Luxemburg och eurosamarbetet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Luxemburgska
euromynt
Område Luxemburg
Typ av valutaavtal Medlem i EMU
Infördes den 1 januari 1999
Nationell valuta Luxemburgsk franc
Centralkurs 40,33990
Antal serier En

Luxemburg har euron som valuta sedan den 1 januari 1999. Euron är Europeiska unionens officiella valuta, som används i många av Europeiska unionens medlemsstater och ett antal andra stater utanför unionen. De länder som använder euron kallas gemensamt för euroområdet. De lägre valörerna av euron utgörs av mynt, medan de högre valörerna utgörs av sedlar. Euromynten har en gemensam europeisk sida som visar värdet på myntet och en nationell sida som visar en symbol vald av den medlemsstat där myntet präglades. Varje medlemsstat har således en eller flera symboler som är unika för just det landet.

För bilder av den gemensamma sidan och en detaljerad beskrivning av mynten, se artikeln om euromynt.

De luxemburgska euromynten präglas av tre olika designer, men alla visar ett porträtt på storhertigen Henri av Luxemburg, texten Lëtzebuerg samt de tolv EU-stjärnorna. Årtalet på de luxemburgska mynten avser myntets utgåva, till skillnad från andra euromynt där årtalet är präglingsåret och inte utgivningsåret. Enligt luxemburgsk lag måste storhertigen finnas med på alla mynt som präglas av Luxemburg, därav anledningen till att han även förekommer på samtliga jubileumsmynt.

Luxemburgs gamla valuta, luxemburgsk franc, kan växlas in hos landets centralbank på obegränsad tid, men detta gäller enbart sedlar. Mynt kan inte längre växlas in.[1]

Luxemburg har präglat en serie mynt och nio versioner av 2-euro jubileumsmynt.

Design[redigera | redigera wikitext]

2-euro jubileumsmynt[redigera | redigera wikitext]

2004 2005 2006 2007 2007 2008 2009 2009
Storhertig Henris porträtt och monogram. Storhertig Henris femtiosårsdag och femårsjubileum på tronen samt hundraårsdagen för storhertig Adolfs död. Tronföljare prins Guillaumes tjugofemårsdag. Det storhertigliga palatset. 50-årsjubileet av Romfördraget. Storhertig Henri av Luxemburg och "Château de Berg". 90-årsjubileet av storhertiginnan Charlotte på tronen. Ekonomiska och monetära unionens tioårsjubileum.
bild saknas
2010
Storhertigens vapensköld.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Europeiska flaggan EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.