Hoppa till innehållet

Lykeion

Från Wikipedia
Uppslagsordet ”Lyceum” leder hit. För en fornlämning i Grekland, se Lyceum (fornlämning i Grekland). För tidskriften, se Lyceum (tidskrift). För gymnasier i Finland, se Gymnasium#Finland.
Aristoteles som staty vid platsen för Lykeion.

Lykeion (grekiska Λύκειον, Lykeion; latin lyceum, lycium) var en helgedom nära Aten helgad åt "ljusguden" och "vargdödaren" Apollo Lykeios. Det var även namnet på ett intilliggande gymnasium.[1] Där inrättade Aristoteles en filosofisk skola efter Platons död år 348 f.Kr. Aristoteles vände sig mot den nya inriktning som Akademin (Platons skola) hade tagit. Lykeion inriktade sig mer på empirisk naturvetenskap till skillnad mot Akademins idealism, matematik och spekulation.

Med anledning härav har ordet i den latinska formen lyceum upptagits i de nyare språken som beteckning för en högre, universitetsförberedande skola.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Lyceum var från 1927 års svenska läroverksreform[2] benämningen på en sorts allmänt läroverk, som fungerade som kombinerade realskolor och gymnasier. Lyceiutbildningen var en fortsättning på folkskolans sjätte klass och avsedd att leda till studentexamen. Utbildningen var sexårig och indelad i latinlyceum, reallyceum och nyspråkligt lyceum.[3]

Lyceer inrättades i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Lund, men blev aldrig särskilt populära, och skoltypen avskaffades på 1940-talet.[2]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Grauls, Marcel; Swahn, Jan-Öjvind (2002). Bintje och Kalasjnikov : personerna bakom orden  : en uppslagsbok (Ny utg). Bromma: Ordalaget. Libris 8418652. ISBN 9189086376 . Sid. 191.
  2. ^ [a b] Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Lyceum)
  3. ^ Svensk uppslagsbok. Band 17. Malmö. 1937. sid. 929 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]