Lykeion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Lyceum” leder hit. För tidskriften, se Lyceum (tidskrift). För gymnasier i Finland, se Gymnasium#Finland.
Aristoteles som staty vid platsen för Lykeion.

Lykeion (latin lyceum, lycium) var ett gymnasium – en offentlig lokal avsedd för kroppsövningar – i antikens Aten. Här inrättade Aristoteles en filosofisk skola efter Platons död då Aristoteles vände sig mot den nya inriktning som Akademin (Platons skola) tog. Lykeion inriktade sig mer på empirisk naturvetenskap till skillnad mot Akademins idealism, matematik och spekulation.

Med anledning härav har ordet i den latinska formen lyceum upptagits i de nyare språken som beteckning för en högre läroanstalt.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Lyceum var från 1927 års svenska läroverksreform[1] benämningen på en sorts allmänt läroverk, som fungerade som kombinerade realskolor och gymnasier. Lyceiutbildningen var en fortsättning på folkskolans 6:e klass och avsedd att leda till studentexamen. Utbildningen var 6-årig, och var indelad i latinlyceum, reallyceum och nyspråkligt lyceum.[2]

Lyceer inrättades i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Lund, men blev aldrig särskilt populära, och skoltypen avskaffades på 1940-talet.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000 (uppslagsord Lyceum)
  2. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 929 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]