Lynx (snöskoter)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lynx 5900 GLX som använts av Finlands armé.
Lynx snöskoter.

Lynx (tidigare Valmet Lynx) är ett varumärke som ägs av Bombardier Recreational Products (BRP). Tillverkningen av snöskotrar sker i Rovaniemi i Finland och dessa säljs huvudsakligen i Norden och Ryssland. 2005 kom de med ett nytt chassi med a-framvagn. Företaget har tillverkat snöskotrar sedan 1969 och den mest kända är 5900, "femnian" och dess föregångare Forest Fox.

Lynx är främst känd för sin överlägsna fjädring PPS boggien Paulo Pippola Suspention och sina och kraftfulla och bränslesnåla Rotax-motorer 600, 800 E-TEC, 600, 900 ACE och 1200 4-TEC som tillverkas i Österrike av BRP ägda Rotax.

Lynx är Nordens största varumärke på snöskotrar och marknadsledare i Europa. Under 30 år har Lynx varit det dominerande varumärket inom snöskotercross runt om i Europa. Crossförare som kört Lynx med framgång: Peter Hedin SWE, Janne Tapio FIN, Pauli Piippola FIN, Tomas Åberg SWE, Emil Öhman SWE, Hans Olsson SWE, Frode Utsi NOR, Lars-Johan Edh SWE, Petter Nårsa SWE Marcus Ogemar:SWE.

Marko Wilhelmsson FIN är en framgångsrik testförare på Lynxfabriken i Rovaniemi, Marko är känd som Lynx snabbaste testföraren genom tiderna under artistnamnet DBS ¨Döden Bakom Styret¨.

Filmen om 30 års framgång http://www.youtube.com/watch?v=8Xr4JfG5I4s

Första modellen av Lynx hette Valmet Lynx och byggdes 1969, motorn var en 350 cm3 från Sachs. Snöskotern tillverkades av Velsa Oy i Rovaniemi.

Lynx i populärkultur[redigera | redigera wikitext]

I TV-serien Pistvakt – En vintersaga förekommer Lynxmodellen "Silver metallic" som en drömskoter för en av bröderna (Jan-Erik). Tyvärr får de klara sig med sin gamla Ockelbo.

Modeller från Lynx[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]