Målvakt (brottslighet)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Målvakt (juridik))
Hoppa till: navigering, sök

En målvakt är i kriminell jargong en fysisk person som vanligtvis för en ersättning tar på sig juridiskt ansvar som den betalande parten vill undgå.


En målvakt kan ta på sig ett civilrättsligt ansvar genom att skrivas som verkställande direktör, styrelsemedlem eller liknande i ett företag med oärligt uppsåt. Det kan exempelvis vara ett företag som någon eller flera parter planerar att tömma på tillgångar, för att sedan försätta i konkurs med stora skulder. Målvakten kan också vara en person som tar på sig ansvaret för brott eller förseelse som någon annan har begått. Det kan till exempel vara någon som upplåter ett bankkonto som används för bedrägerier, såsom bluffakturor.

Målvakten kan vara till exempel en minderårig som inte kan straffas för brott i samma utsträckning som den myndiga personen som begått brottet, eller en hemlös med skulder som inte har något att förlora på skadestånd och fängelsestraff. Målvakten är oftast en person som har litet eller inget att ytterligare förlora på att drabbas av personlig konkurs eller andra liknande ekonomiska motgångar. En del målvakter vet inte om att de är det. De kan till exempel skrivas som styrelseledamot via förfalskad namnteckning. Ett sådant brottsoffer måste hävda sin oskuld på rätt sätt, annars antas de vara skyldiga.

Att utse någon till målvakt i ett aktiebolag är straffbart enligt svensk lag, se 30 kap. 1 § aktiebolagslagen (2005:551).

Bilmålvakt[redigera | redigera wikitext]

En bilmålvakt kan vara ägare till fordon som brukas av andra personer eller företag, och där målvakten då underlåter att betala lagstadgad trafikförsäkring, parkeringsböter, skatt på trafikförsäkringspremie, med mera. Det kan vara svårt för Kronofogden att utmäta och sälja de fordon som har ett värde eftersom det kan vara svårt att lokalisera fordonen. År 2014 rapporterade Sydsvenskan att bilmålvakter hade upp till 1,5 miljarder kronor i obetalda skatter, böter och avgifter.[1]

Det uppskattades år 2014 10% av bilarna i Malmö ägdes av målvakter,[2] vilket ledde till att stadens gatukontor årligen förlorade 25 miljoner i parkeringsböter.[1] En del registrerar sina barn som bilägare, men barn har dock ansvar för skulder när de blivit vuxna, och åtskilliga börjar sitt vuxna liv med stora skulder, till exempel för olyckor och böter.

Lagförslag lades under 2014 för att förenkla beslagtagandet och förverkandet av bilmålvaktsfordon eftersom skulden nu följer fordonet och inte ägaren.[1]. Den förändrade lagen visade sig ineffektiv eftersom Kronofogdemyndigheten inte har resurser att ge sig ut att spana efter bilar och parkeringsvakterna inte har tid att sitta en halvtimme i Transportstyrelsens telefonkö. Transportstyrelsen vill skapa ett bättre system framåt 2016.[3] Målvakten med flest bilar fanns i Göteborg och har 2906 bilar registrerade på sig med skulder på 24 miljoner kronor, målvakten med största skulden fanns i Malmö med ett skuldbelopp på 55 miljoner kronor.[3] Enligt tidningarna registrerar de efterhand fler fordon, men enligt intervjuer med dem förfalskas deras namnteckningar av andra och de får sällan pengar för att ta på sig ägarskapet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] Bilmålvakter sätts åt med ny lag”. Sydsvenskan. 14 februari 2014. http://www.sydsvenskan.se/malmo/bilmalvakter-satts-at-med-ny-lag/. Läst 23 maj 2014. 
  2. ^ Var tionde Malmöbil ägs av en bilmålvakt”. Sydsvenskan. 20 februari 2014. http://www.sydsvenskan.se/malmo/var-tionde-malmobil-ags-av-en-bilmalvakt/. Läst 23 maj 2014. 
  3. ^ [a b] ”Ny lag tandlös mot bilmålvakter”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-lag-tandlos-mot-bilmalvakter/. Läst 21 juni 2015.