Mölndals stadsbibliotek

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Mölndals stadsbibliotek är folkbibliotek för Mölndals kommun. Huvudbiblioteket ligger sedan 1959 i Folkets hus i centrala Mölndal. Två större filialer finns i Kållered och Lindome, orter som tidigare var två självständiga landskommuner men sedan 1971 är inkorporerade i Mölndal. Vidare finns en mindre filial i Balltorp samt en bokbuss med verksamhet i hela kommunen. Förutom detta satsar biblioteket på arbetsplatsutlåning, Boken Kommer-verksamhet och uppsökande verksamhet bland förskolor, skolor, kriminalvården och så vidare.

Biblioteket är numera datoriserat och har bland annat skapat en internetbaserad länkkatalog, vilken väckt stor uppmärksamhet inom den svenska biblioteksvärlden. Mölndals stadsbiblioteks länkkatalog är ofta hänvisad till i svenska böcker om internet och är unik på det sättet att länkarna är uppdelade efter SAB-systemet. Totalt finns omkring 20 000 länkar samlade i länkkatalogen.

Biblioteket har också blivit känt för sitt datoriserade ämnesordsregister för skönlitteratur - "Edvin". Så kallat efter den tidigare bibliotekschefen Edvin Trettondal.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Biblioteket i Mölndal har en lång historia, vilken på många sätt är typisk för svenska folkbibliotek. 1863 invigdes Fässbergs sockenbibliotek, stängt 1894 efter en omfattande brand i socknen, men öppnat igen 1902 och 1922 omdöpt till Mölndals stadsbibliotek, det sistnämnda i samband med att Mölndal blev stad.

Kring sekelskiftet grundades också olika bibliotek inom ramen för olika folkrörelser – som Arbetarnas bildningsförbund (ABF), Jordbrukareungdomens förbund (JUF), Svenska Landsbygdens Studieförbund (SLS) och olika nykterhetsrörelser. 1940 uppgick flera av dessa i stadsbiblioteket. Samma utveckling ägde rum i landskommunerna Kållered och Lindome, men där föregick folkrörelsebiblioteken de kommunala. Lindome fick sitt kommunala bibliotek först 1944 och Kållered 1952. 1971 uppgick båda dessa, som tidigare nämnts, i Mölndals stadsbibliotek.

Bland personer som varit historiskt viktiga för Mölndalsbibliotekens utveckling märks Edvin Trettondal i Mölndal, Ivar Andersson i Kållered och makarna Axel och Rut Adler i Lindome.

Litteratur och källor[redigera | redigera wikitext]