Müritz-Nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Priesterbäker See

Müritz-Nationalpark är en nationalpark i Tyskland. Parken inrättades år 1990 och ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommerns södra del. Parken är uppdelad i två skilda områden.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Nationalparkens hela yta är 318 kvadratkilometer. 65 procent av området är täckt av skog och 12 procent upptas av insjöar. Det finns omkring 100 insjöar i nationalparken och många fler dammar. Den största sjön är Müritz, men bara en 500 meter bred och 10 kilometer långt remsa vid öststranden ligger på nationalparksområdet.[1] Vid Müritz ligger upplevelseanläggningen Müritzeum, med utställningar om djur och natur i området. Dessutom finns några mossar och ängar. Landskapet skapades under senaste istiden.

Fauna och flora[redigera | redigera wikitext]

I nationalparken lever flera sällsynta fågelarter som havsörn och fiskgjuse. Kricka och årta ruvar vid sjöarnas strandlinje. Några flyttfåglar som tar en paus i nationalparken är småsnäppa, rödbena och gluttsnäppa. Här förekommer även tranor och svart stork.

Bland växterna återfinns några sällsynta gräsarter som Cladium mariscus och enbuskar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fakta om Müritz nationalpark Arkiverad 28 augusti 2011 hämtat från the Wayback Machine., Müritz Nationalpark (engelska)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]