M/Y Fiorella

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
M/Y Fiorella
M/Y Fiorella vid Heleneborgs båtklubb i Pålsundet i Stockholm, 2019.
M/Y Fiorella vid Heleneborgs båtklubb i Pålsundet i Stockholm, 2019.
Allmänt
Tidigare namnDrive (1912–1914)
TypHalvracer/daycruiser
Historik
ByggnadsvarvBröderna Larssons varv och mekaniska verkstad, Kristinehamn
Sjösatt1912
Tekniska data
ByggnadsmaterialKöl av ek, spant av ask och galvaniserat stål, bordläggning av mahogny
Längd10,25 meter
Bredd1,6 meter
MaskinVolvo BB115 1974
115 hästkrafter
Ursprungligen Buffalo Niagara 28 hk
M/Y Fiorella vid Heleneborgs båtklubb i Pålsundet i Stockholm, 2014.

M/Y Fiorella är en svensk halvracer/daycruiser från 1912, som ritades av Carl Gustaf Pettersson och tillverkades av Bröderna Larssons varv och mekaniska verkstad i Kristinehamn. Hon räknas som en racerbåt, trots att hon i motsats till modernare racerbåtar är helt rundbottnad.

Båten beställdes av grosshandlaren Helmer Langborg på Birger Jarlsgatan 8 i Stockholm[1], och köptes av bankiren Yngve Lindström[2], som döpte henne till Drive.

M/Y Fiorella är k-märkt, med motiveringen att hon "är ett av mycket få exemplar av den tidiga, snabbgående motorbåten. Dess historia såväl som det unika, helt ursprungliga skicket gör båten i högsta grad skyddsvärd."[3]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

M/Y Fiorella i 100-årsjubilerande Heleneborgs båtklubbs monter på båtmässan Allt för sjön 2019. På den ena bilden flankeras hon av petterssonsbåtarna M/Y Seagull till vänster och M/Y Parbleu till höger. M/Y Fiorella i 100-årsjubilerande Heleneborgs båtklubbs monter på båtmässan Allt för sjön 2019. På den ena bilden flankeras hon av petterssonsbåtarna M/Y Seagull till vänster och M/Y Parbleu till höger.
M/Y Fiorella i 100-årsjubilerande Heleneborgs båtklubbs monter på båtmässan Allt för sjön 2019. På den ena bilden flankeras hon av petterssonsbåtarna M/Y Seagull till vänster och M/Y Parbleu till höger.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]