M16 (automatkarbin)

Från Wikipedia
M16

Uppifrån och ned: M16A1, M16A2, M4A1, M16A4
Typ Automatkarbin
Ursprungsplats USA USA
Tjänstehistoria
I tjänst 1963 –
Använts av Ett flertal länder
Krig Vietnamkriget
Invasionen av Grenada
Invasionen av Panama
Gulfkriget
Somaliska inbördeskriget
Operation Deny Flight
Operation Joint Endeavor
Afghanistankriget
Irakkriget
Produktionshistoria
Konstruerad 1956
Konstruktör Eugene Stoner och L. James Sullivan[1]
Producerad 1960 –
Tillverkare
 • USA Colt Defense
 • Sydkorea Daewoo Precision Industries
 • Belgien FN Herstal
 • USA H & R Firearms
 • USA General Motors Hydramatic Division
 • Filippinerna Elisco
 • USA U.S. Ordnance
 • Antal tillverkade ~8 miljoner[2]
  Varianter M16, M16A1, M16A2, M16A3, M16A4, AR-15, M4, M4A1 m.fl
  Specifikationer (M16A2)
  Vikt 3,26 kg (oladdat)
  4,0 kg (laddat)
  Längd 1 000 mm
  Piplängd 508 mm

  Kaliber 5,56 × 45 mm NATO
  Mekanism Gaslås, roterande slutstycke
  Eldhastighet 12–15 skott/min ihållande
  45–60 skott/min halvautomat
  700–950 skott/min cyklisk
  Utgångshastighet 948 m/s[3]
  Effektiv räckvidd 550 m (punktmål)
  800 m (ytmål)[4]
  Frammatning 20- och 30-skotts magasin eller 100-skotts dubbeltrummagasin

  M16 (officiellt Rifle, Caliber 5.56 mm, M16) är den automatkarbin som är USA:s standardvapen för infanterister. Vapnet tillverkas av bland andra Colt's Manufacturing Company och Fabrique Nationale[5], vilka tillverkat den största delen av de M16-varianter som används inom USA:s krigsmakt. Den civila versionen AR-15 (Armalite Rifle 15) är endast halvautomatisk, på grund av annan konstruktion och ej kompatibla delar.

  Historia[redigera | redigera wikitext]

  Tidigt under Vietnamkriget hade M16 problem med eldavbrott. En del av orsaken till detta var att man använde en annan sorts "smutsigare" krut än tänkt från början och eftersom vapnet lanserades som nästan underhållsfritt levererades det utan vapenvårdsutrustning eller ordentlig utbildning i vapenvård. Magasinen var också bristfälliga och laddades ofta inte fullt för att undvika eldavbrott. Det för den tiden något udda utseendet och bräckliga plastdelarna fick en del av användarna att längta tillbaka till M14 som var gjord i trä och stål. På grund av klagomål och den bristande funktionssäkerheten infördes en rad förbättringar som ledde till en ny version: M16A1, som togs i bruk 1967.

  Året 1985 kom M16A2. Förändringar från M16A1 var bland annat ett nytt bakre riktmedel avsett för att kunna ge avstånds och sid/vindavdriftskorrigering. Man bytte till en kraftigare pipa, förstärkningar av lådan, en längre kolv och automatläget ersattes av ett treskottsläge.

  Med M16A2 kom också M16A3, främst avsett för specialstyrkor. M16A3 tillverkades i ett mindre antal, där skillnaden från M16A2 var ett automatläge istället för treskottsläget. Det sägs ofta att M16A3 också har ett löstagbart bärhandtag. Detta stämmer inte utan beror på ett missförstånd, då tillverkare på den civila marknaden använde benämningen A3 för gevär med löstagbart bärhandtag innan amerikanska militären gav benämningen till sitt gevär som inte har det.

  Den senaste varianten, M16A4, har ett avtagbart bärhandtag, med en skena avsedd för montering av diverse optiska riktmedel och/eller ljusförstärkare. M16A4 har som M16A2 ett treskottsläge istället för automat.

  Ett flertal andra varianter används och har använts i mindre skala.

  Design[redigera | redigera wikitext]

  Målet med M16 var att skapa ett modernt vapen genom att använda moderna material och en lättare ammunition. Vapnet är tillverkat till största delen i aluminium och plast, med undantag för delar av mekanismen samt pipan. M16 ersatte den tidigare automatkarbinen M14 i amerikansk tjänst. M16 använder sig av NATO:s ammunition med kalibern 5,56 mm. Den praktiska skottvidden är cirka 500 meter, men vissa enheter använder den för nedhållande eld upp till 800 meter. Kulans maximala skottvidd är cirka 3 600 meter.

  Övrigt[redigera | redigera wikitext]

  M16 är världens mest spridda vapen i kalibern 5,56 mm. Ett par viktiga tillverkare är Diemaco som tillverkar de varianter som används av bland annat Danmarks, Nederländernas och Kanadas försvarsmakter och Heckler & Koch, som nyligen (2007) valts som leverantör av ett större antal HK416 till den norska försvarsmakten, Heckler & Koch HK416 skiljer sig dock på en rad punkter från grunddesignen M16. Det finns även en granattillsats som monteras under huvudvapnet, M203. Den används bland annat inom amerikanska, svenska och flera andra försvars- och krigsmakter. I USA monteras den på i allmänhet M16 eller karbin M4 och i Sverige på Ak 5 och Ak 4. Den är i kalibern 40 mm och kan avfyra bland annat spränggranater, rök- och lysgranater. I svenska försvaret går tillsatsen under namnet Granattillsats 40 mm Ak.

  Länder som har använt eller använder sig av M16-varianter är bland andra: Australien, Barbados, Bolivia, Botswana, Brasilien, Brunei, Chile, Costa Rica, Danmark, Dominikanska republiken, England, Fiji, Filippinerna, Frankrike, Ghana, Grekland, Grenada, Haiti, Honduras, Indonesien, Irland, Israel, Jamaica, Kambodja, Kamerun, Kongo-Kinshasa, Kuwait, Laos, Liberia, Malaysia, Marocko, Mexiko, Myanmar, Nigeria, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Oman, Panama, Qatar, Saudiarabien, Sri Lanka, Sydkorea, Taiwan, Thailand, Tunisien, Turkiet, Tyskland, Uruguay, USA och Vietnam.

  M4[redigera | redigera wikitext]

  M4 började som en karbinmodell av M16A2, pipan och handskydd är kortare och den har utdragbar kolv. Numera har både M4 och M4A1 avtagbart bärhandtag.

  M4A1[redigera | redigera wikitext]

  M4A1 är version av M4:an med automatläge, tjockare handskydd för förbättrad värmeavledning från pipan och avtagbart bärhandtag. Både M4A1 och M4 är dess samma vapen med små ändringar.

  AR-15[redigera | redigera wikitext]

  AR-15 är ett civilt halvautomatisk gevär som används för sportskytte och jakt. AR-15 skiljer sig tekniskt från en M16 då en AR-15 bland annat saknar möjlighet till helautomatisk eld. AR-15 är en förkortning för Armalite Rifle 15.

  Några av de mer kända tillverkarna är:

  Se även[redigera | redigera wikitext]

  Referenser[redigera | redigera wikitext]

  Externa länkar[redigera | redigera wikitext]