MAN Lion's City

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
MAN Lion's City
MAN A21 i Uppsala.
MAN A21 i Uppsala.
Grundinformation
MärkeMAN SE
Tillverkning1996
Konstruktion
KlassStadsbuss
Landsvägsbuss
PlattformLåggolv
Lågentré
Dubbeldäckare
BesläktadeNeoplan Centroliner
LiknandeSolaris Urbino
Scania Omni-serien/Citywide
Volvo 5000/7500/7700/7900/8500/8700/8900
Mercedes-Benz Citaro
Neoplan Centroliner
VDL Citea
Drivlina
MotorDieselmotor
Biogas
Diesel/elhybrid
Bränslecell
Effekt220–360 hk (160–270 kW)
DrivningBakhjulsdrift
VäxellådaAutomat
MotorDieselmotor
Biogas
Diesel/elhybrid
Bränslecell
Dimensioner
Längd8,13–20,45 meter
Bredd2,38–2,55 meter
Höjd2.99 – 4.37 meter
Kronologi
FöregångareMAN A10
MAN A11

MAN Lion's City är en serie bussmodeller utvecklade och tillverkade av tyska MAN SE för den europeiska marknaden och först lanserade 1996. Benämningen Lion's City har använts sedan 2004. Modellserien förekommer oftast som helbygge, med undantag för A22 och A24 som på serbiska marknaden säljs med karosserna IK-112 respektive IK-218 tillverkade av Belgrad-baserade Ikarbus.[1][2] Det förekommer även bussmodeller i bland annat Spanien med Castrosua-kaross i bland annat Barcelona och Madrid.

Produktionsanläggningarna finns i Starachowice och Sady i Polen, men modellerna byggs även i Tyskland, Turkiet och i Malaysia.

Modellserien var Bus of the Year år 2015.[3]

En helt ny generation MAN Lion's City presenterades under 2017[4] och började serietillverkas från och med 2019. Den finns till en början endast med diesel eller biogasmotor, hybridmodellen är fortfarande av den gamla modellen och kommer att tas ur produktion då företaget istället väljer att satsa på annan typ av teknik.[5] Den nya MAN Lion's City-serien har däremot en teknik som kallas EfficientHybrid, vilket innebär att motorn stängs av vid stopp vid till exempel trafikljus eller vid hållplatser. Bromsarna fungerar som generatorer för att återvinna bromsenergi, av liknande teknik som används hos hybridmodellen. Till skillnad från de flesta tidigare modeller av Lion's City har den nya generationens modeller enbart stående motorer. Från årsmodell 2021 kommer en helelektrisk buss baserad på den senaste generationens Lion's City.[6]

Beteckningar och varianter[redigera | redigera wikitext]

 • NLxx3 för vanliga låggolvsbussar med två eller tre axlar. Kallas även A21, A22, A26, A36, A37, A44 eller A45
 • NGxx3 för ledade låggolvsbussar med tre eller fyra axlar. Kallas även A23, A24, A40, A42, A43 eller A49
 • NDxx3 för dubbeldäckare med två eller tre axlar. Kallas även A39 eller A48
 • NMxx3 för korta låggolvsbussar med två axlar. Kallas även A35, A47, A66 eller A76
 • ELxx3 för normallånga lågentrébussar med två axlar. Kallas även A78
 • NÜxx3 äldre beteckning för regionalbussar. Kallas även A20 eller A25

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Motorn är en baktill, längsmonterad 6-cylindrig radmotor som drivs av antingen diesel, biodiesel eller bio-/naturgas. Bränslecellbussar förekommer i liten skala liksom hybridbussar med mindre förbränningsmotorer. Hybriddrift finns hos A37 som säljs i Europa sedan 2010 och den är av typen seriehybrid, alltså att endast elmotorerna fysiskt är kopplade till drivlinan och att förbränningsmotorn endast driver generatorer då extra kraft behövs eller då strömmen i superkondensatorerna är svag.

Karossutbudet består av lågentré och helt lågt golv i längder från 8,6–21 meter, som kort, normallång buss och boggibuss med olika hjulbaser och ledbuss/boggiledbuss med tre/fyra axlar samt som treaxlad dubbeldäckare.

Växellådsutbudet utgörs av Voith och ZF AG med olika utväxlingar. Motorerna har från 230 till 360 hästkrafter, de första två siffrorna i antalet hästkrafter återfinns i bussarnas modellbeteckning, till exempel NL263 som är en normallång, alternativt boggiaxlad låggolvsbuss med 260 hästkrafters motor.

2004 kom det gemensamma namnet Lion's City för samtliga modeller i serien.

Den senaste generationen Neoplan Centroliner bygger på Lion's City, de största skillnaderna är egentligen endast front och bakparti och några andra detaljer.

En detalj som Lion's City-serien varit tämligen ensam om under hela dess tillverkningstid, men kanske framförallt på senare tid, är att den kan fås med antingen hel eller delad vindruta i en tid då de flesta andra buss- och karosstillverkare i Europa sedan början av 2000-talets första decennium endast brukar ha hel ruta som tillval.

Modellerna i serien (helbyggena) tillverkas i Tyskland, i Polen och i Turkiet.

I trafik i svenska städer[redigera | redigera wikitext]

I Sverige levererades de första MAN Lion's City runt år 2000 men försäljningen började inte på allvar förrän runt 2004 då flera biogasdrivna och dieseldrivna ledbussar köptes in till Stockholm och Göteborg. Därefter har det sålts flera Lion's City av olika typer i Sverige på flera ställen i landet, främst och inledningsvis i de södra delarna och Lion's City var år 2014 Sveriges vanligaste stadsbussmodell. I Stockholms innerstad, där Scania länge dominerade, har det sen en tid tillbaka börjat köpas in MAN som operatören Keolis/Busslink har haft kontrakt med. Det var under slutet av 2010-talet det absolut vanligaste bussmärket i innerstaden. Även Uppsala (som även tidigare var en stor kund åt Neoplan), Gävle, Linköping och Örebro hade nästan helt uteslutande MAN i sin stadsbussflotta under samma period.

MAN Lion's City förekom under samma period i varierad skala i Västerås, Göteborg, Halmstad, Lund och Borås.

Städer som tidigare har haft ett stort antal modellen i sin fordonsflotta är bland annat: Jönköping, Helsingborg och Malmö.

Källa: Svensk Busshistoria

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”IKARBUS - IK-218M”. www.ikarbus.rs. http://www.ikarbus.rs/index.php/proizvodi/ik-218m#pogonska-grupa. Läst 13 maj 2016. 
 2. ^ ”IKARBUS - IK-112M”. www.ikarbus.rs. http://www.ikarbus.rs/index.php/proizvodi/ik-112m#pogonska-grupa. Läst 13 maj 2016. 
 3. ^ man.eu - bus of the year 2015
 4. ^ bus.man.eu - MAN-Lion_s-City_-Der-Beginn-einer-neuen-Aera (tyska)
 5. ^ bussmagasinet.se - en-ny-generation-stadslejon-fran-man
 6. ^ sustainable-bus.com - man-iaa-electric-bus-lion-s-city-e

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]