MG Metro 6R4

Från Wikipedia
MG Metro 6R4
Grundinformation
MärkeMG
Tillverkning1985-1986
Konstruktion
KlassRallybil
Karosseri2-d coupé
LiknandeFord RS200
Lancia Delta S4
Peugeot 205 Turbo 16
Drivlina
Motor6-cyl V-motor
DrivningMittmotor, fyrhjulsdrift

MG Metro 6R4 är en rallybil, tillverkad av den brittiska biltillverkaren Austin Rover Group mellan 1985 och 1986.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

British Leyland bytte namn till det mer neutrala Austin Rover Group och lanseringen av Minins tilltänkta efterträdare Mini Metro hade varit lyckad. Fler moderna Austin-modeller var under utveckling och i kulisserna pågick förhandlingar med japanska Honda som skulle leda fram till nya Rover-bilar. Man planerade att återuppliva märkesnamnet MG för Austins-Rovers bidrag till GTi-klassen. Företaget hade dessutom startat en motorsportsatsning och planer drogs upp för att bygga en rallybil av Metron.

Utveckling[redigera | redigera wikitext]

De första planerna innefattade bara att montera en större motor i Metron, men Audis framgångar med den fyrhjulsdrivna Ur-Quattron visade att det krävdes för att vara med i rallysporten. Austins-Rover saknade resurser att själva utföra så omfattande modifieringar och vände sig därför till formel 1-stallet WilliamsF1, där Austins-Rover var stor sponsor. Williams insåg att FIA:s grupp B-reglemente öppnade för mer radikala lösningar. Som drivkälla valdes en V6-motor på tre liter. Det var i grunden Rovers aluminium-V8 som berövats på två cylindrar. Motorn var alltför stor för att rymmas i Metrons ordinarie motorrum och därför placerades den mitt i bilen, bakom föraren. Växellådan konstruerades av Williams medan differentialerna var av Ferguson-modell. Under Metro-karossen fanns ett lätt rörramschassi.[1] Bilen presenterades i maj 1985.

Austins-Rover körde ett begränsat antal tävlingar under 1986 för ytterligare utveckling och räknade med att satsa fullt ut säsongen 1987. Dessvärre inträffade flera svåra olyckor under 1986 och i slutet av säsongen förbjöds de spektakulära grupp-B-bilarna. Därmed avslutades också utvecklingen av Metro 6R4, men bilens motor kom senare till användning i sportvagnen Jaguar XJR och i superbilen Jaguar XJ220.

Tekniska data[redigera | redigera wikitext]

Tekniska data[2] MG Metro 6R4
Motor:  Mittmonterad 90° 6-cylindrig V-motor
Cylindervolym 2991 cm³
Borrning x slaglängd:  92,0 x 75,0 mm
Max effekt vid varvtal:  410 hk vid 9 000 v/min
Max vridmoment vid varvtal:  370 Nm vid 6 500 v/min
Ventilstyrning:  Dubbla överliggande kamaxlar per cylinderrad,
4 ventiler per cylinder
Bränslesystem:  Lucas bränsleinsprutning
Växellåda 5-växlad manuell
Hjulupphängning Undre tvärlänkar, MacPherson fjäderben, skruvfjädrar
Bromsar Ventilerade skivbromsar
Chassi & kaross Fackverksram med karosspaneler av stål och aluminium
Hjulbas 2391 mm
LxBxH:  3330 x 1830 x 1650 mm
Torrvikt 1000 kg

Motorsport[redigera | redigera wikitext]

Bilen gjorde tävlingsdebut i säsongens sista tävling 1985, Brittiska rallyt. Tony Pond slutade på en tredjeplats, vilket skulle bli bästa resultat i MG:s korta karriär i rally-VM. Under 1986 körde stallet bara säsongens tre sista deltävlingar. Bästa resultat blev en fjärdeplats för Malcolm Wilson i Sanremorallyt.[3]

Efter rallykarriären blev Metron, som de flesta grupp B-bilarna, populär inom rallycross och kördes av bland andra Per Eklund.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]