MP/Säk

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Militärpolis (MP/Säk) är ett svenskt säkerhetsförband som innan 2004 gick under namnet Militärpolisjägarna. Förbandet är specialiserat på att spåra och nedkämpa fientliga specialförband. MP/Säk tillhör Säkerhetsbataljonen tillsammans med Säkerhetskompani Sjö.[1][2]

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

MP/säk var en flexibel styrka som både agerar bakom fiendes linjer och på egen mark. Förbandet var specialiserat på att snabbt kunna storma en fientlig styrka för att sedan snabbt dra sig tillbaka.

MP/Säk var indelat i två tjänster Jakt/Sök och Spaning. Spaningspatrullerna spårade upp fientliga styrkor och upplyste Jakt/Sök-patrullerna som i sin tur nedkämpade fienden. MP/Säk:s stridsteknik var huvudsakligen inriktad på bekämpning av specialförband, och inte fientliga pansar eller artillerifordon.

Efter genomförd grundutbildning blev MP tilldelade specialutbildningar till MP-examen, högvakt och befattningsutbildningar i syfte till att konstruera mindre patruller som ledes av ett patrullbefäl (gruppchef) och hans ställföreträdande chef. Denne hade befälet över ett fåtal MP soldater av olika befattningar som tillsammans bildar en stridsgrupp.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Den svenska militärpolisens historia”. Militärpolisföreningen. Arkiverad från originalet den 15 juli 2013. https://web.archive.org/web/20130715032054/http://www.militarpolis.org/om_oss_historia.htm. Läst 19 december 2000. 
  2. ^ ”13. Säkerhetsbataljon”. Försvarsmakten. http://www.forsvarsmakten.se/livgardet/Insatsforband/13-Sakerhetsbataljon/. Läst 19 december 2012.