Hoppa till innehållet

Maciej Zaremba

Från Wikipedia
Maciej Zaremba
Zaremba på Bokmässan i Göteborg 2013
Zaremba på Bokmässan i Göteborg 2013
FöddMaciej Bielawski
12 mars 1951 (73 år)
Poznań, Polen Polen
Yrkejournalist och författare[1]
NationalitetSverige
Språkpolska[2] och svenska[3]
Make/makaAgneta Pleijel (från 1982)

Maciej Zaremba, folkbokförd Maciej Zaremba Bielawski, född 12 mars 1951 i Poznań, Polen,[4] är journalist och författare.

Zaremba är sedan 1989 medarbetare vid Dagens Nyheters kulturredaktion. Han har erhållit flera svenska priser och utmärkelser, och blev 2009 utsedd till hedersdoktor vid Lunds universitet.

Zaremba hette ursprungligen Maciej Bielawski[källa behövs] och tillhör en polsk adelsätt med detta namn.[källa behövs]

Maciej Bielawski emigrerade från Polen till Sverige 1969 på grund av kommunistpartiets antisemitiska kampanj.[5] Han hade arbetat som mentalvårdare och byggnadsarbetare innan han blev journalist på heltid. Han var medlem i Förbundet Kommunist från 1971 men lämnade[källa behövs] den kommunistiska rörelsen i samband med att förbundet lades ned år 1982. Under en period skrev han artiklar i vänstertidningar.[6][bättre källa behövs]

Zaremba har avlagt en filosofie kandidatexamen vid Stockholms universitet med idéhistoria som huvudämne. Hans uppsats i idéhistoria "Folkhemmets etikett och moral eller den etiska grunden för trevnaden" (1988)[7] handlar om svenska etikettböcker som återspegling av den växande svenska medelklassens ursprung och värderingar under 1930- och 1940-talen.[8]

Sedan 1981 har han skrivit för Dagens Nyheters kulturredaktion under pseudonumen Maciej Zaremba[förtydliga], som anknyter till familjens släktvapen.[källa behövs] Han är gift med författaren Agneta Pleijel sedan 1982.

Verk i urval

[redigera | redigera wikitext]

Artikelserier i Dagens Nyheter

[redigera | redigera wikitext]
 • Idékris (S) (1984) handlade om den socialdemokratiska idétraditionen. Enligt Zaremba fanns det ursprungligen humanitet och moral inom den svenska arbetarrörelsen, men den sociala ingenjörskonsten hade tagit över. Förklaringar sökte han i Sveriges unika historia och kultur.
 • Om tillståndet i Sverige (1987) handlade om att Sverige har en "despotiskt-demokratisk" rättssyn. Enligt Zaremba hade i Sverige i mitten av 1980-talet trygghet, välstånd och jämlikhet blivit viktigare än individens värdighet och frihet.
 • Tvångssteriliseringar i Sverige (1997). I två artiklar beskrev Zaremba tvångssteriliseringarnas historia i Sverige och Norden. Hans huvudpoäng var att denna politik var de nordiska välfärdsstaternas, och särskilt Sveriges, baksida. De utlöste en av de allvarligaste och längsta debatterna i Sverige på många år. De drog även till sig internationell uppmärksamhet. Ett resultat blev en ursäkt från regeringen och ekonomisk kompensation till de drabbade, samt en statlig utredning som avslutades 2000.[9] I samband med tvångssteriliseringsdebatten hävdade författaren och journalisten Erik Wijk att Zaremba använt exempel som antingen var påhittade, osant återgivna eller ostyrkta.[10][källa behövs]
 • Du gamla, du sjuka (2004)[11] var ett försök av Zaremba att förstå de internationellt sett höga svenska sjuktalen. Huvudbudskapet var en stark kritik av landstingen som organisation. Enligt Zaremba var denna artikelserie mer sökande och resonerande än andra som han hade skrivit. Den innehöll likväl kritiska reflektioner kring politisering av sjukskrivning och konflikthantering. Zaremba jämförde till exempel diagnosen utbränd i Sverige med sinnessjuksförklaring av kritiker i före detta östländer.
 • Rättvisan och dårarna (2006)[12] handlade om att svensk straffrätt inte kräver att en person kan ta ansvar för sina handlingar för att han eller hon ska dömas för brott, och att brottslingar som inte är sjuka ändå döms till vård. Endast Grönland och några stater i USA ska, enligt Zaremba, ha en liknande syn på sinnessjukdom och straff. Förklaringen fann han i en socialdemokratisk straffrättsreform på 1960-talet med socialdarwinistiska rötter och en vilja hos politikerna att kunna agera opportunistiskt.
 • Den polske rörmokaren (2006)[13] handlade om protektionism, främlingsfientlighet och olagliga metoder i Byggettans blockad i Vaxholm mot ett lettiskt byggföretag. Byggettan ska ha ställt högre krav på det lettiska företaget än på svenska företag samt ha krävt en särskild avgift till facket. De hade också, enligt Zaremba, drivit en kampanj som har framställt utländska arbetare som prostituerade.
 • Först kränkt vinner (2008)[14] handlade om innebörden i begreppet kränkt och hur detta, enligt Zaremba, hade missbrukats på Lärarhögskolan och hanterats felaktigt av diskrimineringsombudsmannen. Zaremba ansåg att "kränkt" inte var ett fungerande juridiskt begrepp, eftersom det definieras subjektivt. Åsa LinderborgAftonbladet kritiserade artikelserien för bland annat "grova överdrifter".[15][16] Socialdemokraten Daniel Suhonen och vänsterpartisten Ali Esbati instämde i Linderborgs kritik.[17] Zaremba svarade att Linderborgs kritik inte bygger på sakargument, utan på att han pekas ut som inte tillräckligt svensk eller lojal med svenska värderingar "Det är ovärdigt att själv behöva bemöta anklagelsen för att man inte är riktigt svensk".[18]
 • I väntan på Sverige (2009)[19] handlade om svenska attityder till invandring och mångkultur. Svenskt flyktingmottagande beskrevs som valhänt, passiviserande och delvis korrumperat på kommunal nivå. Zarembas huvudtes var att svenskarna inte är rasister, men har svårt att hantera personer som inte uppträder i enlighet med svenska kulturella normer. Samtidigt menade han att svenskarna inte är förmögna att se sin egen kultur.
 • Mobbarna och rättvisan (2010) handlade om mobbning som modernt samhällsproblem och om Sverige som ett negativt särfall. Zaremba skrev att Svenska domstolar inte har fällt en enda arbetsgivare enligt 1993 års lag om kränkande särbehandling på grund av politisk korruption vilken beror på den svenska modellen. Till den svenska särarten hör också att det oftare är kollegor än chefer som mobbar.[20] Artikelserien klandrades av pressens opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed. En arbetsgivare pekas ut som skyldig till att ha brutit ned en annan människa. PON anser att faktaunderlaget för detta inte granskats tillräckligt noga och att Zaremba demoniserar arbetsgivaren på ett sätt som är oförenligt "...med en ansvarig hållning inför den publicistiska uppgiften".[21]
 • Hem till skolan (2011)[22] var ett reportage om den svenska skolan, där Zaremba argumenterade att dess största problem är kommunalt ägarskap i kombination med marknadstänkande.[23]. Andra företeelser som han kritiserade var det relativa betygssystemet, lärarutbildningen[23] och svenska forskare inom pedagogik.[24] Artikelserien kritiserades av bland andra Mats Widgren, professor i kulturgeografi vid Stockholms universitet. Han kritiserade Zaremba för slarv med fakta och misstolkning av text skriven av Widegren, vilken Zaremba använt som referens.[25] Idéhistorikern Sven-Eric Liedman ansåg att Zarembas skolserie var ytlig och hade en förenklad syn på kunskap.[26]
 • Skogen vi ärvde (2012)[27], en reportageserie om den svenska kalhyggepolitiken, som senare låg till grund för boken med samma namn.
 • Den olönsamma patienten (2013)[28], en reportageserie om den svenska sjukvården.
 • Rättvisans demoner (2015) [29] reportageserie där Maciej Zaremba lyfter fram exempel på män och barn som behandlas illa av rättsväsende och socialtjänst vid vårdnadstvister; något som Zaremba menar beror på misandriska strukturer inom dessa väsen.

Artiklar i tidskrifter

[redigera | redigera wikitext]
 • Orättens rötter (Moderna tider, 2004) är ett kritiskt reportage om rättspositivismens tillämpning i svenska domstolar.
 • När miljardärens mössa blev en doktorshatt (2013)[30], en debattartikel om Olav Thons belöning med hedersdoktortitel vid Karlstads Universitet.
 • 1983 – Rzeszów : bland polska bönder (med Håkan Pieniowski), Stockholm, Öppna ögon
 • 1985 – Arbetet före kapital: den katolska kyrkans sociallära (med Erwin Bischofberger), Stockholm, Brevskolan
 • 1988 – Folkhemmets etikett och moral eller den etiska grunden för trevnaden (uppsats i idéhistoria)[7]
 • 1992 – Minken i folkhemmet: essäer, Stockholm, Timbro
 • 1999 – De rena och de andra: om tvångssteriliseringar, rashygien och arvsynd, Stockholm, DN, ISBN 91-7588-328-7
 • 2000 – Kyrkan & friheten: en debattbok om den fria Svenska kyrkans identitet och demokrati, Göteborg, Cordia, ISBN 91-86082-88-4
 • 2003 – Vad har Sverige i Europa att göra: en rapport från EU:s framtidskonvent (tillsammans med Cecilia Malmström)
 • 2004 – När blir Sverige europeiskt?[31]
 • 2006 – Den polske rörmokaren och andra berättelser från Sverige, Stockholm, Norstedts, ISBN 91-1-301606-7
 • 2007 – Den polske rörmokaren: fyra pjäser om det nya Europa och solidaritetens gränser
 • 2018 – Huset med de två tornen, Stockholm, Weylers

Priser och utmärkelser

[redigera | redigera wikitext]
 1. ^ hämtat från: norskspråkiga Wikipedia härlett från: Kategori:Svenska författare, läst: 22 maj 2019.[källa från Wikidata]
 2. ^ Identifiants et Référentiels, Agence bibliographique de l'enseignement supérieur, läs online, läst: 2 maj 2020.[källa från Wikidata]
 3. ^ Tjeckiska nationalbibliotekets databas, läst: 1 mars 2022.[källa från Wikidata]
 4. ^ Zaremba-Bielawski, Maciej i Vem är det 1993
 5. ^ Artikel i Columbia Journalism Review, January/February 1998
 6. ^ Berättat i en intervju med Ulrika Knutsson när han fick Publicistklubbens guldpenna.
 7. ^ [a b] http://www.littide.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=7570[död länk]
 8. ^ Den är skriven i hans ursprungliga namn, Mattias Bielawski.
 9. ^ SOU 2000:20 och Tydén och Broberg, Oönskade i Folkhemmet, 2:a utökade upplagan
 10. ^ SvD 12 – 13 dec -97; artiklarna finns samlade i antologin Bunta ihop och slå ihjäl dom, Manifest förlag (enligt [1])
 11. ^ ”Lyssna på hjärtat i Hoting”. DN.SE. 4 december 2004. https://www.dn.se/kultur-noje/lyssna-pa-hjartat-i-hoting/. Läst 13 oktober 2020. 
 12. ^ ”Jaktscener från Mölndals dårhus”. DN.SE. 9 juli 2006. https://www.dn.se/kultur-noje/jaktscener-fran-molndals-darhus/. Läst 13 oktober 2020. 
 13. ^ Del 1: Spöket kör en liten bil med utländska skyltar (Den polske rörmokaren)
 14. ^ Först kränkt vinner
 15. ^ ”KULTUR: Fallet Zaremba”. Aftonbladet. 21 februari 2008. https://www.aftonbladet.se/a/0EBByo. Läst 13 oktober 2020. 
 16. ^ ”KULTUR: Lögn, Zaremba”. Aftonbladet. 17 mars 2008. https://www.aftonbladet.se/a/VRg4jW. Läst 13 oktober 2020. 
 17. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 18 augusti 2010. https://web.archive.org/web/20100818220735/http://www.tvardrag.se/text/uppdrag-ge-nyliberalismen-en-moral. Läst 21 april 2011. 
  http://esbati.blogspot.com/2008/02/bakom-stormen-utspelar-sig-en-strre.html
 18. ^ Skolan som kundtjänst
 19. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 24 november 2012. https://web.archive.org/web/20121124073738/http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/upptack-sverige. Läst 24 november 2012. 
 20. ^ "De skrattade bara", en artikel i DN 30 maj 2010
 21. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 27 september 2011. https://web.archive.org/web/20110927083130/http://www.po.se/faellningar/faellda-aerenden/484-vuxenmobbning-pa-arbetsplats. Läst 22 juni 2011. 
 22. ^ ”Den glömda läraren”. DN.SE. 6 april 2011. https://www.dn.se/ledare/huvudledare/den-glomda-lararen/. Läst 13 oktober 2020. 
 23. ^ [a b] ”Zaremba om läraryrkets kris”. Sveriges Radio. 14 april 2011. https://sverigesradio.se/artikel/4454388. Läst 13 oktober 2020. 
 24. ^ ””Det är ingen vacker syn.” Så tog teknokraterna kommandot över skolan”. DN.SE. 14 april 2011. https://www.dn.se/kultur-noje/det-ar-ingen-vacker-syn-sa-tog-teknokraterna-kommandot-over-skolan/. Läst 13 oktober 2020. 
 25. ^ Widgren, Mats (12 april 2011). ”Maciej Zaremba slarvar med fakta”. Mats Widgren. http://widgren.blogspot.com/2011/04/maciej-zaremba-granskar-med-skarpa-ogon.html. Läst 13 oktober 2020. 
 26. ^ http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/samma-slappa-skolkritik-varlden-runt
 27. ^ http://www.dn.se/Stories/stories-kultur/skogen-vi-arvde
 28. ^ http://www.dn.se/Stories/stories-kultur/den-olonsamma-patienten
 29. ^ Maciej Zaremba. ”Så förvandlades männen till rättvisans demoner”. Arkiverad från originalet den 15 juni 2015. https://web.archive.org/web/20150615010743/http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/sa-forvandlades-mannen-till-rattvisans-demoner. Läst 15 juli 2021.  Dagens Nyheter, 13 maj 2015.
 30. ^ ”När miljardärens mössa blev en doktorshatt”. DN.SE. 24 oktober 2013. https://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/nar-miljardarens-mossa-blev-en-doktorshatt/. Läst 13 oktober 2020. 
 31. ^ pdf
 32. ^ Advokatsamfundets journalistpris Arkiverad 19 augusti 2010 hämtat från the Wayback Machine.
 33. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 16 juni 2010. https://web.archive.org/web/20100616080237/http://www.svenskaakademien.se/web/Hogtidssammankomst_2005.aspx. Läst 19 maj 2009. 
 34. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 28 juni 2011. https://web.archive.org/web/20110628151404/http://svenskaakademien.se/web/Hogtidssammankomst_2008.aspx. Läst 21 december 2014. 
 35. ^ ”DN-medarbetaren Maciej Zaremba hedersdoktor”. DN.SE. 9 januari 2009. https://www.dn.se/kultur-noje/dn-medarbetaren-maciej-zaremba-hedersdoktor/. Läst 13 oktober 2020. 
 36. ^ Journalist med rättspatos hedersdoktor vid Juridiska fakulteten
 37. ^ ”PK:s guldpenna till Maciej Zaremba – • Publicistklubben”. www.publicistklubben.se. 6 december 2010. Arkiverad från originalet den 12 november 2013. https://web.archive.org/web/20131112025319/http://www.publicistklubben.se/2010/12/06/pks-guldpenna-till-maciej-zaremba/. Läst 13 oktober 2020. 
 38. ^ här känns som en sorts hemkomst, DN 2012-05-05
 39. ^ ”Maciej Zaremba får Åke Ortmarks journalistpris | Journalisten”. www.journalisten.se. https://www.journalisten.se/nyheter/maciej-zaremba-far-ake-ortmarks-journalistpris. Läst 20 oktober 2023. 

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]