Madam Rosmerta

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Madam Rosmerta
Harry Potter-rollfigur
SkådespelareJulie Christie
Anknytning
LojalitetTre Kvastar; Dödsätarna under Imperius-förbannelsen (HP6)
Information
KönKvinna
HårfärgBlond
ÖgonfärgBlå

Madam Rosmerta är en fiktiv servitris på puben Tre Kvastar i Hogsmeade i J.K. Rowlings böcker om Harry Potter.

Hon är attraktiv (beskriven som kurvig) och flera elever på Hogwarts inklusive Ron Weasley tycker att hon är snygg. Madam Rosmerta spelades av Julie Christie i Harry Potter och fången från Azkaban.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Ingenting är känt om Madam Rosmertas bakgrund, eller hennes liv innan Harry Potter-berättelsernas början. Hon är en populär bekant hos många i byn Hogsmeade, och även bland lärarna, till exempel Professor Dumbledore.

Roll i serierna[redigera | redigera wikitext]

I Harry Potter och fången från Azkaban är Madam Rosmerta arg då Dementorer från Azkaban fanns i Hogsmeade för att söka efter Sirius Black. Hon hävdade att de skrämde bort kunderna. Hon är med på ett informationsmöte mellan Minerva McGonagall, Cornelius Fudge, Filius Flitwick och Professor Hagrid. Hon spelar ingen stor roll i början av Harry Potter-serien.

I den sjätte boken framgår det att Rosmerta har blivit en ovillig medhjälpare till Dödsätarna. För att fullfölja sitt uppdrag att döda Dumbledore, satte Draco Malfoy Imperiusförbannelsen över Madam Rosmerta. Han använde henne för att lämna ett förhäxat halsband till Katie Bell, som skulle lämna halsbandet vidare till Dumbledore. Dock råkade Katie själv nudda det, och halsbandet nådde aldrig rektorn.

Efter att Harry och Dumbledore hade kommit tillbaka från grottan, därifrån trodde att de skulle finna en av Voldemorts horrokruxer, kom de till Hogsmeade. Madam Rosmerta kom springande och berättade om Mörkrets Märke, som fanns ovanför Hogwarts. Hon gav dem kvastar, som de använde för att ta sig fort tillbaka till slottet.

Namn[redigera | redigera wikitext]

Rosmerta var en romersk-keltisk fruktbarhets- och förmögenhetsgudinna.

Se även[redigera | redigera wikitext]