Madeirapetrell

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Madeirapetrell
Status i världen: Starkt hotad[1]
Zino's petrel sketch.png
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Stormfåglar
Procellariiformes
Familj Procellariidae
Släkte Pterodroma
Art Madeirapetrell
P. madeira
Vetenskapligt namn
§ Pterodroma madeira
Auktor Mathews, 1934
Utbredning
De gula fläckarna markerar häckningsområden. Övrig tid befinner de sig ute till havs.
De gula fläckarna markerar häckningsområden. Övrig tid befinner de sig ute till havs.
Synonymer
  • Pterodroma mollis madeira
Hitta fler artiklar om fåglar med

Madeirapetrell[2] (Pterodroma madeira) är en liten fågel i familjen liror inom ordningen stormfåglar. Den är endemisk för Madeira där den häckar högt uppe i bergen. Utanför häckningssäsongen lever den pelagiskt, men det är okänt var.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Madeirapetrell har långa vingar. Den är grå på ryggen och vingarna, med ett mörkt "W" tecknat över vingarna och grå färg på översidan av stjärten. På vingarnas undersida är den nästan svart, med undantag för en vit triangel nära kroppen vid den främre kanten och en vit mage med grått längst ut från mitten. Den är mycket lik atlantpetrell och därför mycket svåra att åtskilja i fält.

Systematik och utbredning[redigera | redigera wikitext]

Madeirapetrell ansågs tidigare vara en underart till sammetspetrell, men dessa två är inte nära besläktade, varför madeirapetrell idag behandlas som en egen art. Den häckar endast på några få klipphyllor bland bergen på centrala Madeira.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Madeirapetrell häckar i gropar som den endast besöker nattetid, under utstötande av spöklika lockrop. Den lägger ett vitt ägg per häckningssäsong vilket ruvas av båda föräldrarna. När den ena ruvar ägget under dagen födosöker den andra efter fisk och bläckfisk till havs.

Hot och status[redigera | redigera wikitext]

Madeirapetrellen är Europas mest hotade sjöfågel.[källa behövs] Katter och råttor som introducerats på ön av människorna har gått hårt åt såväl ägg, ungar och adulta madeirapetreller. De har också använts som mat av lokala herdar. Rovdjursbekämpning, liksom andra åtgärder som till exempel förbud mot betande djur som trampar i bogroparna har gjort att populationen stigit till 65–80 häckande par. Den är fortfarande hotad på IUCN:s rödlista. Men arbetet med att skydda arten hade ett betydande bakslag i augusti 2010, då bränder dödade tre av de vuxna och 65% av ungarna.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lars Larsson (2001) Birds of the WOrld, CD-rom

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Birdlife International 2012 Pterodroma madeira Från: IUCN 2015. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4 www.iucnredlist.org. Läst 2016-03-14.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10