Madhukar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Madhukar
advaitamästare och författare

Madhukar (sanskrit, bokstavligen "älskade, söt som honung"), född 1957 i Stuttgart i Tyskland, är en Advaita-mästare, Jnana-yogi och författare.

Madhukar föddes och växte upp i Stuttgart. Hans barn- och ungdom var starkt påverkade av inre samtal med Jesus Kristus. Efter sina universitetsstudier i ekonomi och filosofi arbetade han som TV-journalist i Tyskland. Efter en nära-döden-upplevelse på 80-talet, då han sökte efter svar på livets filosofiska och andliga frågor, hade han en kraftfull upplevelse av upplysning. Efter han slutfört sin utbildning till yoga- och meditationslärare, insåg han att hans sökande var långt ifrån över. Han blev lärjunge till den Tantrisk-Buddhistiska Dzogchen-Mästaren Namkhai Norbu. I sitt andliga sökande reste han vidare till Shamaner i Sibirien, Afrika och Söderhavet, men han fann ingen kunskap om absolut verklighet som tillfredsställde honom.

År 1992, under en vistelse i Indien, hörde han talas om "Lejonet från Lucknow", en guru inom Advaita-traditionen. Han begav sig genast av på en 42 timmars resa över den Indiska Kontinenten för att träffa H.W.L. Poonja, en hängiven anhängare till det berömda indiska helgonet Sri Ramana Maharshi. Madhukar hade kommit till sin mästare, som förkroppsligade Advaitas budskap. Advaita-Vedanta (A-dvaita: inte två = "Icke-Dualitet") är den mystiska vägen i Hinduismen, en Monistisk filosofi (Monism = Allt är ett), som till sitt ursprung, bland andra, går tillbaks till Shankara (788 – 820 E.Kr.). Sri Poonja gav honom sitt namn, och han vaknade upp till förståelsen “Vem han i sanning är”.

Sedan återvändandet till Europa 1997, har han spridit den essentiella kunskapen av Advaita genom offentliga möten som kallas för Satsang (Sat = sanning, Sangha = samfund). Numer för Madhukar mästar-linjen Sri Ramana Maharshi/ Sri H.W.L. Poonja vidare genom att uppmuntra människorna i Satsang att konsekvent fokusera på frågan "Vem är jag?" Hans kärleksfulla och rättframma klarhet har gjort Madhukar – tillsammans med hans fascionabla framtoning och hans kärlek till populär musik och fotboll – till en modern guru och representant för Advaita. I mötena som består av samtal och tystnad, ütöver specifika livsfrågor, är det huvudsakligen filosofiska-psykologiska teman som tas upp och behandlas. Huvudsakliga ämnen är frågor om uppfattningen av vårt "Jag", existerandet av personlig frihet att agera och fri vilja, förhållandet mellan kropp samt sinne och förmågon att uppleva kosmiskt medvetande. Den upplevda verkligheten är "egologiskt" ifrågasatt och bedömd för sin sanningshalt. Mötena syftar till att tjäna självmedvetenhet och inre frid. Madhukar som är en pragmatisk filosof överbryggar andlighet med moderna vetenskaper som neuro- och kognitiva vetenskaper, kvantfysik, tillämpad filosofi och biologi. Madhukar har sin hemvist i Amsterdam och tillbringarvintermånaderna i Indien och Nepal.

Madhukar föddes och växte upp i Stuttgart. Efter sina universitetsstudier inom ekonomi och filosofi började han arbeta som journalist för Tysklands television. Efter en nära-döden-upplevelse under 80-talet, då han sökte efter svar på livets filosofiska och andliga frågor hade han en andlig upplevelse och utbildade sig till. yoga- och meditationslärare.

Under ett besök i Indien år 1992 hörde han talas om "Lejonet från Lucknow", en guru inom Advaita-traditionen. Han ordnade ett möte med H.W.L. Poonja, anhängare till den indiske gurun Ramana Maharshi.

Efter hemkomsten till Europa 1997 har han förkunnat kunskapen i advaita i offentliga dialoger, satsang. Madhukar gör detta dels på traditionellt vis, dels på ett modernt sätt där hans intresse för populärmusik och fotboll är en viktig del. Han tror inte på äktenskap utan får sin tillfredsställelse genom många kvinnor på satsanger och retreat runtom i världen. Madhukar bor i Amsterdam och tillbringar vintermånaderna i Indien och Nepal.

Publikationer[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]