Madicken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Margareta Engström
Madicken.denverkliga.png
Anne-Marie Ingeström, den verkliga Madicken. Bilden är tagen runt 1913-1914.
Första framträdandeMadicken (1960)
Senaste framträdandeJullov är ett bra påhitt, sa Madicken (1993)
SkådespelareJonna Liljendahl
Anknytning
BostadJunibacken, Sverige
SkolaFolkskola
ReligionKristendom (protestantism)
Information
KönFlicka
FamiljEngström (pappa Jonas, mamma Kajsa, lillasyster Elisabet (oftast kallad Lisabet).
En miniatyr av Madickens JunibackenAstrid Lindgrens värld i Vimmerby 2014.

Madicken är en bokserie om Astrid Lindgrens litterära figur 7–8-åriga Margareta "Madicken" Engström, som bor på gården Junibacken alldeles intill en å med sin 5-åriga lillasyster Lisabet (egentligen Elisabet), mamma Kajsa och pappa socialisten och tidningen Arbetets Härold's redaktör Jonas Engström, och familjens tjänsteflicka Alva, som inte är gift men svärmar lite för sotaren, som dock är gift och har 5 barn.

Madicken porträtteras ofta i ett särskilt sorts förkläde, ett förkläde som därefter blivit känt som madickenförkläde.

I bokserien används ordet pilutta vilket förekommer i Piluttavisan.

Förebild[redigera | redigera wikitext]

Madicken är baserad på en person som funnits i verkligheten, Anne-Marie Ingeström (gift Fries) född och uppvuxen i Vimmerby och barndomskamrat med Astrid Lindgren.[1] Hennes far var bankdirektör och de bodde i en stor vit stenvilla. Trots att Astrid Lindgren var ifrån en bondfamilj blev de snabbt bästa vänner. Först efter Anne-Maries död 1991 avslöjade Astrid Lindgren Madickens egentliga identitet.[2]

Personbeskrivning[redigera | redigera wikitext]

Huvudartiklar: Madicken (bok)#Detaljerat referat och Madicken och Junibackens Pims#Detaljerat referat

Margareta "Madicken" Engström bor på gården Junibacken med sina föräldrar, yngre systern Lisabet och jungfrun Alva. Pappa Jonas är redaktör på tidningen Arbetets Härold och socialist. Mamma Kajsa är betydligt förnämare av sig, och tål t.ex. inte att barnen säger fula ord. Hon är också lite "överklassigt klen", och ligger till sängs ibland. Men även hon kan vara radikal ibland, till exempel när hon låter hembiträdet Alva följa med på borgmästarinnans förnäma bal.

Lisabet, som egentligen heter Elisabet, var från början den snälla systern, medan Madicken var den vilda – senare byter systrarna i det närmaste roller i detta hänseende. Alva tycker mycket om Madicken och Lisabet, och fungerar närmast som en storasyster för dem; hon är den fasta punkten i hushållet. Hon har ingen fästman, men svärmar lite för sotaren, som dock redan är gift och har barn. Det finns även en tant, Linus-Ida, som kommer och hjälper till med tvätt och städning. Hon har nästan blivit en del av familjen hon också, fast hon inte bor på Junibacken då hon även städar och tvättar åt andra. Hon är religiöst anfäktad och berättar historier ur Bibeln och sjunger sånger och spelar gitarr för Madicken och Lisabet.

Som grannar har de den fattiga familjen Nilsson, där Madicken tillbringar mycket tid, kanske för att hon är lite förälskad i familjens 15-årige son Abbe. Farbror Emil P. Nilsson är alkoholiserad och gör inte mycket mer än tömmer glaset. Tant Emma Nilsson tjänar pengar genom att sälja kringlor på torget. Det blir Abbe, som får stå hemma och baka de flesta kringlorna, men egentligen drömmer han om att bli pilot eller sjöman. Nilssons gård heter "Lugnet".

Två andra viktiga figurer är de fattiga systrarna Mia och Mattis. De bor på samma gata som Linus-Ida. Mia är en av Madickens klasskamrater, och troligen kommer också Lisabet och Mattis att bli klasskamrater i framtiden. I början är Madicken och Lisabet ovänner med Mia och Mattis, men till slut blir de vänner.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Bokserien filmatiserades 1979 då TV-serien Madicken på sex avsnitt, i regi av Göran Graffman, premiärsändes i SVT varje lördag mellan 6 oktober och 10 november.[5] Den 14 december hade den följande långfilmen Du är inte klok, Madicken biopremiär, och senare även TV-premiär våren 1983, då filmen gjorts om till en TV-serie på fyra avsnitt, som utökade TV-serien till totalt tio avsnitt uppdelade i två säsonger. Fyra av de sex avsnitten i TV-seriens första säsong blev senare omklippta till en långfilm, Madicken på Junibacken, som hade biopremiär den 18 oktober 1980.[6]

Unga Astrid[redigera | redigera wikitext]

Madicken finns även med i filmen Unga Astrid från 2018 som handlar om Astrid Lindgrens tid som ung. Madicken, där spelad av Sofia Karemyr, dyker då upp som en vän till Astrid.

Citat[redigera | redigera wikitext]

 • - Du är inte klok Madicken!
 • - Pilutta dig!
 • - Hälsa mamsen!
 • - Annars mår ru'?
 • - Sandaler minsann! Fint som kattskit i vällingen!
 • - Tvåhundrafemtio kronor. För en gammal dö kärring!
 • - Varför skulle jag vara nykter just idag?
 • - Lisabet vet du vad jag är? Ja, men det kan jag bara säga i gaberoben

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”astridlindgren.se Madicken”. http://www.astridlindgren.se/karaktarerna/madicken. Läst 5 oktober 2011. 
 2. ^ ”Bästa kompisen stod modell för Madicken”. Expressen. Arkiverad från originalet den 25 november 2010. https://web.archive.org/web/20101125002116/http://www.expressen.se/nyheter/1.598569/basta-kompisen-stod-modell-for-madicken. Läst 5 oktober 2011. 
 3. ^ Lindgren, Astrid; Wikland Ilon (1960). Madicken. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 622609 
 4. ^ Lindgren, Astrid; Wikland Ilon (1976). Madicken och Junibackens Pims. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 8348972. ISBN 91-29-46577-X 
 5. ^ Episode list for "Madicken", IMDb. Läst den 12 oktober 2011.
 6. ^ Movie connections for "Madicken", IMDb. Läst den 12 oktober 2011.