Madicken (bok)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Madicken
FörfattareAstrid Lindgren
OriginalspråkSvenska
IllustratörIlon Wikland
OmslagsbildIlon Wikland
LandSverige Sverige
GenreBarn
Förlag för förstautgåvanRabén & Sjögren
Utgivningsår1960
HuvudpersonerMadicken, Lisabet
Del i serie
Ingår i serieMadicken
Efterföljs avMadicken och Junibackens Pims (1976)

Madicken är en bok av Astrid Lindgren. Den utkom första gången 1960.[1]

I ett stort hus alldeles intill en å bor den sjuåriga flickan Madicken med sina föräldrar, sin lillasyster Lisabet och jungfrun Alva.

Madicken och Lisabet leker och hittar på allehanda äventyr hemma i trädgården på Junibacken. En sommardag när Linus-Ida tvättat i ån leker systrarna Moses i vassen, vilket håller på att sluta illa.

Sedan har det blivit dags för Madicken att börja i skolan. Det går utmärkt berättar Madicken, om det inte varit för den där Rickard som lär ut slagdängor som inte mamma vill höra henne sjunga, kastar hennes galosch i kanalen, spiller ut bläck på hennes klänning och slår sönder hennes griffeltavla. I själva verket finns dock ingen Rickard, Madicken har fantiserat ihop honom för att dölja egna hyss. Fröken Finemang, säger pappa och skrattar, berätta hur det är i skolan ... utan Rickard.

En dag kommer Madicken hem från skolan helt uppspelt av glädje. Hennes skolklass ska på utflykt, de ska åka tåg och äta matsäck på ett berg för att titta på utsikten. Lisabet vill också åka på skolutflykt. Madicken tycker synd om henne och tar med henne på utflykt hemma på vedbodens tak, där kan de titta på utsikten medan de äter godsaker mamma stoppat ner åt dem i en korg. Men medan de sitter där och pratar kommer Madicken på vad grannpojken Abbe har berättat om; att man kan hoppa ur flygmaskiner med hjälp av stora paraplyer. Det vill Madicken testa. Du är inte klok Madicken, säger Lisabet. Men Madicken lånar pappas stora paraply och hoppar mycket riktigt från vedbon. Farbror Nilsson kommer rusande när han hör Lisabets skrik och ser Madicken liggande på marken, det är förbi med Junibackens lilla Madick, säger han tungt. Men som tur är blir det bara en hjärnskakning och som av ett under även skolutflykt lite senare.

Varje torsdag äter man ärtsoppa på Junibacken, som tur är, är det inte varje torsdag som Lisabet pillar in en ärta i näsan. Men när hon gör det är det så ordentligt att det bara är att promenera bort till doktor Berglund för att pilla ut den, innan det växer ut en luktärt.

Sedan har det blivit dags för jul på Junibacken. Varenda vrå skuras, julgran måste införskaffas och all mat förberedas av Alva, även sparvarna får julkärvar att kalasa på av pappa. Alla ska känna att det är jul, också Linus-Ida och Nilssons, det ska Madicken se till.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lindgren, Astrid; Wikland Ilon (1960). Madicken. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 622609