Madicken och Junibackens Pims

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Madicken och Junibackens Pims
FörfattareAstrid Lindgren
OriginalspråkSvenska
IllustratörIlon Wikland
OmslagsbildIlon Wikland
LandSverige Sverige
GenreBarn
Förlag för förstautgåvanRabén & Sjögren
Utgivningsår1976
HuvudpersonerMadicken, Lisabet
Del i serie
Ingår i serieMadicken
Föregås avMadicken (1960)
Efterföljs avTitta Madicken, det snöar! (1983)

Madicken och Junibackens Pims är en bok av Astrid Lindgren. Den utkom första gången 1976.[1]

Madicken bor på Junibacken med sina föräldrar och sin lillasyster Lisabet, även kallad "Junibackens Pims" av farbror Nilsson. När det blir valborgsmässoafton vill Madicken absolut ta på sig sina nya sandaler, hur tokig mamma, jungfrun Alva eller lillasyster än tycker att hon är. Men vid brasan är det bara systrarna Mia och Mattis som lägger märket till Madickens fina nya skor och de retar henne för dessa. Kvällen blir inte riktigt som Madicken hade tänkt sig.

Men det händer även andra saker, mamma Kajsa fyller år, vilket traditionsenligt firas med fotografering och utflykt till gullvivsängen. Senare bjuder mamma med Alva på borgmästarinnans fina bal, där Alva dansar med den stilige sotaren. Madicken, Mia och Mattis får alla löss och det blir avlusning med sabadillättika på Junibacken. Lisabet får också vara med, fast hon inte har några löss.

Madicken och Lisabet hälsar också på hos Linus-Ida, som spelar gitarr och sjunger sorgliga visor för flickorna, som "I en sal på lasarettet" och "I drinkarens koja". Abbe som oftast får stå hemma och baka kringlor, men som drömmer om allehanda äventyr, får pröva på att flyga när det blir flyguppvisning i staden.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lindgren, Astrid; Wikland Ilon (1976). Madicken och Junibackens Pims. Stockholm: Rabén & Sjögren. Libris 8348972. ISBN 91-29-46577-X