Magnus Enckell

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Magnus Enckell

Knut Magnus Enckell, född 9 november 1870 i Fredrikshamn i Kymmenedalen, död 26 november 1925 i Stockholm, var en finländsk bildkonstnär. Enckell betraktas som en av de viktigaste finländska representanterna för symbolism.

Enckell växte upp i Fredrikshamn i det finländska landskapet Kymmenedalen. Han började sina konststudier vid Borgå lyceum, och senare studerade han ett år vid Finlands konstförenings ritskola. Enckell var inte nöjd med undervisningen i konstföreningens ritskola och blev privatelev till Gunnar Berndtson år 1889. Under ledning av Berndtson studerade Enckell fram till 1891.

På 1890-talet tillhörde Enkell oppositionen mot det naturalistiska friluftsmåleriet och skapade suggestiva linjekompositioner i en asketisk gråstämd linjeskala. Kring sekelskiftet tillbringade Enckell långa tider i Paris där han påverkades av Edgar Degas. Senare tog han intryck av den spanska realismen. Under 1900-talets första år kom han starkt att intressera sig för neoimpressionisternas färgteorier och propagerade för den "renade" färgskalan. Förutom oljemålningar skapade Enckell även kartonger till förlagor för glasfönster.[1]


Magnus Enckell dog i lunginflammation i Stockholm 1925.

Målningar av Magnus Enckell[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk uppslagsbok, Malmö 1931