Magnus Enckell

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Magnus Enckell omkring år 1900.

Knut Magnus Enckell, född 9 november 1870 i Fredrikshamn i Kymmenedalen, död 26 november 1925 i Stockholm, var en finländsk bildkonstnär. Enckell betraktas som en av de viktigaste finländska representanterna för symbolism.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Magnus Enckell växte upp i Fredrikshamn i det finländska landskapet Kymmenedalen. Han började sina konststudier vid Borgå lyceum, och senare studerade han ett år vid Finlands konstförenings ritskola. Enckell var inte nöjd med undervisningen i konstföreningens ritskola och blev privatelev till Gunnar Berndtson år 1889. Under ledning av Berndtson studerade Enckell fram till 1891.

På 1890-talet tillhörde Enckell oppositionen mot det naturalistiska friluftsmåleriet och skapade suggestiva linjekompositioner i en asketisk gråstämd linjeskala. Kring sekelskiftet tillbringade han långa tider i Paris där han påverkades av Edgar Degas. Senare tog han intryck av den spanska realismen. Under 1900-talets första år kom Enckell starkt att intressera sig för neoimpressionisternas färgteorier och propagerade för den "renade" färgskalan. Förutom oljemålningar skapade han även kartonger till förlagor för glasfönster.[1]

År 1907 utförde Magnus Enckell altartavlan till den då uppförda Tammerfors domkyrka. Denna fresk är drygt tio meter bred och fyra meter hög och visar i nedtonade färder Uppståndelsen. I målningens mitt promenerar två män hand i hand.

Magnus Enckell avled i lunginflammation i Stockholm 1925.

Målningar i urval[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk uppslagsbok. Malmö 1931.