Magnus Härenstam

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Magnus Härenstam
Magnus Härenstam, fotograferad 2011.
Magnus Härenstam, fotograferad 2011.
Född Johan Herbert Magnus Härenstam
19 juni 1941 (73 år)
Sverige Västervik, Kalmar län
Betydande roller
Martin i Pappas pojkar
Peter Black i Göta Kanal-filmerna
IMDb
Brasse Brännström och Magnus Härenstam efter att ha mottagit Lisebergsapplåden 2013.

Johan Herbert Magnus Härenstam, född 19 juni 1941 i Västervik, Kalmar län,[1] är en svensk skådespelare, komiker och TV-programledare. Han är känd bland annat från det klassiska barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter och som programledare för TV4:s Jeopardy! 1991–2005.

Härenstam föddes i Västervik men växte upp i Tomelilla. Han började som studentspexare i Humanistiska föreningen vid Stockholms universitet. Under studentåren träffade han Brasse Brännström och Lasse Hallström. Hallström var verksam vid Sveriges Television och anlitade Magnus och Brasse till olika TV-sketcher. Trions första egna TV-serie hette Oj, är det redan fredag 1970. Den följdes av komedikriminalserien Pappas pojkar med Carl-Gustaf Lindstedt.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Härenstam föddes i Västervik som son till lektor Curt Härenstam (1907-61) och fil. mag. och teol. kand. Elsa, född Malmberg (1907-99). Han tog studentexamen 1960, och studerade sedan vid Stockholms universitet 1962-1970. Sin första anställning i media fick han efter studierna, som forskningsassistent vid Sveriges radios avdelning för publik- och programforskning,[2] där han arbetade ett år innan han fortsatte som underhållare.

Genombrott[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med Brasse Brännström och Eva Remaeus deltog Härenstam i det pedagogiska barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter, som sändes första gången 1973.

Samarbetet med Brännström pågick intensivt under 17 år, både på scen och i TV. Deras första gemensamma krogshow Magnus och Brasse - levande på Nya Bacchi hade premiär 1974 och innehöll bland annat Härenstams klassiska monolog Verkmästarn i magen. Sedan följde shower som Varning för barn och Det är serverat.

På 1980-talet var Härenstam teaterchef för Maximteatern tillsammans med Brännström, Lill Lindfors och Aller Johansson. På Maxim spelade han i musikalen Sugar och i kriminalfarsen Arsenik och gamla spetsar. I slutet av 80-talet turnerade han med sin enmansshow Föredraget och var programledare för tävlingsprogrammet Lagt kort ligger i TV. Han var även programledare för TV-showen Bombardemagnus, en underhållningsserie i åtta avsnitt som sändes i SVT våren 1985.

Han medverkade 1981 och 2006 i Sommar i P1

Musikvideo[redigera | redigera wikitext]

I den svenska popgruppen Abbas musikvideo till låten When I Kissed the Teacher spelar Härenstam den kysste läraren, i regi av Leonard Eek 1976.

Film[redigera | redigera wikitext]

På film har Härenstam medverkat i Bo Widerbergs Fimpen 1974, Hallströmfilmerna En kille och en tjej 1975 och uppföljaren Jag är med barn 1979. Han spelade huvudrollen i Tuppen 1981 och medverkade samma år i Tage Danielssons film Sopor. Nämnas bör även birollerna i Göta kanal och den första Sällskapsresan. På senare år har han medverkat i filmer som Vuxna människor och Hälsoresan – En smal film av stor vikt. Han spelade en elak svärfar i SVT-serien Lite som du 2005–2006 och fanns givetvis med i rollistan i Göta kanal 2 – kanalkampen.

År 1990 spelade han direktör i den svensk-norska komediserien Fredrikssons fabrik i regi av Bo Hermansson och 1991–2005 var Härenstam programledare för frågetävlingen Jeopardy! i TV4. Han gjorde sammanlagt över 2 000 program och hann inte med några roller på teatrarna under dessa år.

Comeback[redigera | redigera wikitext]

Härenstam gjorde scencomeback i Lasse Berghagens revy på Chinateatern 2003. Han återförenades med sin gamle parhäst Brasse Brännström i Neil Simons komedi Muntergökarna, som gavs på Chinateatern 2005.

År 2006 var Härenstam en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1. Samma år vann han det svenska TV-priset Kristallens hederspris 2006.

I slutet av 2007 deltog Härenstam i SVT-programmet Stjärnorna på slottet och 2009 deltog han i släktforskningsprogrammet Vem tror du att du är? som även det visades i SVT. Eftersom det i Härenstams släkt ryktats om att han de skulle vara besläktade med den adliga släkten von Porat undersökte han i Vem tror du att du är? om så var fallet genom att göra ett DNA-test. Resultatet av testet visade dock att han inte var besläktad med von Porat. Bland Härenstams förfäder finns dock konstnären Sven Nilsson Morin som gjort inventarier till ett flertal kyrkor, bland annat Kävsjö och Mårdaklevs kyrka.

År 2013 tilldelades Härenstam, tillsammans med Brännström priset Lisebergsapplåden vid en ceremoni samma dag som Liseberg öppnade för sommarsäsongen 27 april 2013.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

TV[redigera | redigera wikitext]

Teater och musik[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990: Härenstam, Johan Herbert Magnus
  2. ^ http://runeberg.org/vemardet/1977/0493.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]