Magnus Linton

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Magnus Linton
Magnus Linton på Bokmässan 2019.
Född19 juni 1967 (54 år)
Göteborg
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragJournalist, författare

Per Magnus Linton, född 19 juni 1967 i Göteborg, är svensk författare och journalist.

Han var 2000–2007 chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Arena och är 2016 medarbetare på Dagens Nyheters kultursidor samt kommentator i Sveriges Radio.

Magnus Linton kallade sig i sin ungdom för anarkist, har tidigare varit aktiv i SAC Syndikalisterna, och beskrev i en intervju 2012 sin politiska inriktning som frihetlig vänster[1].

Linton har i böcker och essäer skrivit om feminism, djurrätt, narkotikapolitik och globalisering. Han har gett ut böckerna Americanos – ett reportage om Latinamerikas nya rebeller (2005), som nominerades till Augustpriset, Veganerna – en bok om dom som stör (2000) och essä- och artikelsamlingen Kött på flykt (2007). Han är delvis bosatt i Colombia, varifrån han rapporterar för flera svenska medier. I augusti 2010 gavs hans bok Cocaina – en bok om dom som gör det ut, också den nominerad till Augustpriset för bästa svenska fackbok. Där tar han upp historien, politiken och konsekvenserna av produktionen av kokain i Latinamerika och det USA-ledda antidrogkriget. Med utgångspunkt i massakern på Utøya 2011 skrev Linton boken De hatade – om radikalhögerns måltavlor, som gavs ut 2012.

Som opinionsbildare och filosofiskt intresserad journalist har Linton engagerat sig i frågor om hedonism, maskulinitet, feminism, urbanisering, djurrätt, nationalism, narkotikapolitik och på senare år allt mer i teman som rör Latinamerikas nya vänstervåg.[källa behövs]

År 2019 tilldelades han Samfundet De Nios Julpris.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Axel Kronholm. Axel Kronholms podcast - Avsnitt 6: Magnus Linton (21 november 2012). Axel Kronholm. Lyssna på programmet URL hämtad 26 november 2012. .

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]