Magnus Linton

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Magnus Linton
Magnus Linton i debatt om efterspelet till riksdagsvalet 2014.
Född19 juni 1967 (51 år)
Göteborg
NationalitetSvensk
Yrke/uppdragJournalist, författare

Per Magnus Linton, född 19 juni 1967 i Göteborg, är svensk författare och journalist.

Han var 2000–2007 chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften Arena och är 2016 medarbetare på Dagens Nyheters kultursidor samt kommentator i Sveriges Radio.

Linton har i böcker och essäer skrivit om feminism, djurrätt, narkotikapolitik och globalisering. Han har gett ut böckerna Americanos – ett reportage om Latinamerikas nya rebeller (2005), som nominerades till Augustpriset, Veganerna – en bok om dom som stör (2000) och essä- och artikelsamlingen Kött på flykt (2007). Han är delvis bosatt i Colombia, varifrån han rapporterar för flera svenska medier. I augusti 2010 gavs hans bok Cocaina – en bok om dom som gör det ut, också den nominerad till Augustpriset för bästa svenska fackbok. Där tar han upp historien, politiken och konsekvenserna av produktionen av kokain i Latinamerika och det USA-ledda antidrogkriget. Med utgångspunkt i massakern på Utøya 2011 skrev Linton boken De hatade – om radikalhögerns måltavlor, som gavs ut 2012.

Som opinionsbildare och filosofiskt intresserad journalist har Linton engagerat sig i frågor om hedonism, maskulinitet, feminism, urbanisering, djurrätt, nationalism, narkotikapolitik och på senare år allt mer i teman som rör Latinamerikas nya vänstervåg.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]