Mahdi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Namnet på den tolfte shiaimamen, "Muhammad al-Mahdi", som står skrivet med kalligrafi vid den islamiske profeten Muhammeds moské, Masjid al-Nabawi i Medina, Saudiarabien.

Mahdi (arabiska: المهدي, den (av Gud) vägledde, mahdi uttalas med hörbart h) är enligt den islamiska eskatologin den budbärare som vid världens yttersta dag skall komma som världens befriare,[1] bekämpa Antikrist och med den återkomne Jesus hjälp grunda det tusenåriga riket. Han skall vara av Alis släkt (ahl al-bayt) enligt shiitiska tolkningar, som emfaserar blodsband och lämplighet.

I synnerhet hos shiiterna har tron på en kommande och ofta förutbestämd mahdi varit utbredd. Man föreställer sig i regel att det är en bestämd person, som redan levt, försvunnit utan att dö och lever som den dolde imamen, som skall återkomma som hela islams mahdi. Mest utpekad - inklusive av tolvshiitisk islam, som numerärt dominerar den shiamuslimska världen - anses denne vara Muhammad al-Mahdi al-Muntazar, den siste av de ”tolv imamerna” av Alis ätt, som försvann och vars återkomst väntas. En rad sentida islamiska sekter har utsett andra, tydligt historiskt belagda kandidater, inklusive ahmadiyyaislam och amerikanska Nation of Islam.

Personer som uppträtt som mahdi[redigera | redigera wikitext]

Genom den islamiska historien finns ett antal personer som har gjort anspråk på att vara den återvändande mahdin:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]