Mahmoud Aldebe

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mahmoud Jamil Aldebe, محمود جميل الدبعي, född den 10 augusti 1954, är en svensk islamist, tidigare Centerpartist och ordförande för Sveriges muslimska förbund.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Mahmoud Aldebe är född i Jordanien och kom till Sverige i slutet av 70-talet tillsammans med sin fru Ebtisam Aldebe. Ebtisam Aldebe är centerpartistisk politiker och tidigare ersättare i Riksdagen samt nämndeman i Förvaltningsrätten i Stockholm.

Enligt tidningen Fokus och Makthavare.se var han en av Sveriges 300 mest inflytelserika personer under 2007. Mahmoud Aldebe är ordförande för international Peace org. for Relief and Human Rights som har sitt säte i Stockholm och är ordförande för Stiftelsen Kultur och Integration och internationella Barnskyddsnät Riksförbund.

Opinionsbildande verksamhet[redigera | redigera wikitext]

I april 2006 gick Aldebe ut med ett brev[1] till de svenska riksdagspartierna där han framförde önskemål om anpassning av de svenska lagarna för Sveriges minoriteter i utvalda frågor[2]. I brevet förordade han bland annat att möjlighet skall ges till imamer att underteckna skilsmässor före ansökan till tingsrätten, att kommunala skolor skall undervisa muslimska barn i hemspråk och i religion, att muslimska flickor och pojkar skall få simundervisning i separata grupper att muslimska och judiska grupper skall tillåtas slakta kött enligt religiös sed. Aldebe ville även ha en moské i varje stad eller kommun. Efter kritik från media fick han total stöd hos SMF som håller fast vid förslaget.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Mahmoud och Ebtisam Aldebes dotter Iman är en framgångsrik klädskapare.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Brevet från Sveriges muslimska förbund Noia 64 mimetypes pdf.png PDF
  2. ^ Muslimskt förbund kräver egna lagar”. Dagens Nyheter. 27 april 2006. http://www.dn.se/nyheter/sverige/muslimskt-forbund-kraver-egna-lagar. 


Företrädare:
Ordförande för Sveriges muslimska förbund
Efterträdare:
Tahir Akan