Makawehifink

Från Wikipedia
Makawehifink
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningTättingar
Passeriformes
FamiljFinkar
Fringillidae
SläkteTelespiza
ArtMakawehifink
Telespiza persecutrix
Vetenskapligt namn
§ † T. persecutrix
AuktorJames & Olson, 1991

Makawehifink[1] (Telespiza persecutrix) är en förhistorisk utdöd fågel i familjen finkar inom ordningen tättingar som tidigare var endemisk för öarna Oahu och Kauai i Hawaiiöarna. Den är enbart känd från fossila lämningar och dog troligen ut innan européerna kom till ögruppen 1778.

Utseende och levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Makawehifinken var cirka 14 cm lång och hade en väldigt trubbig näbb som möjligen kunde krossa frön och blommor, till exempel blommor från Metrosideros polymorpha. Det spekuleras också i att den också åt insekter. Makawehifinken tros ha överlevt i bergsskogar, men fossil har återfunnits framför allt i låglänta områden.

Utdöende[redigera | redigera wikitext]

Mycket litet är känt om arten. Den är endast känd från benlämningar funna i grottor. Det verkar som att makawehifinken började dö ut redan när de första polynesiska bosättarna kom till ögruppen. De röjde land för odling och introducerade arter som de inhemska fåglarna inte hade något skydd mot. Artens antal minskade kraftigt i början av 1500-talet. Det spekuleras att den eftersom den levde i låglänta områden kom den i kontakt med sjukdomar som de introducerade arterna bar på. Även idag är sjukdomar och parasiter ett stort hot mot Hawaiis ursprungliga fågelfauna.

Familjetillhörighet[redigera | redigera wikitext]

Arten tillhör en grupp med fåglar som kallas hawaiifinkar. Länge behandlades de som en egen familj. Genetiska studier visar dock att de trots ibland mycket avvikande utseende är en del av familjen finkar, närmast släkt med rosenfinkarna.[2] Arternas ibland avvikande morfologi är en anpassning till olika ekologiska nischer i Hawaiiöarna, där andra småfåglar i stort sett saknas helt.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges ornitologiska förening (2016) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter Arkiverad 18 oktober 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 2016-02-10
  2. ^ Zuccon, Dario; Prŷs-Jones, Robert; Rasmussen, Pamela C.; Ericson, Per G.P. (2012). ”The phylogenetic relationships and generic limits of finches (Fringillidae)”. Molecular Phylogenetics and Evolution 62 (2): sid. 581-596. doi:10.1016/j.ympev.2011.10.002. http://www.nrm.se/download/18.9ff3752132fdaeccb6800010935/Zuccon%20et%20al%202012.pdf.