Makedonska dialekter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Macedonian Slavic dialects.png
Fördelning av makedonska dialekter[1]
Norra
  Nedre Polog
  Crna Gora
Västra/Nordvästra
  Centrala
  Övre Polog
  Reka
  Debar
  Övre Prespa / Ohrid [3]
  Nedre Prespa
Östra
Sydöstra
  Korča
  Kostur
  Ser / Drama

De olika dialekterna av makedonskan omfattar slaviska dialekter i Nordmakedonien tillsammans med några varianter som talas i den större geografiska regionen Makedonien.

De existerar som en del av det dialektkontinuum av sydslaviska språk som ansluter sig till det makedonska språket med det sydöstslaviska språket bulgariskan i öster och serbiskan i norr. Som sådan är avgränsningen mellan språken, särskilt med bulgariska, flyktig och kontroversiellt.

Makedonska författare tenderar att behandla alla dialekter som talas i den geografiska regionen Makedonien som makedonska, inklusive de som talas i västra delen av Bulgarien i Pirinmakedonien, medan flera bulgariska författare betraktar alla makedonska dialekter som en del av det bulgariska språket. Ofta undviks de dialekter i Grekland som talas av den lokala slavofona minoriteten efter 1930 [7] att identifieras som makedonska eller bulgariska. Istället benämns dessa dialekter helt enkelt som "slaviska" och dopii ("lokala") [8], stariski ("gamla") eller našinski ("vårt") -språk.

De makedonska dialekterna gränsar med de nygrekiska dialekterna mot söder och med de albanska dialekterna mot väster, gegiska åt nordväst och toskiska i sydväst.

Utbredning av fonemet kj (Ќ) i makedonskan
Utbredning av fonemet gj (Ѓ) i makedonskan

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Efter Z. Topolińska and B. Vidoeski (1984), Polski-macedonski gramatyka konfrontatiwna, z.1, PAN.
  2. ^ Umreja batko Gjorgija : Kumanovo Region
  3. ^ Macedonian Epic Song: Bolen Dojcin - Part 1 of 6, Ohrid dialect
  4. ^ Macedonian language - Razloshki govor, Облагали са се момче и девојче, song from Pirin Macedonia
  5. ^ Macedonian folklore music performed by the folklore group "Perun" from Razlog
  6. ^ Konikovo Evangelie - Part 1, dialect of Lower Vardar, area between Voden (gr.Έδεσσα), Kukush (gr.Κιλκίς), Solun (gr.Θεσσαλονίκη) and Ber (gr.Βέροιαc)
  7. ^ Peter Mackridge, Language and National Identity in Greece, 1766-1976, Oxford University Press, 2 april 2009, ISBN 978-0-19-921442-6
  8. ^ Jane K. Cowan, Dance and the body politic in northern Greece, sid 39, Princeton University Press, 1990 , ISBN 0-691-02854-0

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]