Makedonska namnkonflikten

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den makedonska regionen, delen i republiken Makedonien i rött, delen i Grekland i blått.

Den makedonska namnkonflikten rör vilket av flera geografiska områden som ska ha förtur till namnet Makedonien. De två huvudparterna i konflikten är den självständiga staten Makedonien och den grekiska regionen Makedonien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

1946 efter det kommunistiska maktövertagandet, valde man att ändra indelningen av Jugoslavien till delrepubliker. Den sydligaste namngavs Socialistiska republiken Makedonien. Grekland protesterade redan då. År 1991 blev denna republik självständig under namnet Republiken Makedonien.

Grekland vägrade erkänna Republiken Makedonien. Man kallade landet "Republiken Skopje" om man behövde kalla den något. Många andra länder började kalla dem för "före detta jugoslaviska republiken Makedonien". Det namnet var tänkt att vara tillfälligt men har fortsatt användas. År 1995 gick Grekland med efter medling på att erkänna landet under namnet "före detta jugoslaviska republiken Makedonien", även om "Republiken Skopje" är vanligt i praktiken. I mars 2004 sökte Makedonien medlemskap i EU. Alla EU-länder måste godkänna nya medlemsstater. Grekland deklarerade att de inte kommer att gå med på att Makedonien blir medlem under detta namn. År 2006 namngavs Skopjes flygplats "Alexander den stores flygplats", vilket inte var populärt i Grekland, och det namnet används dessutom sedan innan på Kavalas flygplats i Grekland.

I maj 2009 skrev över 200 akademiker och experter på antikens historia under ett brev till USA:s president Barack Obama där de kräver en lösning på den makedonska namnkonflikten. De ger i brevet den grekiska sidan i princip helt rätt, och hävdar att något annat vore historieförfalskning.[1][2]

Se även[redigera | redigera wikitext]


Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ World scholars call for end to Macedonia misinformation [1], Phantis, 21 maj 2009
  2. ^ ”World scholars call for end to Macedonia misinformation”. http://60.241.173.43/kosmos/2009/05/28/Page19_NewsInEnglish.pdf. Läst 6 juli 2016. 

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]