Maker's Mark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En flaska Maker's Mark bourbon

Maker's Mark, är en amerikansk whiskey från Bourbon-distriktet (Kentucky). Produceras av majs, korn och vete. Är kända för sina speciella flaskor som doppas i rött vax och därför sticker ut från mängden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Maker's Marks historia tar fart redan 1840 då familjen Samuels byggde det första destilleriet för kommersiellt bruk. Destilleriet producerade whiskey med stor framgång fram till förbudstiden i USA på 1920-talet.

Efter förbudstiden återupptog Bill Samuels Jr produktionen men bestämde sig för att elda upp det 170 år gamla familjereceptet och istället satsa på att producera en modern, mjuk, men karaktärsfull bourbon gjord på majs, korn och vintervete. Vidare bestämde man sig för att förnya form och design, och det var Bill Samuels fru, Marge Samuels, som designade flaskan som används än idag. Marge var väldigt förtjust i cognac och hon använde just cognacflaskor som inspiration för den nya designen.

Att man doppade toppen av flaskan i vax, berodde på att man ville försäkra kunderna om att inget annat än originalet tappats i flaskan. Det mesta i produktionsledet görs fortfarande manuellt enligt gamla traditioner och då varje flaska doppas för hand så har varje flaska Maker’s Mark sitt unika utseende. Idag är den röda vaxtoppen ett tydligt signum för produkten. Att namnet blev Maker’s Mark beror på att Marge Samuels ansåg att tillverkaren (Maker) alltid skulle sätta sitt kvalitetsmärke (Mark) på sina bästa exemplar. Därav just Maker’s Mark.

Maker’s Mark är ett av de minsta destillerierna i USA och det enda destilleri som klassats som ”historic landmark” (kulturminnesmärke). På grund av sin småskalighet och höga kvalitet, har Maker’s Mark blivit ett av de absolut mest respekterade bourbonmärkena runt om i världen. Maker’s Mark använder minst 70% majs mot minimikravet 51% och lagras i minst 6,5 år (minimikrav 2 år) för att få den bästa smaken.

En skillnad mot annan bourbon är att man destillerar två gånger mot normalt en gång. Dessutom använder man, förutom majs, även vintervete som ger destillatet en mjukare karaktär, än till exempel råg som de flesta producenter använder. Maker’s Mark massproduceras inte likt många konkurrenter vilket har gjort att efterfrågan, nationellt och internationellt, idag är större än utbudet på whiskeyn.

Tillverkning[redigera | redigera wikitext]

Destilleriet ligger idag i Loretto, Kentucky. Whiskeyn tillverkas av samma recept med minst 70% mais (se ovan) och destilleras två gånger under processen. Höga mais andelet ger en sötare eller mjukare smak will Whiskeyn. Sedan fylls den i fat och lagras i svart målda packhus på destillerieområdet och rund omkring.

Avvikande från andra destillerier säljs Makers Mark med 45% Vol. Alkohol (90% proof). Industristandard för de flesta Whiskey är dock 40% Alkolhol (90% proof).

Under produktionen roteras faten regelbundna (inte alla destillerier gör så). Efter mogningstiden hälls ett antal fat tillsammans, blandas med vatten till önskat styrka och fylls i flaskor. På senaste tiden framtogs en ny variant, Makers Mark 46 som lagras i ett nytt packus med luftkonditionering. Alla övriga packhus är ej klimatiserade.

Varje flaska doppas (2,5 sekund) i vax och företaget tillverkar sina egna etiketter.

Tillverkade varianter[redigera | redigera wikitext]

  • Makers Mark (45 % Vol. Alkohol)
  • Makers Mark Cask Strength (ca. 60% Vol. Alkohol)
  • Makers Mark 46 (45% Vol. Alkohol)
  • Makers Mark Private Select (kan köpas enbart vid destilleriet)

Makers Mark ingår idag i Suntory Beam concernen.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”makersmark.com”. Maker's Mark. http://www.makersmark.com. Läst 20 juni 2018.