Malin Björk (vänsterpartist)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Malin Björk

Malin Björk 2014, inför valet till Europaparlamentet samma år.

Mandatperiod
2014–2019
2019–2024
Innehar befattningen
Tillträdde befattningen 
2014
Företrädare Mikael Gustafsson
Valkrets Sverige

Född 22 maj 1972 (50 år)
Göteborg, Sverige
Politiskt parti Vänsterpartiet

Malin Kristina Björk, född 22 maj 1972 i Tynnered, Göteborgs och Bohus län,[1] är en svensk vänsterpartistisk politiker och ledamot i EU-parlamentet. I EU-parlamentet tillhör hon vänsterpartigruppen The Left GUE/NGL. Hon är ledamot i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet och ersättare i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. Hon är vice ordförande i Europaparlamentets HBTQI-grupp och Vänsterpartiets talesperson i HBTQI-frågor.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Malin Björk är uppvuxen i Västra Frölunda i Göteborg och bor numera i Bryssel med sambo och två barn. Hon har studerat statsvetenskap och internationella relationer vid Göteborgs universitet. Hon har arbetat i cirka tio år för European Women's Lobby (EWL), en paraplyorganisation för kvinnorörelsen, i Bryssel. Under 2005–2008 var hon projektledare på EWL för ett nordiskt-baltiskt pilotprojekt som syftade till att bygga upp samarbetet i regionen kring prostitution och människohandel.

Björk lämnade EWL i början av 2009 för att börja som projektledare på European AntiPoverty Network, men rekryterades kort därefter till sekretariatet för Gruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster i Europaparlamentet (GUE/NGL) och har sedan 2009 arbetat som politisk tjänsteman i Bryssel, med ansvar att följa Europaparlamentets jämställdhetsutskott.[2][3][4]

Hon valdes som ledamot i Europaparlamentsvalet i Sverige 2014. Hon är även Sveriges första öppet lesbiska kvinna i Europaparlamentet.

Malin Björk är feministisk aktivist och var med och startade och drev det feministiskt-lesbiska nätmagasinet Scumgrrrls och den webbaserade feministiska nyhetsbyrån Les Pénélopes.

Insatser i EU-parlamentet[redigera | redigera wikitext]

2014 valdes Malin Björk in som ledamot i Europaparlamentet för Vänsterpartiet. Hon är Sveriges första öppet lesbiska EU-parlamentariker.

2016 utsågs Malin Björk till EU-parlamentets huvudförhandlare för ett lagförslag om ett europeiskt kvotflyktingsystem. Hennes förslag, som bland annat innebär att EU ska ta emot över 200 000 kvotflyktingar per år, antogs i det ansvariga utskottet i oktober 2017.

Tillsammans med sin italienska kollega Eleonora Forenza i Jämställdhetsutskottet har hon också skrivit ett betänkande om bristen på jämställdhetsperspektiv i EU:s handelspolitik.[5] Betänkandet antogs i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet och utskottet för internationell handel i januari 2018.

År 2014 grundande Björk tillsammans med andra parlamentariker ett partiöverskridande nätverk, All of us[6], som står upp för aborträtten och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Malin Björk omvaldes till EU-parlamentet 2019.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990, Version 1.01, Sveriges Släktforskarförbund: Björk, Malin Kristina
  2. ^ Webbplatsen för Vänsterpariet i EU-parlamentet Arkiverad 19 februari 2014 hämtat från the Wayback Machine., läst 10 februari 2014
  3. ^ ”GUE/NGL” (på engelska). GUE/NGL. https://www.guengl.eu/function/staff/. Läst 21 december 2019. 
  4. ^ ”Malin Björk”. Vänsterpartiet i EU-parlamentet. 4 juli 2014. http://eu.vansterpartiet.se/malin-bjork/. Läst 21 december 2019. 
  5. ^ ”BETÄNKANDE om jämställdhet i EU:s handelsavtal”. www.europarl.europa.eu. http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-8-2018-0023_SV.html. Läst 21 december 2019. 
  6. ^ ”All of us ska stärka aborträtten i EU”. Ottar. 6 februari 2015. https://www.ottar.se/artiklar/all-us-ska-st-rka-abortr-tten-i-eu. Läst 29 april 2021. 

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]