Malldiskussion:Faktaruta idrottare

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hur integrera med medaljmallar?[redigera wikitext]

Hej! Jag skulle vilja att {{Faktaruta idrottare}} har möjlighet till integrerade och infällda medaljmallar. Det funkar snyggt i {{Infobox simmare}}, där man lagt in "medaljmallar"-kod. Men den mallen är baserad på "if"-kod, inte på {{Faktamall}}. Så kommer det att funka att kopiera över den if-baserade kod som finns på Infobox simmare? Eller måste man göra på något annat sätt? Bland annat skulle man slippa en extra faktaruta i en sådan här artikel. En stor ros till den som har en lösning på problemet.--Paracel63 (diskussion) 5 december 2017 kl. 18.37 (CET)

@Paracel63: Jag lade in |utökning = {{{medaljmallar|} i mallen. Med parametern "medaljmallar" kan man då lägga in mallar i artikelns faktaruta. Det är möjligtvis något att knåpa vidare på för en lösning. Se artikeln Jim Thorpe, där jag provade med att helt enkelt lasta in de medaljmallar som fanns i artikeln. Man behöver dock göra en del ytterligare arbete, så att hjälpmallarna {{MedaljStart}} och {{MedaljSlut}} inte behövs. Jag har inte heller hittat varför övriga faktamallen trycktes ihop när medaljmallarna lades in. --JohanahoJ (diskussion) 6 december 2017 kl. 16.10 (CET)
Aha, det är nog för att medaljmallarna har tre kolumner som övriga faktarutan trycks ihop; metamallen {{Faktamall}} är skapad med två kolumner. --JohanahoJ (diskussion) 6 december 2017 kl. 18.02 (CET)
@JohanahoJ: Tack för försöket! Jo, jag var medveten om möjligheten med "Utökning". Däremot tror jag att den främst är förberedd för mallelement och parametrar som följer samma layout som {{faktamall}} (exempelvis fler parametrar, utöver de sjuttinånting som standarden medger).
Så här krockar tvåspalts- med trespaltslösning. Dessutom ser jag inte någon möjlighet att fälla ihop medaljdelen. Det är integrerat i motsvarande mall på enwp, där man använt if-kodning rätt igenom (och inte bygger på våra faktamall-standard). Se faktarutan i Therese Alshammar för ett exempel på en artikel som gynnas av hopfällbar/hopfälld medaljmallsdel.
Så vi får fundera ett par varv till. Kanske finns här någon med kunskap i integration av if-kodade mallar och faktamall-baserade mallar?--Paracel63 (diskussion) 6 december 2017 kl. 18.44 (CET)
Eller undvik inblandning av metamall och kör på simmar- eller enwp-varianten, fast med bibehållna parameternamn härifrån? --JohanahoJ (diskussion) 6 december 2017 kl. 19.55 (CET)
Bra tanke! Den mallens kod (De mallarnas kod) är i alla fall fungerande. :-)--Paracel63 (diskussion) 30 december 2017 kl. 00.45 (CET)
Helene Söderlund
Helene Söderlund vid världscupdeltävlingar i Sankt Petersburg i Ryssland, januari 2010
Helene Söderlund vid världscupdeltävlingar i Sankt Petersburg i Ryssland, januari 2010
Nationalitetsvenska
Födelsedatum9 maj 1987 (31 år)
FödelseplatsTierp, Sverige
Webbplatshelenesoderlund.se
NationSverige
Sportskidorientering
        Medaljer
Världsmästerskap
Guld 2009 Stafett
Silver 2009 Kortdistans
Europamästerskap
Brons 2010 Långdistans
Brons 2010 Sprint
Svenska mästerskap
Silver 2010 -


Helene Söderlund
Helene Söderlund vid världscupdeltävlingar i Sankt Petersburg i Ryssland, januari 2010
Helene Söderlund vid världscupdeltävlingar i Sankt Petersburg i Ryssland, januari 2010
Nationalitetsvenska
Födelsedatum9 maj 1987 (31 år)
FödelseplatsTierp, Sverige
Webbplatshttps://enjättelångwebbad
resshelenesoderlund.se
NationSverige
Sportskidorientering
        Medaljer
Världsmästerskap
Guld 2009 Stafett
Silver 2009 Kortdistans
Europamästerskap
Brons 2010 Långdistans
Brons 2010 Sprint
Svenska mästerskap
Silver 2010 -
@Paracel63:Nu så! Med parametern medaljtabell kan man nu lägga in medaljmallar. Mallen har egna varianter av MedaljStart och MedaljSlut, så de mallarna ska inte läggas in. Se exemplet här till höger. --JohanahoJ (diskussion) 21 februari 2018 kl. 15.25 (CET)
Nästa steg är att ordna med hopfällning, men jag hinner tyvärr inte ta det just nu. --JohanahoJ (diskussion) 21 februari 2018 kl. 15.38 (CET)
Nu finns det en hopfällningsfunktion också. Layouten på den rubrikraden lämnar jag åt någon annan att bestämma. Om det verkar ok, bör förstås dokumentationssidan kompletteras. --JohanahoJ (diskussion) 21 februari 2018 kl. 17.00 (CET)
Medaljmallarna kunde inte läggas in i den del av faktarutan som använder {{faktamall}}. Istället läggs enheterna kloss intill varandra med sina olika formateringar. Faktamallsdelens nedre kant och marginal tas bort om medaljmallar ansluts. Medaljmallarna använder inte mallarna MedaljStart eller Medaljslut, utan den här mallen ställer in deras format så att de passar in med rätt mått (de blir något smalare här än annars) och utan överkant.--JohanahoJ (diskussion) 21 februari 2018 kl. 20.09 (CET)

Att hålla ihop faktarutan med fast bredd[redigera wikitext]

@JohanahoJ: Tack! Det ska jag testa (är dock sjuk just nu, men det kommer…). Fråga: på min skärm linjerar inte medaljhalvan med den andra halvan; den har samma högerkant men är smalare i breddled. En förkortning av webbadressen i överhalvan får dem linjerade (se exempel), men inte annars. Hur ser det ut hos dig?--Paracel63 (diskussion) 21 februari 2018 kl. 23.39 (CET)
Något sådant har jag inte sett, men den övre delen tänjdes nog ut då av den långa texten. Jag lade nu till en mer begränsande inställning, "max-width:22em". Ser det bättre ut nu om du sparar om sidan? --JohanahoJ (diskussion) 21 februari 2018 kl. 23.49 (CET)
Det är om man stoppar in en mycket lång webbadress som infoboxen "spricker". Jag gjorde just det i exemplet på den här sidan.
I och med att medaljtabellen inte ligger inne i boxen "på riktigt" blir det lite fult. Kanske går att stoppa in såväl Faktamallen som medaljtabellen i en "yttre tabell", men man bör nog hellre fundera på att varna för långa webbadresser. --Larske (diskussion) 22 februari 2018 kl. 00.02 (CET)
Jag har på båda delarna nu satt 22em på både min- och max-bredd, så rutan borde hålla ihop nu. --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 00.07 (CET)
Nu ökade jag bredden en aning, till 23em, som också är ett vanligt mått i det här sammanhanget (och det medaljmallarna brukar ha annars). --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 00.22 (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── I min webbläsare är boxen fortfarande jättebred när webbadressen är jättelång. 22 eller 23 em gör ingen större skillnad. Om man vill kan man se till att långa URL'er delas upp på två rader. Koden nedan klarar webbaddresser upp till 2x25 tecken utan att boxen växer på bredden.

|innehåll12 = {{#ifeq:{{#invoke:String|sub|{{{webbplats}}}|1|1}}|[|{{{webbplats}}}|{{#ifexpr:{{#invoke:String|len|{{{webbplats<includeonly>|</includeonly>}}}}}>25|[{{{webbplats}}} {{#invoke:String|sub|{{{webbplats}}}|1|25}}<br />{{#invoke:String|sub|{{{webbplats}}}|26|-1}}]|{{{webbplats|}}}}}}}

Koden gör inget åt webbplatsadresser som har länksyntax, alltså [url länktext], men andra adresser radbryts efter 25 tecken. Prova att lägga in den och förhandsgranska den här sidan utan att spara så ser du hur det blir. --Larske (diskussion) 22 februari 2018 kl. 00.40 (CET)

För mig (Safari) funkade max-width utmärkt för att hålla ihop rutan, men med det här tillägget så håller sig även den långa webbadressen inom denna ruta. Tack! Ser det bra ut för dig också nu? --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 00.51 (CET)
Ja, i Firefox och Edge ser de två exemplen på denna sida bra ut. Men det var ju skumt att bara Safari bryr sig om max-width.
Fråga: Delade alltså Safari på egen hand upp webbadressen på flera rader, utan hjälp av mallkoden med "br" ovan? Eller blev texten trunkerad? Eller förminskad? --Larske (diskussion) 22 februari 2018 kl. 00.58 (CET)
Adressen fortsatte utanför rutan. Default motsvarar alltså css-inställningen "overflow:visible". --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 01.05 (CET)
Funkar "max-width" månne bättre för Firefox och Edge om man även har med ett värde för "width"? --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 02.30 (CET)
@Larske: Max-width borde ju inte vara något problem för Firefox och Edge. Jag tycker vi ska ha kvar lösningen med att dela upp ev. lång länktext, men jag funderar på om max-width:23em !important; hade funkat, alltså ifall det handlar om att Firefox och Edge av någon anledning återigen läst in den tidigare definitionen i metamallen och därmed ignorerat max-width eller någon annan regel i deras programmering slagit in. De borde egentligen också ha visat en länktext som fortsatte utanför rutan. --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 09.55 (CET)
@JohanahoJ: Den "class" som används för länktexten är external free och den "skickar med" <word-break: break-word; och även (om det inte bara är en "fri tolkning" av Firefox) overflow-break: break-word; (i load.php).-Om man får tro den här sidan,se kapitlet om "Browser compatibility", är det lite olika hur Safari (Yes), Edge (No) och Firefox (No) klarar av att hanterade värdet "break-word". --Larske (diskussion) 22 februari 2018 kl. 10.42 (CET)
Ok. Men Safari bröt inte heller länktexten, så den delen fallerade tydligen för alla dessa webbläsare. Vet inte om det kan ha att göra med ärendet i länken här till höger, Parsoid doesn't give external links class="external free|text"? Jag kände inte till "external free". Kan det också påverka hur rutans mått hanteras? --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 11.58 (CET)
Jag har inte Edge eller Firefox tillgängligt nu, med det kunde vara intressant att kolla hur boxen reagerar på ett jättelångt ord i bildtexten. I Safari fortsätter texten då som förväntat utanför boxen utan att rutans mått förändras. Om det i Edge och Firefox istället orsakar breddning av boxen, föreslår jag att man provar ett enkelt tillägg av max-width:23em !important; Om det inte fungerar så kanske det rör sig om en ytterligare bugg som ska rapporteras. --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 14.12 (CET)
Med Firefox på min iPad funkar det bra. Överlånga ord i bildtexten sträcker sig utanför boxen som håller bredden. Detsamma gäller faktiskt den överlånga webblänktexten om den inte delas upp som nu. Men det är, som sagt, på iPad (iOS). --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 15.09 (CET)
@Larske, Paracel63: Med table-layout:fixed hålls faktarutans mått intakt, utan max-width, i såväl Safari som Firefox och Edge! Det finns mycket frågor och tips om max-width på nätet. Kort sagt verkar det inte handla om en bugg här, utan att tillämpbarheten är mer begränsad än jag trott (som mest använder Safari). Däremot hittade jag här ett tips om "table-layout:fixed" som håller tabellens mått fixerad efter första raden. Jag har utöver Safari på iPad testat det på dator med Firefox och Edge med bra resultat. --JohanahoJ (diskussion) 22 februari 2018 kl. 18.54 (CET)

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────── @JohanahoJ, Larske: Tack, allihopa. Det ser bra ut även hos mig (Chrome). Fråga: innebär detta att mallen har en fast bredd? Jag noterar att ökad bildbredd inte gör rutan bredare. Just nu tycker jag nog att mallen är i smalaste laget, vilket gör problem med länkar som bryter/inte bryter vanligare.--Paracel63 (diskussion) 23 februari 2018 kl. 20.35 (CET)

Jag lade till parametern bredd= som styr båda delar samtidigt. Default är nu 23em, och jag ändrade det i ett av exemplen här till 25em. --JohanahoJ (diskussion) 23 februari 2018 kl. 20.49 (CET)
Mallen är egentligen en hybrid av två olika mallsystem. Det är inget man hade valt om man gjort allt från början, men det är lösningen för att sammanföra de båda. Det innebär dock att om ena delen skulle vidgas per automatik av t.ex. text- eller bildinnehåll så skulle det bli ett brott i konstruktionen. Därför måste rutans storlek justeras manuellt, så att båda delar följs åt. --JohanahoJ (diskussion) 23 februari 2018 kl. 20.56 (CET)
@Paracel63:Det är nog en synvilla Smiley.svg Alla våra infoboxar som är baserade på metamallen {{Faktamall}} har en bredd på 22 em (om de följer standarden och inte överrider/spräcker detta). Den här mallen är just nu, som ett resultat av experimenterande, 23 em bred så egentligen borde en smalnas av lite för att inte "avvika".
@JohanahoJ: Efter din (näst) senaste ändring har min Firefox problem med "overflow". Lite beroende på zoom-grad sticker den jättelånga webbaddressen ut lite (mellan 0 och 2 tecken) utanför den högra kanten på boxen. Med Edge är det lite bättre, men inte helt OK, vid till exempel 70 procent zoom sticker det ut ungefär 1 tecken till höger. Och helst borde det vara lite "luft" mellan text och ram. --Larske (diskussion) 23 februari 2018 kl. 20.57 (CET)
Jo, jag noterade också att det var lite mer overflow i Firefox. Det är egentligen vad som förväntas om innehållet inte får plats inom rutan, så kanske skulle man korta ned länkadressens rader ytterligare med string-modulen. Ett alternativ är att man över en viss längd ersätter en oformaterad länk med [{{{webbplats|}}} Webbsida] e.d. Högerkolumnen är väldigt smal i faktamallen, så det kan ju finnas skäl att bredda rutan. --JohanahoJ (diskussion) 23 februari 2018 kl. 21.09 (CET)
I den här mallen verkar vänster och högerkolumnen dela 50/50 på boxens bredd, men i faktamall har jag för mig att det är mer "dynamiskt" så att vänsterkolumnen inte bli bredare än vad som behövs, se till exempel {{Faktamall biografi}} och exemplet där med Bill Gates. Det kan vara det som gör att högerkolumnen ser ovanligt smal ut här. Om man är "ekonomisk" med längden på etiketterna i vänsterkolumnen får man då mer utrymme till långa parametervärden i högerkolumnen. --Larske (diskussion) 23 februari 2018 kl. 21.14 (CET)
Det finns väl ingen anledning att ha samma kolumnbredder i infoboxens "body" som i medaljtabellen. Med anledning av detta tror jag att det lutar åt en lösning med "tabeller i tabeller" om vi nödvändigtvis måste ha medaljlistan inne i boxen. --Larske (diskussion) 23 februari 2018 kl. 21.23 (CET)
(redigeringskrock)Vad gäller webbadressen, så skulle det egentligen inte göra så mycket om man körde overflow:hidden istället. --JohanahoJ (diskussion) 23 februari 2018 kl. 21.28 (CET)
Tack igen för förklaringar. OK. Då beror 22em-bredd på att jag kör ganska liten textgrad (= smal em-bredd) i min webbläsare. Men parametern "bildstorlek" finns, och kanske kan det vara bra att se till så den här dubbelmallen kan bli lite bredare. {{MedaljStart}} har 23em som standard, vilket kanske vi också borde sikta mot? Det är nog ett lite mindre problem om den blir 1/23 bredare än andra faktamallar men lika bred som medaljlistningar? SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 23 februari 2018 kl. 21.35 (CET)
Med table-layout:auto går det bättre att hushålla med boxbredden utan att slösa onödigt utrymme för vänsterkolumnen. --Larske (diskussion) 23 februari 2018 kl. 21.39 (CET)
Om den skulle spricka upp, så kan man använda bredd-parametern till att få ihop den då igen. Det blir ju bättre disposition så här.--JohanahoJ (diskussion) 23 februari 2018 kl. 21.43 (CET)
Det var fel parameter som användes för storleken på bilden, bildstorlek heter bildbredd i Faktamall, men egentligen vore jag ganska nöjd med om man inte kan välja bildstorlek eftersom det är så vanligt att man då "bränner på" med storlek på sin "idol". Har därför ändrat defaultbredden till 250px för att fylla ut de 22em, annars kommer det att göras manuellt lite här och där. --Larske (diskussion) 23 februari 2018 kl. 22.20 (CET)

Att hålla ihop rutan med flexibel bredd[redigera wikitext]

@Paracel63, Larske: Jag provade nu att ändå lägga allt inom en tabell och det verkar fungera bra (till skillnad från ett tidigare försök, av någon anledning). Faktamallsdelen har från metamallen en bredd på 22em och de anslutande medaljmallarna har nu breddinställningen 100% så att de automatiskt fyller ut den bredd som ges av den omgivande tabellen, i praktiken den bredd som faktamallsdelen har. Nu kan faktamallsdelen tänjas ut utan risk att rutan spricker. Jag har därför tagit bort bredd-parametern som överflödig. Jag tycker mallen känns mer stabil och tillåtande på det här viset. --JohanahoJ (diskussion) 24 februari 2018 kl. 23.59 (CET)

Då uppstår å andra sidan problem i de fall där någon medaljtabell är bredare än faktamallsdelen. Även Mall:Infobox skidåkare har nu den här varianten, men för att få det att fungera för Charlotte Kallas infobox, har jag lagt in min- och max-width, som fungerar i Safari, men jag vet inte hur det ser ut i Edge eller Firefox. --JohanahoJ (diskussion) 25 februari 2018 kl. 14.53 (CET)
Hej och tack för fortsatt puts! Lessen för sammanblandning bildstorlek/bildbredd ovan. Att göra bilder bredare är ibland enda lösningen för att undvika vissa fula radbrytningar i en smal faktaruta, men jag förstår problematiken. @JohanahoJ: I min Chrome linjerar inte "mallhalvorna" i Charlotte Kalla. Undre halvan tvingas där ut av långa spalttexter. Så min/max-width behöver nog extrakodas för att funka i Chrome. Larske idé: i enwp har de minskat medaljspaltsbredden genom att endast ha medaljsymboler med G/S/B, istället för hela medalbeteckningar. Skulle det vara önskvärt även hos oss?--Paracel63 (diskussion) 25 februari 2018 kl. 15.44 (CET)
Kompletterande notering: i våra exempel här på diskussionssidan listar vi mästerskap endast med "år", inte med "ort år". Det sparar utrymme men är kanske alltför spartanskt (tävlingsort är ett bra komihåg i sådana listor).?--Paracel63 (diskussion) 25 februari 2018 kl. 15.47 (CET)
Tack för feedback! Jag separerade delarna i Kallas artikel, tills vi hittat en bättre lösning. G/S/B är ett utmärkt förslag; färgerna är ju med och gör det tydligt vad det handlar om. --JohanahoJ (diskussion) 25 februari 2018 kl. 15.56 (CET)
Håller med om att det vore bra att minska på utrymmet där typen av medalj står. Vi har ju mallarna 1, 2 och 3 som skulle kunna användas istället. Att bara ha en liten färgad symbol utan text i,           eller     , duger dock inte med tanke på läsare som har svårt att se skillnaden mellan olika färger. Av samma skäl duger det inte heller att helt skippa medaljslagskolumnen och göra hela raden för en guldmedalj guldfärgad.--Larske (diskussion) 25 februari 2018 kl. 17.02 (CET)
Så länge, går det nu att med parametern "bredd" ange större mått på överdelen, ifall det skulle behövas vid breda medaljmallar. --JohanahoJ (diskussion) 25 februari 2018 kl. 19.27 (CET)


I många (de flesta?) skidåkares medaljrutor är tävlingsort med, vilket gör att de gärna är bredare än 22em om de får chansen; se t.ex. Magdalena Forsbergs infobox som fick breddas till 24em för att hålla ihop. Där skulle nog inte medaljsymboler räcka för att kompensera bredden. Jag har dock konstaterat att medaljrutorna pga radbrytningar inte verkar ha några problem att hålla en fast definierad bredd som 22em. Eftersom webblänken kortas ned med string-modulen, och där style="word-break:break-all" annars finns som bra alternativ, är det väl främst bildbredden som riskerar bryta en ruta som hålls till 22em. En helt fast bildbredd kan bli fel om man har en väldigt smal bild, men det skulle ju kunna gå att medge val av bildbredd upp t.o.m. 240px eller kanske 250px. Det kanske är något att fundera på iallafall? --JohanahoJ (diskussion) 26 februari 2018 kl. 19.10 (CET)

Å andra sidan har jag nu åter gjort så att bredd-parametern även styr medaljmallarna, vilket gör att den inte bara behöver göra övre delen större, utan istället kan göra den nedre mindre ifall det skulle bli bättre. Både Forsbergs och Kallas infoboxar kunde därför göras lite smalare igen. --JohanahoJ (diskussion) 26 februari 2018 kl. 21.19 (CET)