Malldiskussion:Firningsdag

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Denna mall[redigera wikitext]

Denna mall är skapad för att på sikt ge ett enhetligare utseende på de artiklar som beskriver de olika firningsdagarna i Svenska kyrkans evangeliebok. Begreppet firningsdag (som är den term som brukas i evangelieboken) används i stället för söndag, helgdag eller andra tänkbara begrepp, eftersom vissa avsnitt i evangelieboken avser dagar som inte är allmän helgdag, t ex Askonsdagen och Julnatten. /RaSten 30 april 2005 kl.21.28 (CEST)

Tabell kanske?[redigera wikitext]

Begreppen "Första årgångens texter" behöver en förklaring, finns det beskrivet ngnstans bör man göra länkar av dessa rubriker. Skulle man kunna lägga dem mer på bredden, för att det inte ska bli så långsmalt och "scrolligt"? Ändringsförslag:

Firningsdag är {{{beskrivning}}}.

Den infaller {{{infaller}}}.

Dagens rubrik är {{{rubrik}}}, och den mest välkända texten är {{{text}}}.

Första årgångens texter:
  • {{{GT1}}}
  • {{{Ep1}}}
  • {{{Ev1}}}
Andra årgångens texter:
  • {{{GT2}}}
  • {{{Ep2}}}
  • {{{Ev2}}}
Tredje årgångens texter:
  • {{{GT3}}}
  • {{{Ep3}}}
  • {{{Ev3}}}
Psaltarpsalm:
  • {{{Ps}}}

Extern länk[redigera wikitext]

/ Elinnea 6 maj 2005 kl.10.54 (CEST)

Hej Elinnea,
och tack för synpunkterna. Jag har förstått att du är något av mallexpert här på svenska Wikipedia, så jag har nog funderat på att fråga dig till råds. Ditt förslag skulle vara bra, om det inte gjorde att man tappar lite av den flexibilitet som jag nyttjat vissa dagar. Men det vet man ju, att buggar och hål ska man helst inte använda när man kodar, för de kommer att täppas igen.
Idén med en tabelluppställning skulle vara riktigt bra, om det inte vore just för variationen i antalet texter. Att psaltarpalmen inte hamnar i bredd med de övriga i en enradstabell kunde avhjälpas med en flerradig tabell, men då har vi det där med alternativtexter. Hmmm... kanske ändå nåt att fundera på...
Just när det gäller Kristi himmelsfärds dag blev det flera problem (som jag iofs visste om redan när jag provade att skapa mallen).
  • Dels står det "läses varje årgång" på episteltexten, och då kommer en alternativ text med i bilden. Den lade jag nu in med radbyte under evangelietexten (helt odokumenterad feature).
  • Dels kom ju problemet med den tidigare informationen, som jag inte ville sparka ut helt och hållet, och då framför allt "Se även". Där funderar jag på att lägga in ett extra fält i mallen.
Över huvud taget är kanske evangeliebokens firningsdagar inte det enklaste att koda en mall för, just pga frekventa avvikelser från den standard som man ändå vill ska finnas i en artikelserie som den. Jag har förstått av andra att jag använt mallbegreppet på ett oortodoxt sätt, men så länge det går så går det... Lite nytta gör väl ändå mallen...
Det gäller nu att inte göra något ogenomtänkt med mallen.
Jag ser fram mot att få dina synpunkter på de här funderingarna. /RaSten 6 maj 2005 kl.11.35 (CEST)
Mallen får som effekt att man inte kan lägga in "se även"-länkar som är specifika för vissa firningsdagar. jag tycker det är en för hög kostnad för att uppnå standardiseringseffekten. Föreslår därför att detta avsnitt tas bort ur mallen. Samma resonemang gäller antagligen också för "Extern länk". --Etxrge 6 maj 2005 kl.12.33 (CEST)
Du tycker alltså inte om min idé att lägga in ett fält i mallen för tillfälliga externa länkar? Jag kan förstå det, eftersom då blir istället redigeringen inte standard. Men kan vi avvakta tills det klarnat? /RaSten 6 maj 2005 kl.13.33 (CEST)
Jag har inte sett det förslaget, men letade först i mallen för att se om det fanns en sådan möjlighet. Då avvaktar jag tills vidare i hoppet att en sådan variant dyker upp. --Etxrge 6 maj 2005 kl.16.09 (CEST)
Jo det står efter andra plumpen här ovan. Du kan kanske titta på några av de senaste dagarna, särskilt Kristi himmelsfärds dag, hur jag gjort för att komma tillrätta med mallens svagheter. /RaSten 6 maj 2005 kl.16.27 (CEST)
Nä, ngn expert är jag inte, långt ifrån, jag kan inte ens koda egentligen, tänkte bara att man skulle kunna göra utseendet ngt mer "kompakt", samt att vissa begrepp borde förklaras(=länkas), så jag lämnar detta till er andra att klura ut hur det bör göras ¨på bästa vis. / Elinnea 6 maj 2005 kl.16.13 (CEST)
Värst vad blygsam DU var nu då. Jag har läst på flera håll hur folk vänder sig till dig för att fixa mallar. /RaSten 6 maj 2005 kl.16.27 (CEST)

En fråga[redigera wikitext]

Men jag undrar om nån vill kommentera att jag använder mallverktyget på ett oortodoxt sätt. /RaSten 6 maj 2005 kl.16.27 (CEST)

Jag har brytt mig för lite i det här med mallar för att kunna kommentera... /Habj 15 maj 2005 kl.10.51 (CEST)
Efter att ha kikat lite mera, finner jag att artiklarna på detta sätt blir ganska svårredigerade för andra. Du kan ju se vad som hände när jag gav mig på att lägga in info i Kristi himmelsfärds dag som jag ansåg saknades. Det liksom krockar lite, och det är synd att göra artiklarna svårredigerade för andra. Man skulle inte kunna lägga infon i en tabell i högerkanten eller underkant istället, och låta själva textutrymmet i mitten vara mera fritt? Den typen av mallar finns det massor av, inom biologi geografi och... ja, överallt. /Habj 15 maj 2005 kl.16.46 (CEST)

Kyrklig högtidsdag[redigera wikitext]

Ordet firningsdag har jag aldrig hört, och det leder inte spontant mina tankar rätt. Jag föreslår termen Kyrklig högtidsdag istället för Firningsdag. (Firningsdag får 19 träffar på Google, "Kyrklig högtidsdag" 50 träffar.) /Habj 14 maj 2005 kl.18.26 (CEST)

Jag borde ha nämnt, att firningsdag är det ord som används i evangelieboken. Det blir en del att ändra om man skulle byta, och jag vet inte om det blir bättre för det. Men OK, jag ska tänka på saken./RaSten 14 maj 2005 kl.18.52 (CEST)
Jag ser inte att vad mallen heter alls syns i artiklarna (kollade bara en i och för sig), så det spelar väl inte så stor roll. Däremot tycker jag att det saknas en förklarande inledning, för den som inte är insatt i det kyrkliga systemet. Ungefär så här - jag kan inte området så jag drar till med ett blajexempel - Sjuttielfte söndagen i pastan, kyrklig högtidsdag/valfri term ( med länk som förklarar för utomstående vad detta är). På denna dag är innehållet i gudstjänsten följande eller nåt. /Habj 15 maj 2005 kl.10.49 (CEST)
Tack Habj, för att du engagerar dig. Jo, varje artikel börjar med raden {firningsdag|. Den förklarande inledningen, som du saknar, är det i den färdiga texten du saknar den, eller vill du ha inlagda osynliga kommentarer i mallen? Om det är det förra, så är just mallidén ju jättebra, eftersom det då bara handlar om att formulera om texten i mallen så bir alla artiklarna bättre på en gång. /RaSten 15 maj 2005 kl.16.19 (CEST)
Vad som är osynligt i mallen bryr jag mig alls inte om, jag tänker på vad som syns i den färdiga artikeln. Jag kikar på Kristi himmelsfärds dag, och det står inte firningsdag i klartext nånstans. /Habj 15 maj 2005 kl.16.43 (CEST)

Som jag försökt förklara skapade jag mallen för att alla söndagar etc i evangelieboken skulle beskrivas så enhetligt som möjligt när jag väl kommit igenom kyrkoåret. Det innebär ju att mallen borde ha en förklaring som syns för den som redigerar texten som ska läggas in i den, men som inte syns för den som läser den färdiga artikeln.

Jag har ju redan konstaterat att jag använder mallen på ett oortodoxt sätt, så det förvånar mig inte ett dugg att du fick problem, och det är sånt jag vill komma tillrätta med genom att diskutera upplägget.

Jag har skrivit artiklar kring söndagarna sen efter påsk, då jag började här, och hittills har det inte funnits artiklar tidigare ännat än till Kristi himmelsfärds dag och Annandag Pingst. Pingstdagen var redirectad till Pingst, så där lät jag den gamla informationen ligga kvar i den artikeln coh skrev över redirectsidan. När det gäller KrHfD och Annandag Pingst var det lite knivigare. Annandag pingst handlade tidigare mest om kalenderproblemen och inte om den kyrkliga firningsdagen, så den artikeln flyttade jag till Annandag pingst (kalender) med en länk från huvudartikeln. Vad gäller Kristi himmelsfärds dag slutligen, provade jag att knöla in den gamla texten i mina fält, och tyckte att jag lyckades ganska bra.

Problemet är då hur jag skulle ha lagt upp det hela för att du skulle veta hur du skulle göra när du tyckte att artikeln var ofullständig, och ändå inte rubba alltför mycket på den standardiserade layouten.

Jag gör ett försök att ändra Kristi himmelsfärds dag, så får vi se om du är nöjd med resultatet, och sen får vi fundera på om mallen kan utformas på ett med "användarvänligt" sätt. /RaSten 15 maj 2005 kl.19.15 (CEST)

Subst[redigera wikitext]

Den här mallen bör användas tillsammans med kommandot "subst:", så att mallens kod skrivs ut i klartext. Detta för att göra det lättare för nykomlingar att ändra i artiklarna. /Grillo 7 mars 2006 kl.05.45 (CET)

Jo, tids nog, men projektet är inte avslutat än, då det är avsett att gå runt hela kyrkoåret först för att pröva ut uppställningen. /RaSten 11 mars 2006 kl.22.47 (CET)
Jag håller med Grillo. Det är orimligt svårt att förstå för nybörjare hur man redigerar dessa artiklar. /Grön 19 mars 2006 kl.12.34 (CET)
Jo, men projektet är som sagt fortfarande pågående. Jag har fastnat vid advent och inte skrivit något om söndagarna sen dess, men jag siktar på att bli klar lagom till årsdagen av starten. Låt bli att substa artiklarna, eftersom jag vill göra en slutlig design av mallen först. /RaSten 11 april 2006 kl.15.52 (CEST)