Malldiskussion:Navbox

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Mall:David Bowie2[redigera wikitext]

Försökte få Mall:David Bowie2 att fungera, men misslyckades. Så dessa mallar kan raderas, om ingen annan vill försöka få dem att fungera. Ulner 7 november 2007 kl. 10.24 (CET)

Name?[redigera wikitext]

Vad är poängen med parametern name? Denna ändring gjorde att sidor som länkar hit slutligen började fungera. Vad är poängen med att behöva ändra sånt manuellt? /Grillo 31 januari 2009 kl. 14.48 (CET)

Parametern används för att v-d-r-länkarna ska leda rätt. De flesta navigationsrutor behöver nog inte redigeras så ofta att de länkarna gör någon större nytta. Så i många mallar kan parametern uteslutas utan problem. /EnDumEn 31 januari 2009 kl. 15.14 (CET)
Jaha, jag hade aldrig fattat vad de bokstäverna gjorde förrän nu. Varför inte skriva en malldokumentation under Mall:Navbox/dok så man slipper fråga i framtiden? /Grillo 31 januari 2009 kl. 15.37 (CET)
Startade en översättning av de absolute viktigaste från enwikis dokumentation. //Sertion d|B 31 januari 2009 kl. 16.39 (CET)

Okej, men varför ska pagename substas? Om pagename inte substas så försvinner ju problemet vid flytt. /Grillo 1 februari 2009 kl. 16.04 (CET)

Just nu så substas pagename bara för att det är så på en engelska Wikipedia. Jag är dock ingen expert på hur pagename fungerar, men jag tror att om den inte substas så väljer den istället ut namnet på artikeln som den inkluderas i. //sɛятιοn d|B 1 februari 2009 kl. 16.42 (CET)
Ah, det har du nog rätt i... En mall som uppbyggd för problem alltså... Undra varför vi aldrig hade de här problemen innan standardiseringsivern drog igång på allvar... Inte för att det här har med den här mallen att göra, men att försöka göra ett wikiprojekt standardiserat är lika dödfött som att sälja glass på vintern i Norrland. /Grillo 2 februari 2009 kl. 04.04 (CET)
Det är ju alltid någon som köper... Det som fick mig att gå med i Wikipedia projektet var att försöka skapa bättre standardisering bland artiklarna, och detta innefattar att alla navigationsmallar fungerar och ser ut på samma sätt. Varje mall som går över till {{navbox}} ser jag som en vinst, ett steg närmre mitt mål. Det är det som håller mig igång här på sidan, men om det inte passar så kan jag spendera min tid någon annan stans... //sɛятιοn d|B 2 februari 2009 kl. 09.16 (CET)
Det här är ett bra initiativ av Sertion och andra. Den här mallen är bättre, eftersom det är lättare att visa och redigera mallen (via v-d-r-länkarna i vänstra hörnet). Dessutom blir kodningen betydligt enklare i de flesta fallen, vilket gör det enklare för andra att förstå hur man ändrar innehållet. Glass är gott - även vintertid! :) --Kildor 3 februari 2009 kl. 06.51 (CET)

Ränder[redigera wikitext]

En sak jag retat mig på när jag använt mallen är de olika bakgrundsfärgerna i listorna, som därigenom bildar ränder. Det finns en parameter (evenodd=) för att ställa in om man vill ha denna påslagen eller avslagen, men default är att det är på. Jag hade hellre sett att default var att det var av. -- jiˈesˌdeːo ] 1 februari 2009 kl. 15.17 (CET)

Nu är default orandigt. Evenodd-parametern Evenstyle-parametern kan användas i mallar som behöver randiga navigationsrutor. /EnDumEn 1 februari 2009 kl. 15.46 (CET)
Redigeringen som EnDumEn precis gjorde tar bort möjligheten att ha varannan rad med varannan färg, det finns istället en parameter som styr detta, är det inte bättre vi använder den för mallar där det inte passar? För övrigt så ökar det läsbarheten ganska enormt mycket i de större mallarna. //sɛятιοn d|B 1 februari 2009 kl. 15.48 (CET)
Kollat lite närmre på det (läste på den engelska dokumentationen) och om man sätter evenodd till off så stänger man av ränderna. //sɛятιοn d|B 1 februari 2009 kl. 15.52 (CET)
Jo detta vet jag och det skriver jag ju också ovan. Jag vill inte ta bort ränderna helt, utan bara att default ska vara utan ränder. Jag har märkt att när jag gör mallar med utgångspunkt från denna blir det ofta att jag tvingas använda evenodd=off för att ta bort ränderna. -- jiˈesˌdeːo ] 1 februari 2009 kl. 15.57 (CET)
Självklart är det möjligt, men det kräver att vi skriver om stora delar av mallen. För övrigt så var det inte din kommentar jag svarade på, det var EnDumEns redigering av MediaWiki:Common.css som gjorde mig lite förvirrad om vad saken gällde. Men jag har nu tagit kontakt med EnDumEn och förhoppningsvis så återställs det snarast möjligt. //sɛятιοn d|B 1 februari 2009 kl. 16.01 (CET)
Jag har återställt, men det hade fortfarande fungerat med randiga mallar. Jag skrev fel parameternamn i min förra kommentar, evenstyle- och oddstyle-parametrarna var det jag menade. /EnDumEn 1 februari 2009 kl. 16.06 (CET)
Då det för nuvarande bara är en användare som har irriterat sig på ränderna så tycker jag personligen att denne får antingen leva med ränderna, och inte fjanta sig med att stänga av dem för att h*n tycker att det blir finare utan eller att h*n får göra som oss andra, stör man sig på något, ändra det i monobook.css. //sɛятιοn d|B 1 februari 2009 kl. 16.20 (CET)
Tack för de vänliga orden, Sertion. Kanske dags att uppfriska minnet med lite Wikipedia:Etikett? -- jiˈesˌdeːo ] 1 februari 2009 kl. 16.25 (CET)
Se amboxen längst upp på min användarsida. Jag kanske kan acceptera din åsikt om du förklarar varför du vill att ränderna ska bort, den nuvarande anledningen att du har retat dig på dem ser inte jag som något som alla andra användare på sidan ska behöva anpassa sig för. //sɛятιοn d|B 1 februari 2009 kl. 16.34 (CET)
Jag accepterar inte att bli kallad vad som helst bara för att användaren har ett förbehåll på sin användarsida. Det undantar inte personer från allmänt hyfs. Mallens utseende har överhuvudtaget inte diskuterats av den svenskspråkiga Wikigemenskapen och man kan därför inte veta vilken åsikt som finns. Jag framförde bara en åsikt på diskussionssidan om mallens utseende och förväntade mig sedan en saklig diskussion. Inte att bli påhoppad. För att återgå till sakfrågan: de flesta navigationsrutor på svWP, där nu alla ska helst ska gå över till navbox, är mindre och innehåller endast ett fåtal underrubriker. När det endast är tal om två eller tre underrubriken kan den enstaka mörkare randen se konstig ut i sammanhanget. -- jiˈesˌdeːo ] 1 februari 2009 kl. 16.54 (CET)

Jag tror inte att många retar sig på orandiga mallar (ingen har klagat på att mallar som inte använder navbox inte har ränder). Däremot finns det säkert fler som retar sig på ränderna. Jag har tagit bort ränder från en del mallar där det irriterat mig extra mycket. Speciellt när det ligger en bild till höger så ser det väldigt konstigt ut med ränder som slutar en bit från högerkanten. Men även i andra mallar är det ofta irriterande. I mallar med två listor ser det inte bra ut att mallens undre halva har mörkare bakgrund än övre. I mallar där listornas längd skiljer sig åt mycket så ser det inte bra ut med olika breda ränder. Därför håller jag med Jsdo1980 om att default bör vara utan ränder. /EnDumEn 1 februari 2009 kl. 16.55 (CET)

Jag har försökt att göra om mallen här så att den ska ha så att man kan sätta evenodd till on för att få ränder, men jag får det inte att fungera, vore bra om någon mer kollade på lösningar. //sɛятιοn d|B 1 februari 2009 kl. 18.47 (CET)
Jag tror en switch-sats är bästa lösningen. {{#switch:{{{evenodd|}}}|on=odd|swap=even|{{{evenodd|}}}}} (och tvärtom, on=even|swap=odd, för jämna rader) fungerar i alla testexempel som jag kan komma på. Jag har gjort en exempel i Mall:Testmall (permalänk). Om ingen ser något fel som jag missat så är det bara att kopiera hit koden. /EnDumEn 3 februari 2009 kl. 22.52 (CET)
Jag testade på {{Valve Corporation}} och det fungerade finfint, nu ska vi bara implementera det som diskuterades nere på finstilt så borde de flesta anvöndare vara OK med mallen. //sɛятιοn d|B 4 februari 2009 kl. 09.43 (CET)

Översättas[redigera wikitext]

Borde mallen förresten inte översättas till svenska nu innan den används i större omfång? -- jiˈesˌdeːo ] 1 februari 2009 kl. 15.19 (CET)

Oj, den används visst redan i större omfång. -- jiˈesˌdeːo ] 1 februari 2009 kl. 15.20 (CET)
Ja, den används, men att översätta den är fortfarande inte för sent, man kan ju lägga in så att om den ena inte finns så används den andra, till exempel:
{{{name|{{{namn|}}}}}}

Sertion (diskussion) (Signatur tillagd i efterhand.)

Finstilt[redigera wikitext]

Texten är alldeles för finstilt i mallen. Jag börjar få svårighet att enkelt skilja på orden, och det är lögn i helvete att veta var man ökar på bokstävernas storlek. /rrohdin 2 februari 2009 kl. 06.07 (CET)

Om du har en mall där det tydligt syns vad du menar, för i mallen {{Valve Corporation}} så är det inga större problem tack vara avgränsnings märkena. Sen kan jag även tillägga att de tidigare navigationsmallarna också har samma text-storlek. //sɛятιοn d|B 2 februari 2009 kl. 09.05 (CET)
se historiken för {{Första världskriget}} eller {{Europa}} till exempel. /rrohdin 2 februari 2009 kl. 09.46 (CET)
Ok, jag kan se vad du menar, särskilt på {{första världskriget}}. Vi kanske ska överväga att öka teckensnittsstorleken? Dock medför det att den blir lika stor som artikeltexten, vilket inte är önskvärt. //sɛятιοn d|B 2 februari 2009 kl. 10.01 (CET)
Olika mallar kan väl behöva olika teckenstorlek. Det måste gå att ställa in för varje mall. Varför är det inte önskvärt att bokstäverna är lika stora som i artikeln? /rrohdin 2 februari 2009 kl. 20.40 (CET)
Det tar bort större delen av känslan att det som står i navigationsmallen bara är relaterade artiklar. //sɛятιοn d|B 3 februari 2009 kl. 08.38 (CET)
Så ramen runt räcker inte? Nåväl, för de mallar som använder {{navigationsruta}} kan man ställa in lämplig fontstorlek för varje mall. Var och hur gör man det för navbox? /rrohdin 3 februari 2009 kl. 11.03 (CET)
Teckenstorleken är tydligen förinställd i MediaWiki:Common.css till 88%. Om man ta bort denna blir teckenstorleken normal, men det kan däremot bli lite stort i mallar. Jag föredrar 95%, men man kan även göra det valbart, fast då måste man lägga in till exempel font-size:{{{font-size|88%}}}; överallt där det behövs i mallen. Det finns säkert nåt smartare sätt att göra det på, men min kunskap sträcker sig inte längre än så. -- jiˈesˌdeːo ] 3 februari 2009 kl. 11.14 (CET)
Textstorleken an man ändra med de olika style-parametrarna i mallen. För hela mallen kan man sätta |style=font-size:100%; Om man bara ska ändra i en del av mallen får man tänka på att procenten räknas från defaultvärdet för hela mallen som är 88%, så t.ex. |liststyle=font-size:90%; ger 90% av 88%, d.v.s 79%. Om defaultvärdet 88% är för litet så tycker jag att default kan ändras till 95% i Common.css. /EnDumEn 4 februari 2009 kl. 21.18 (CET)
Default 95% vore mycket bättre. /rrohdin 5 februari 2009 kl. 20.28 (CET)

Eftersom ingen protesterat mot 95% så inför jag det nu i MediaWiki:Common.css. /EnDumEn 21 februari 2009 kl. 15.52 (CET)

Jag protesterar. Tycker texten är för stor nu. Navigationsmallarna tar plötsligt upp överdrivet mycket plats. Dessutom var det snyggare med mindre text. Det går att förstora texten i webbläsaren, det är en bättre lösning än att bryta layouten för alla. Koios 24 februari 2009 kl. 09.49 (CET)
Kan inte mycket mer än att hålla med, det är bättre att man sätter "liststyle = font-size:95%" där det behövs. //Sertion disk.|Bidrag 24 februari 2009 kl. 10.05 (CET)
Vad som är snyggt är ju som bekant subjektivt. Vi har inte haft en ordentlig diskussion om teckenstorleken i den här mallen, men jag vet att det finns en del användare här på svWP som hellre ser en för stor text, som därigenom automatiskt är läsbar för de flesta, även de med nedsatt syn. Man kan ju därför omvänt argumentera att man lika gärna kan skriva liststyle = font-size:88%. Jag vet inte var jag själv står i frågan, men det kan finnas en mening i att göra texten mindre i till exempel infoboxar, då det ofta ska in rätt mycket information på en begränsad yta. I navigationsrutor är det ofta mängden text som avgör om de ser för stora eller för små ut. Vi får kanske se hur stor medelstorleken på en navbox här på svWP är och anpassa storleken efter detta. Navboxar på 1-3 rader anser jag knappast tar någon skada av att ha 95% i teckenstorlek. Större än så kan däremot 88% vara lämpligare. -- jiˈesˌdeːo ] 24 februari 2009 kl. 10.49 (CET)
Jag tycker att en läslig storlek ska vara förvald, så får man förminska där det är lämpligt. Koios skriver att det går att förstora texten i webbläsaren. Det går att förminska den också om någon med falksyn får sin skönhetsupplevelse störd. /rrohdin 24 februari 2009 kl. 13.03 (CET)
Nej, det stämmer inte. Problemet med att uppförstora text i mindre grad är att man bryter de relativa proportionerna mellan den tidigare mindre texten och brödtexten, därmed hjälper det inte att zooma in sidorna i webbläsaren. Navboxen bör behållas i samma defaultstorlek som den har på engelska, spanska, franska, danska med flera wikipedior. Ändra tillbaka till 88%, är ni snälla. Koios 24 februari 2009 kl. 22.24 (CET)
Håller med Koios. Impromptu 25 februari 2009 kl. 19.06 (CET)
Instämmer också, ser inte klokt ut nu. //Mr Bullitt 26 februari 2009 kl. 00.18 (CET)

De två huvudargumenten i diskussionen verkar vara läsbarhet och ett bra utseende. Därför kan följande frågor vara intressanta: Hur stor kan texten vara utan att det ser dåligt ut? Och hur liten kan texten vara utan att den blir svårläst? Det kanske finns någon procentsats mellan 88 och 95 som är svar på båda frågorna. Om det är viktigt att göra som andra Wikipedior kanske vi kan titta på tyska WP som har 95% som standard i sina navigationsmallar, och på sidor med många mallar samlas de ihop och texten minskas till 95% igen för att få en sammanlagd minskning till ungefär 90%. /EnDumEn 26 februari 2009 kl. 23.49 (CET)

Synfel verkar vanligt förekommande bland användare på svenska wikipedia och diskussioner om textstorlek har vi haft åtskilliga gånger tidigare. Är de någon utomstående användare som någonsin klagat på att texten är för liten? Några tips för er som ser dåligt på datorn kan vara detta: 1) glasögon är bra (hade jag, nu linser), 2) håll ner Ctrl-tangenten och scrolla på musen så kan man snabbt och enkelt förstora eller förminska texten, 3) Har ni Firefox, gå upp under menyn "Visa" och gå sedan ner under "Zoom", där kan man också ändra texten. På Explorer är de "Visa" sedan "Textstorlek". Kanske ska lägga upp dessa tips på förstasidan eftersom sagt, MÅNGA, gnäller över att "de syns dåligt" och ändrar sedan i mallarn. //Mr Bullitt 28 februari 2009 kl. 17.44 (CET)
Den största storlek man kan ha utan det ser dåligt ut i det här sammanhanget tycks vara 90 %. Åtminstone på Windows. 91 % och uppåt är lika stort som 100 %. 90 - 83 % är en storlek mindre. 82 % och neråt är två storlekar mindre.
Text i 91 % storlek.
Text i 90 % storlek.
Text i 83 % storlek.
Text i 82 % storlek.
90 % är dock mycket nära 88 %, så det bästa är nog om man låter defaultinställningen vara kvar. Inte minst är det vad alla andra språkversioner har. Koios 4 mars 2009 kl. 17.02 (CET)
Det är inte operativsystemet som påverkar, det är skärmens DPI och webbläsarens standardinställning för textstorlek (brukar bara 16pt). Bra jämförelse! Man ser tydligt hur de olika textstorlekarna ser ut. nu ska vi bara få tag i en administratör som kan genomföra återställningen. //Sertion disk.|Bidrag 4 mars 2009 kl. 17.12 (CET)
Anledningen till att operativsystemet påverkar är att olika operativsystem använder olika teckensnitt och har olika renderingsmotorer för tecken (hintning tex). DPI och standardinställning för text påverkar också, men jag kan nästan lova att i stort sett ingen användare ändrar skärmens DPI och oerhört få justerar webbläsarens inställning för text. Koios 4 mars 2009 kl. 17.22 (CET)
Jag kollade i både Firefox och IE och i Firefox är 90% och 83% lika stora medan i IE är 90 och 91% lika stora. I varken IE eller Firefox är 91% lika stort som 100%. Gör en mer utförlig jämförelse:
Text i 100 % storlek.
Text i 99 % storlek.
Text i 98 % storlek.
Text i 97 % storlek.
Text i 95 % storlek.
Text i 91 % storlek.
Text i 90 % storlek.
Text i 89 % storlek.
Text i 84 % storlek.
Text i 83 % storlek.
Text i 82 % storlek.
Text i 81 % storlek.
Text i 76 % storlek.
Text i 75 % storlek.
Text i 74 % storlek.
Storlekar som (hos mig) hade samma storlek i både IE och Firefox var 100% (0), 99% (-1), 91-97% (-2), 83-89% (-3), 75-82% (-4) och ?-74% (-5). -- jiˈesˌdeːo ] 4 mars 2009 kl. 17.33 (CET)
Detta kan förresten vara viktigt även när det kommer till texten i navigeringsfältet till vänster och länkarna längst upp i högra hörnet, som är olika storlek beroende på om man surfar med IE eller om man surfar med Firefox. Det vore bra om det var samma storlek oavsett webbläsare. Jag har tyvärr inte fler webbläsare, så jag vet inte hur textstorlekarna varierar i de andra. -- jiˈesˌdeːo ] 4 mars 2009 kl. 17.38 (CET)
Du har rätt naturligtvis, det finns mellanstorlekar för 91-97 % och för 99 %. Dock så förblir x-höjden densamma ned till 91 % (Opera + Firefox) respektive 90 % (Explorer). I övrigt kan jag bekräfta att Opera renderar texten i exakt samma storlekar som Firefox, men att Explorer skiljer sig i viss mån (Windows Vista). För att få lägre x-höjd i alla dessa browsers är den maximalt möjliga storleken 89 %. Koios 4 mars 2009 kl. 17.56 (CET)
Hmm, tycker att även teckenhöjden ser mindre ut i 91-98% (Firefox). -- jiˈesˌdeːo ] 4 mars 2009 kl. 18.01 (CET)
Jag har mätt exakt och kollat. Den maximala teckenhöjden (t ex höjden av versala T) är mycket riktigt en pixel lägre, men x-höjden (höjden av gemena x) är lika hög. Koios 4 mars 2009 kl. 18.27 (CET)

Dokumentationen[redigera wikitext]

Skulle någon som har koll på tekniken kunna förbättra dokumentationen? Jag försökte t.ex. förstå hur man ändrar färg utan att lyckas vidare... GhostRider ♠ 10 februari 2009 kl. 23.12 (CET)

Den har förbättras sedan de senaste inlägget i den här diskussionen. Finns det något mer som är otydligt? //Sertion disk.|Bidrag 10 mars 2009 kl. 22.13 (CET)
Det vore bra om det fanns ett exempel på den allra enklaste navigationsrutan man kan göra (med bara de absolut livsnödvändiga ingredienserna). Kanske används redan någon sådan minimalistisk navigationsruta som kunde tjäna som levande exempel, men jag hittar ingen just nu. /NH 11 mars 2009 kl. 00.34 (CET)
La till Mycket simpel bland exemplen. Alla idéer är välkomna! //Sertion disk.|Bidrag 11 mars 2009 kl. 00.47 (CET)

Max group20?[redigera wikitext]

Kan det maximalt finnas 20 grupper och listor? Det skulle behövas ytterligare fem för Mall:Utlandsförsamlingar. Kan det åstadkommas? /Isthmus 23 april 2009 kl. 20.50 (CEST)

Man skulle kunna dela upp länderna efter kontinent efter denna modellen. Om det inte skulle gå för sig så kan vi kolla på att utöka mallen. En annan lösning kan vara att man som group20 lägger in en {{navbox|child}} och på så sätt får platser. //Sertion disk.|Bidrag 23 april 2009 kl. 20.55 (CEST)
La till ett exempel. //Sertion disk.|Bidrag 23 april 2009 kl. 21.14 (CEST)
Jag tycker inte det är något bra exempel att ta med. Reden med 20 grupper blir mallen väldigt stor. /EnDumEn 23 april 2009 kl. 21.34 (CEST)
Samma här, jag tar bort det. //Sertion disk.|Bidrag 23 april 2009 kl. 21.35 (CEST)
Det fungerar okej. Man får joxa med stilattributen för att få enhetlig färg och storlek på grupperna; jag fick det dock inte att bli helt jämnt. /Isthmus 23 april 2009 kl. 21.28 (CEST)
Tänkte inte på att det kunde bli så, får nog bli att utöka mallen ytterligare. Gränsen på 20 kommer från engelskans en:template:navbox som vi flyttade över. //Sertion disk.|Bidrag 23 april 2009 kl. 21.35 (CEST)

Jag tycker inte lösningen är att utöka mallen varje gång någon vill göra en större mall än vad som är möjligt vid det tillfället. 20 grupper är en stor mall, 25 ännu större, och senaste ökningen till 35 blir jättestort. Jag tycker mallen bör återställas, helst till 20 grupper men i alla fall till 25, så att de som vill göra så stora mallar får tänka efter en extra gång innan de skapar jättestora mallar. Det är fortfarande möjligt att skapa större mallar om det verkligen behövs. Exempel på möjligheten (kanske inte på behovet). 217.210.57.95 4 augusti 2012 kl. 10.29 (CEST)

Standardfärg[redigera wikitext]

Jag skulle vilja starta diskussion angående standardfärgen på mallen (    ). Det verkar i och för sig bara vara jag som stör mig på den, men jag tycker att den ofta skär sig i kombination med andra färger (oftast färger i infoboxar). Jag var inne på sidan med den engelska mallen där färgen diskuterades och det var många som ansåg att färgen såg lila ut. Detta kontrades med påståendet att den inte alls var lila, eftersom färgkoden är en ren form av blå. Men då har man inte förstått sig på hur färger fungerar.

I min utbildning fick vi även läsa färglära, där vi fick lära oss att det är inte färgkoden som bestämmer vilken färg det är, utan det är hur den uppfattas av oss människor. Vår uppfattning av färger härstammar från naturen och färger i naturen tenderar att, rent "färgkodsmässigt", inte vara så rena som vi tror. Både havets och himlens blå drar faktiskt åt grönt och väldigt mycket i naturen har en grön ton, även om vi inte tänker på det. Trädstammar som vi tänker oss som bruna är faktiskt också åt det gröna hållet. Naturens egna gröna verkar dock dra lite åt det gula hållet, och så vidare. Vår uppfattning av grå formas av klipporna färg, vilken ofta har en gul ton. Det är därför en neutralgrå färg ofta känns lite kall (mer blå).

Det är självklart omöjligt att ha en färg som inte någon gång skulle skära sig med andra färger. Man får också acceptera att Wikipedia kommer att bestå av flera olika färger, då vi är så många olika viljor. Saken är den att en pastellfärg som den nuvarande standardfärgen (på engelska kallad periwinkle) ofta skär sig med andra färger. Om man nu ska ersätta den nuvarande standardfärgen är ju frågan vilken det i så fall skulle vara? Det finns däremot en färg som jag sett används väldigt ofta och det är     , men frågan är om den är mycket bättre. Ett annat, lite tråkigare, alternativ är ju helt enkelt grått. -- jiˈesˌdeːo ] 29 maj 2009 kl. 12.53 (CEST)

Så länge det är skillnad på group och title bakgrunderna så är jag ok med ett byte. Den blåa nyansen är det samma som används i bland annat {{navbox kommun}}?//Sertion disk.|Bidrag 29 maj 2009 kl. 17.16 (CEST)
Nej, men den används i dessa mallar. Frågan är väl om en sådan här ändring kräver en bredare diskussion eller om de flesta inte direkt bryr sig. -- jiˈesˌdeːo ] 2 juni 2009 kl. 12.53 (CEST)
Jag kan ta på mig att vara djärv och ändra det i mediawiki:common.css och sen vänta och se vad reaktionen blir. Det känns stabilare att göra så än att ta upp det på bybrunnen, få en eller två som inte förstår vad det är vi ska göra och därför bara är emot och sen så avstannar diskussionen efter några få inlägg för att den då har bytt fokus. //Sertion disk.|Bidrag 2 juni 2009 kl. 13.20 (CEST)
Mallen ser i så fall ut så här:
//Sertion disk.|Bidrag 2 juni 2009 kl. 13.26 (CEST)
Det tycker jag ser finfint ut. Jo, diskussioner har ju en tendens att spåra ut ibland, så det kanske är bättre att ändra och vänta in reaktioner. -- jiˈesˌdeːo ] 2 juni 2009 kl. 13.33 (CEST)
Genomfört. //Sertion disk.|Bidrag 2 juni 2009 kl. 13.43 (CEST)
Ser bra ut, tycker rrohdin 2 juni 2009 kl. 20.38 (CEST)

Detalj[redigera wikitext]

Länken till diskussionssidan ("d") är inte röd när ingen sådan sida ännu finns. Tocant 30 maj 2009 kl. 16.06 (CEST)

Det var pga hur {{tnavbar}} fungerade, men det är nu fixat. //Sertion disk.|Bidrag 31 maj 2009 kl. 19.15 (CEST)

Stöld[redigera wikitext]

Exakt hur mycket behöver man flytta med (vilka andra mallar?) till en annan wiki för att den här mallen ska fungera?

Det behövs lite koder till MediaWiki:Common.css vad jag förstått, exakt vilka rader?

Och är det ngn annan "MediaWiki" som behöver justeras? --  L a v a l l e n  17 augusti 2009 kl. 20.07 (CEST)

CSS:
/* Standard navigationslista, d.v.s. boxgömmargrejen från .de */
 
div.Boxmerge,
div.NavFrame {
    margin: 0px;
    padding: 2px;
    border: 1px solid #aaa;
    text-align: center;
    border-collapse: collapse;
    font-size: 95%;
}
div.Boxmerge div.NavFrame {
    border-style: none;
    border-style: hidden;
}
div.NavFrame + div.NavFrame {
    border-top-style: none;
    border-top-style: hidden;
}
div.NavPic {
    background-color: #fff;
    margin: 0;
    padding: .2em;
    float: left;
}
div.NavFrame div.NavHead {
    height: 1.6em;
    font-weight: bold;
    font-size: 100%;
    background-color: #efefef;
    position:relative;
}
div.NavFrame p,
div.NavFrame div.NavContent,
div.NavFrame div.NavContent p { font-size: 100%; }
div.NavEnd {
    margin: 0;
    padding: 0;
    line-height: 1px;
    clear: both;
}
a.NavToggle {
    position:absolute;
    top:0;
    right:.25em;
    font-weight:normal;
    font-size:smaller;
}
Javascript:
 /**
 * Dynamic Navigation Bars (experimantal)
 */
 
 // set up the words in your language
 var NavigationBarHide = '[ Dölj ]';
 var NavigationBarShow = '[ Visa ]';
 
 // set up max count of Navigation Bars on page,
 // if there are more, all will be hidden
 // NavigationBarShowDefault = 0; // all bars will be hidden
 // NavigationBarShowDefault = 1; // on pages with more than 1 bar all bars will be hidden
 var NavigationBarShowDefault = 1;
 
 
 // shows and hides content and picture (if available) of navigation bars
 // Parameters:
 //   indexNavigationBar: the index of navigation bar to be toggled
 function toggleNavigationBar(indexNavigationBar)
 {
  var NavToggle = document.getElementById("NavToggle" + indexNavigationBar);
  var NavFrame = document.getElementById("NavFrame" + indexNavigationBar);
 
  if (!NavFrame || !NavToggle) {
    return false;
  }
 
  // if shown now
  if (NavToggle.firstChild.data == NavigationBarHide) {
    for (
        var NavChild = NavFrame.firstChild;
        NavChild != null;
        NavChild = NavChild.nextSibling
      ) {
      if (NavChild.className == 'NavPic') {
        NavChild.style.display = 'none';
      }
      if (NavChild.className == 'NavContent') {
        NavChild.style.display = 'none';
      }
    }
  NavToggle.firstChild.data = NavigationBarShow;
 
  // if hidden now
  } else if (NavToggle.firstChild.data == NavigationBarShow) {
    for (
        var NavChild = NavFrame.firstChild;
        NavChild != null;
        NavChild = NavChild.nextSibling
      ) {
      if (NavChild.className == 'NavPic') {
        NavChild.style.display = 'block';
      }
      if (NavChild.className == 'NavContent') {
        NavChild.style.display = 'block';
      }
    }
  NavToggle.firstChild.data = NavigationBarHide;
  }
 }
 
 // adds show/hide-button to navigation bars
 function createNavigationBarToggleButton() {
  var navFrames = getElementsByClassName( document, 'div', 'NavFrame' );
  var hideAll = NavigationBarShowDefault < navFrames.length;
 
  for( var i = 0; i < navFrames.length; i++ ) {
   var NavFrame = navFrames[i];
   NavFrame.setAttribute( 'id', 'NavFrame' + i );
   var NavToggle = document.createElement( 'a' );
   NavToggle.className = 'NavToggle';
   NavToggle.setAttribute('id', 'NavToggle' + i);
   NavToggle.setAttribute( 'href', 'javascript:toggleNavigationBar(' + i + ');' );
   var NavToggleText = document.createTextNode( NavigationBarHide );
   NavToggle.appendChild( NavToggleText );
 
   var NavHead = getElementsByClassName( NavFrame, 'div', 'NavHead' )[0];
   NavHead.appendChild( NavToggle );
 
   var NavContent = getElementsByClassName( NavFrame, 'div', 'NavContent' )[0];
   if ( hideAll || NavFrame.className == 'NavFrame Hidden' || NavContent.style.display == 'none' ) {
     toggleNavigationBar( i );
   }
  }
 }
 
 addOnloadHook(createNavigationBarToggleButton);
Tror jag är allt som behövs. // Sertion 17 augusti 2009 kl. 20.25 (CEST)
De mallar som dyker upp längst ned när man förhandsgranskar. Används de i mallen eller i dokumentationen? --  L a v a l l e n  17 augusti 2009 kl. 21.17 (CEST)
Tar man bort dokumentationen och förhandsgranskar så står det inte några mallar längst ner för mig i alla fall. // Sertion 17 augusti 2009 kl. 21.21 (CEST)
Mina försök hittills visar dock att {{Tnavbar}} och {{Purge}} finns insprängda och behöver flytta med... --  L a v a l l e n  18 augusti 2009 kl. 20.27 (CEST)
Ah, just det {{tnavbar}}. Den ligger i en IF-sats så den döljs från listan över mallar som används. När jag gör en textsökning på {{purge}} i mallen så hittar jag den inte, men det kan mycket väl vara så att det är {{tnavbar}} som använder den. // Sertion 19 augusti 2009 kl. 07.37 (CEST)
Har nu testat att lägga in på src:, men ännu ingen effekt, men det finns ju lite jobbkö för tillfället... --  L a v a l l e n  14 september 2009 kl. 17.37 (CEST)

Visa denna mall, lilla v[redigera wikitext]

Kan man inte skriva denna mall så att den inte förutsätter att mallen ligger i namnrymden Mall?

Tycker det finns en poäng för t.ex. projekt att lägga sina mallar som undersidor till projektet istället för i namnrymden - särskilt i takt med att antalet mallar växer. --Gunst(D) 31 maj 2011 kl. 20.22 (CEST)

Mallar är i mallnamnrymden och projekt i Wikipedia-namnrymden. 「Sertion」 1 juni 2011 kl. 13.01 (CEST)

Ramfärg?[redigera wikitext]

Kan man på något sätt lägga till en ram runt "title"-tutan? Jag har gjort en serie mallar med olika färg på title-rutan, men de med vit bakgrund blir ganska fula. Jag skulle vilja ha en svart ram runt title-rutan i just de mallarna. Går det att ordna?
/abbedabbWTF? 6 augusti 2011 kl. 21.42 (CEST)

Helst inte, men annars kan du lägga till |titlestyle = border: 1px solid #000. Det absolut bästa vore om vi inte använde en massa färger och gjorde såhär istället. {{Sertion|}} 6 augusti 2011 kl. 22.01 (CEST)
Okej. Tack!
/abbedabbWTF? 6 augusti 2011 kl. 22.09 (CEST)
Jag tycker de är bra och många navigationsmallar för "linjer" har "sina" färger. --NERIUM 6 augusti 2011 kl. 22.11 (CEST)
Problemet som uppstår är att potentiella länkar i titel-raden blir antingen dolda då man byter färgen på dem eller at tkonstrasten blir för låg för att man ska kunna läsa vad som står. {{Sertion|}} 6 augusti 2011 kl. 22.14 (CEST)
Jag är medveten om att sådana funktioner ska användas med försiktighet. Det här blev ju inte direkt vackert.
/abbedabbWTF? 7 augusti 2011 kl. 16.17 (CEST)

Extern länk-ikon[redigera wikitext]

Längst upp till vänster i mallen syns alltid v, d och r, men idag upptäckte jag att det tillkommit en liten ikon bredvid r:et. Ikonen är en sån som dyker upp när man lägger in en extern länk. Det är inte så vackert, och jag tror inte att det var så tidigare. Någon som kan laga? //abbedabbdisk 7 januari 2013 kl. 19.22 (CET)

Fixat Fixat här. Det kan ta lite tid innan alla navboxar uppdaterats. Orsaken till felet var den här ändringen. /EnDumEn 7 januari 2013 kl. 19.37 (CET)
Kanon! Undrar varför den togs bort, när det tillochmed står vad den är till för. Tack så mycket EnSnällEn! /abbedabbdisk 16 januari 2013 kl. 00.54 (CET)

Navigationsmallarnas bredd[redigera wikitext]

Varför fyller inte navigationsmallarna hela sidans bredd längre? Det ser inte särskilt snyggt ut enligt min mening. Se t.ex. längst ned på artikeln Jukkasjärvi församling. Det har inte gjorts några ändringar i denna mall, förutom att länken till mallen {{Tnavbar}} har ändrats till mallen {{Navbar}}. Jag har tittat på de ändringar som gjorts i den mallen men förstår inte varför det är en skillnad i navigationsmallens bredd jämfört med tidigare. Finns det någon som kan förklara och kanske t.o.m. ändra så att det blir som det var förut? Jensapag (disk) 14 januari 2014 kl. 09.34 (CET)

För mig ser det i alla fall normalt ut i artikeln "Jukkasjärvi församling", det vill säga att navigationsmallarna fyller hela sidans bredd. Lixer (diskussion) 14 januari 2014 kl. 14.28 (CET)
I Firefox ser det bra ut men inte i Internet Explorer, i alla fall inte den version jag har på jobbet. Där är navigationsmallarna bara så breda som de måste vara, alltså olika breda beroende på hur mycket innehåll de har. Samma mall är också olika bred beroende på om den är dold eller visad. Det ser helt enkelt inte snyggt ut. Jensapag (disk) 15 januari 2014 kl. 11.56 (CET)
Något konstigt är det, kanske någon interferens mellan flera mallar. I den här versionen så fyller visserligen både {{Norra Lapplands kontrakt}} och {{Kiruna kommun}} ut hela sidans bredd, men när man visar/döljer någon av dem så förändras hela sidans bredd. Inte så mycket men nog för att vara irriterande. Jag provade att ta bort {{Fs-NAD}} som ligger alldeles före de två navboxarna, se denna version. Då uppför sig {{Norra Lapplands kontrakt}} som den ska, men {{Kiruna kommun}} ändrar fortfarande bredden på sidan när man visar/döljer den. Genom att ta bort även {{Norra Lapplands kontrakt}}, se denna version så uppför sig {{Kiruna kommun}} som förväntat. --Larske (disk) 16 januari 2014 kl. 18.30 (CET)
Tillägg: Ändringen av sidans bredd görs inte vid alla sidbredder. Ibland fungerar det helt som förväntat även med samtliga tre mallar på plats. --Larske (disk) 16 januari 2014 kl. 18.36 (CET)

Hur hanteras utfällning/infällning i enskilda artiklar?[redigera wikitext]

Hej! Nu finns i malldokumentationen – under rubriken "Parametrar med inställningar" – info om hur man kan tillverka navigationsmallar där visningen i varje enskild artikel kan styras individuellt. Enligt denna diskussion bör detta inte göras alls – alternativt på detta sätt. Jag får inte MagnusA:s alternativa lösning med "state=collapsed" (hur då?) att fungera.

Två frågor:

 • Vill vi ha den möjlighet som nu finns under rubriken "Parametrar med inställningar"? Jag har själv hittat användningsområden (bl.a. att kunna fälla in en skrymmande navigationsruta i en (mycket) kort artikel.
 • Hur ska det göras "rätt"? Den som är mer tekniskt kunnig än undertecknad får gärna förklara hur. Vänliga wikihälsningar.--Paracel63 (diskussion) 25 maj 2016 kl. 20.08 (CEST)
Vilken artikel får du det inte att fungera i? Jag är säker på att det fungererar, men hittar inte dina försök. --MagnusA 26 maj 2016 kl. 06.53 (CEST)
@MagnusA: Bland annat här och här. I båda fallen har jag använt |state=collapsed som extra kodning. Hos mig är mallen fortfarande utfälld (testat i tre olika webbläsare). Vad gör jag för fel?--Paracel63 (diskussion) 26 maj 2016 kl. 16.47 (CEST)
Se t.ex. artikeln Guanin med navigationsmallen {{Colour Index}}. Där platsar visserligen navigationsmallen, eftersom guanin bl.a. används som pigment, men jag tyckte det var onödigt att ha mallen expanderad då pigmentfunktionen inte är det viktigaste när det gäller det ämnet. Den navigationsmallen har autocollapse som huvudläge och i bara ett fåtal artiklar är ett bestämt läge specificerat. Jag tycker det är bra att den möjligheten finns. JohanahoJ (diskussion) 26 maj 2016 kl. 14.14 (CEST)
@JohanahoJ: Tack för inlägget! Jo, här fungerar infällningen, eftersom | state={{{state|autocollapse}}} finns inlagt i själva mallen. Detta tog MagnusA bort i {{Astrid Lindgren}} här med hänvisning till "Standardbeteende. Ingen särskild dok behövs här (dessutom stämde den inte)". Jag har inte fått någon förklaring till vad som är standardbeteende och vad det var som inte stämde (i dokumentationen).
Att samma redigering av MagnusA även tog bort mallens bild och ränder ("evenodd") – saker som finns dokumenterade som möjligheter i {{Navbox}} – är en helt annan sak. Jag lägger själv ofta in illustration (snyggt, om bilden är väl vald) och ränder (ofta mer lättläst, vid bredare webbläsarfönster) när jag tillverkar navigationsmallar; om detta inte uppskattas, vore det bra med en lite bättre argumentation. Vänliga wikihälsningar.--Paracel63 (diskussion) 26 maj 2016 kl. 16.58 (CEST)
Kodraden | state = {{{state|autocollapse}}} är väsentlig för att mallen ska fungera som avsett, dvs vara möjlig att styra från varje enskild artikel, med parametern state. Den kodraden finns med i {{Colour Index}} men är borttagen (varför då?) i {{Astrid Lindgren}}. I mallen {{Production I.G}} verkar kodraden aldrig ha funnits. --Larske (diskussion) 26 maj 2016 kl. 17.08 (CEST)
Jag har lagt in raden i {{Production I.G}} och därmed tror jag att Paracel63s exempel Cyborg 009 ser ut som önskat. --Larske (diskussion) 26 maj 2016 kl. 17.18 (CEST)
@Larske: Tack för hjälpen! I just den mallen kan det vara motiverat med en generell infällning. Jag skapade den mallen en gång i tiden, när jag inte visste om den här lösningen med | state = {{{state|autocollapse}}}. Varför kodraden är borttagen här hoppas jag fortfarande att MagnusA ska svara på (därav hela denna diskussion). Vänliga wikihälsningar. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 26 maj 2016 kl. 20.53 (CEST)
Hmm, Från enskilda artiklar kanske det inte går att att styra collapsed/uncollapsed. Det jag ofta har gjort för stora navboxar är att i mallen sätta "state=collapsed" för att få ner dominansen av enorma navboxar som försöker ersätta kategorier. Hittills har konsenus för navboxarna varit att om en navbox är ensam i en artikel så visas den och det finns flera så är samtliga kollapsade. Men om vi skall byta standardbeteende till exempelvis alltid kollpasad så bör det nog göras redan här i navbox-mallen så vi inte behöver sätta en krånglig definition av state-parameterna i varenda navbox bara för att göra det möjlig att kanske utifallatt kollapsa boxen från den enskilda artikeln. --MagnusA 28 maj 2016 kl. 15.45 (CEST)
Tack för svaret, MagnusA. Jag har senaste veckan trott att du haft just en lösning på det hela, för att kunna styra infällningen på artikelnivå. Nu förstår jag att vi pratat förbi varandra. Det handlar, så som jag ser det, inte om att lägga in extra kod i alla navboxar. Däremot finns det vissa mallar som är mer skrymmande än andra, och artiklar som är mindre än stubbar. | state = {{{state|autocollapse}}} är dock en lösning som fungerar. Enligt ovan finns det fler än jag som uppskattar den möjligheten. Vad jag inte heller förstår är ditt påstående att dokumentationen till {{Astrid Lindgren}} inte stämde (vad var det som inte stämde?). Desutom: är du generellt emot illustrationer i navboxar? Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 28 maj 2016 kl. 16.17 (CEST)
Vad i dokumentationen som inte stämde minns jag inte såhär långt efteråt. Det stämmer att jag tycker att illustrationer och annat som tar uppmärksamheten ifrån det väsentliga skall hållas på en minimum. Det väsentliga i en navbox är länkarna till de närbesläktade artiklarna, visa/dölj-länken och v/d/r-länkarna. Resten är utsmyckningar som oftast inte tillför något till funktionen (navigeringen mellan närbesläktade artiklar). Något egenvärde i sig har de inte, tycker jag. --MagnusA 28 maj 2016 kl. 16.53 (CEST)

(utdrag) Tack för svaret. Vad gäller dokumentationen gäller det detta: {{Hopfällbart alternativ}}. Stort tack till den som kan hitta det där påstådda felet. Vad gäller illustration eller inte i en navbox har vi nog olika åsikter där. Jag kan anse att en liten bild (gärna svart-vit och i vinjettformat) förtydligar ämnet för navboxen. Det gör det lättare för läsaren att uppfatta sammanhanget.--Paracel63 (diskussion) 30 maj 2016 kl. 20.12 (CEST)

Nio månader senare har inget svar ännu getts om vad som är fel i mallkoden för {{Hopfällbart alternativ}}. Så jag antar att där inte finns något fel. Koden är nu åter inlagd i {{Astrid Lindgren}} (varifrån den raderades på oklara grunder). Jag hoppas den får ligga kvar längre den här gången. Allt gott.--Paracel63 (diskussion) 1 mars 2017 kl. 22.22 (CET)

Centrering[redigera wikitext]

Vad har hänt med bredden på bild placeringen? Tidigare satt bilden längst till höger och resten av mall innehållet var centrerat på övrig yta. Exempel: Mall:Obemannade flygningar till Saljut 7 Voyager85 (diskussion) 30 maj 2016 kl. 21.26 (CEST)

Precis som du beskriver ser det ut i den mall du pekar på när jag tittar med Firefox eller med Internet Explorer. Hur ser det ut för dig då och vilken webbläsare har du? --Larske (diskussion) 30 maj 2016 kl. 21.55 (CEST)
Jag kör Chrome. Har nu testat med Firefox och Internet Explorer och inser att "problemet" är knytet till webbläsaren. Voyager85 (diskussion) 30 maj 2016 kl. 22.27 (CEST)
Och hur ser det ut i Chrome då? --Larske (diskussion) 30 maj 2016 kl. 22.30 (CEST)
Ungefär, såhär. Fördelningen mellan rutornas bredd är knutet till bredden på rutornas innehåll. Förminska webbläsaren för att se hur, den även är knuten till webbläsarens bredd.
Bemannade flygningar till Saljut 3
Sojuz 14 Sojuz 15 Salyut program insignia.svg

Om jag ställer bilden till höger ser det ut såhär.

Bemannade flygningar till Saljut 3
Sojuz 14 Sojuz 15 Salyut program insignia.svg

Voyager85 (diskussion) 30 maj 2016 kl. 23.01 (CEST)