Malmö Idrottsgymnasium

Från Wikipedia
Malmö Idrottsgymnasium
Swedbank Stadium, Malmö.jpg
SkoltypGymnasieskola
OrtMalmö
LänSkåne län
LandSverige Sverige
Grundad2009
ÄgareMalmö kommun
Webbplatshttp://malmo.se/idrottsgymnasium

Malmö Idrottsgymnasium (MIG) är en kommunal gymnasieskola för idrottsutövare. Skolan är inrymd i lokaler under Stadion på Eric Perssons väg 41 i Malmö. Skolan bildades hösten 2009 och tillhörde då Malmö Borgarskola. Från och med den 1 januari 2015 är Malmö Idrottsgymnasium en egen skolenhet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1972 grundades Badmintongymnasiet, vilket var en elitverksamhet som från början tillhörde Malmö Latinskola. Det gav eleverna möjlighet att kombinera studier med sin idrottssatsning. Fem timmar specialidrott infördes på schemat och ersatte andra ämnen. Verksamheten utökades och kom från och med år 1982 att kallas för ett idrottsgymnasium.

Gymnasieprogram[redigera | redigera wikitext]

Malmö Idrottsgymnasium har fyra nationella gymnasieprogram: Ekonomiprogrammet, Handels- och administrationsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet och Naturvetenskapsprogrammet. [1] Skolan har sedan år 2010 en gymnasiesärskola för elever med funktionsnedsättning. Gymnasiesärskolan erbjuder utbildningar med idrottsprofil efter elevernas behov. [2] Läsåret 2014/2015 har Malmö Idrottsgymnasium totalt 435 elever.


Idrottsutbildningar[redigera | redigera wikitext]

På Malmö Idrottsgymnasium finns tre olika varianter av idrottsutbildningar. Badminton- och Friidrottsgymnasiet är båda Riksidrottsgymnasium (RIG). Riksidrottsgymnasiet vänder sig till elever i hela Sverige som anses ha förutsättningar att nå internationell elit som senioridrottare. Många av idrotterna på skolan är Nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). NIU vänder sig till elever som anses ha förutsättningar att nå nationell elit som senioridrottare. Malmö Idrottsgymnasium erbjuder även Idrott- och hälsaspecialisering, vilket innebär att man som enskild elev till största del bedriver sin träning i sin vanliga träningsmiljö, ofta på kvällstid. [3]

Malmö Idrottsgymnasiums Elevkår[redigera | redigera wikitext]

Malmö Idrottsgymnasiums Elevkår (MIG:s Elevkår) är en elevkår som hade sitt första verksamhetsår från och med 2015, fram till 2015 har Malmö Idrottsgymnasiums elever varit en del av Malmö Borgarskolas Elevkår. Malmö Idrottsgymnasium Elevkår startades av Hussein Ibrahim som var aktiv medlem i Borgarskolans Elevkår, främst som ansvarig för Swedbank/MIG Utskottet. Elevkåren grundar sig kring skoldemokrati och påverkan för eleverna bästa, allt för att göra elevernas skolgång trevligare och bättre. Malmö Idrottsgymnasiums elevkår är en ideell förening under huvudorganisationen Sveriges Elevkårer.


Elevkåren är till för att främja skolverksamheten och värderar skolandan väldigt högt. Att få vara delaktig i MIG:s Elevkår påverkar inte bara ens tre år i skolan utan ens framtid också. Att lära känna nya elever och kamrater i skolan är något man kan ta med sig i resten av sitt liv. Elevkåren har en styrelse med ordförande, vice ordförande och ledamöter som styrande organ i föreningen men elevkårens medlemmar år huvudfokusen och där av lägger styrelsen upp allt efter medlemmarnas behov och önskan. Elevkåren ser till att höja elevernas röst och arbetar för en mer givande skoltid.

Den första styrelsen bestod av:

  • Hussein Ibrahim, Ordförande
  • Gustaf Larsson, Vice Ordförande
  • My Petersson Dahlbeck, Ledamot
  • Ermina Hajdarevic, Ledamot
Ordförande för Malmö Idrottsgymnasiums Elevkår
Hussein Ibrahim 2014 - 2015
Johanna Davidsson 2015 - 2016
Tova Dahan 2016 - 2017
2017 - 2018


Referenser[redigera | redigera wikitext]