Mammas nya kille

Från Wikipedia
Mammas nya kille
(27 augusti 2005-23 juni 2017[1])
GenreHumor
ProgramledareBengt Strömbro
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
Produktion
ProduktionsbolagSR
Sändning
KanalSR P3

Mammas nya kille är ett humorprogram i Sveriges Radio P3 som produceras i Umeå. Programmet började sändas den 27 augusti 2005, gjorde ett uppehåll under 2007 och började sedan åter sändas i januari 2008 fram till 5 januari 2011. Programmet återkom med en ny säsong den 23 augusti 2015[2] som sändes fram till den 20 december, och följdes av ett specialavsnitt innehållande alla sketcher med karaktärerna Lacken och Tråden från den gångna säsongen. Den 1 september 2016 hade scenföreställningen Mammas nya Kille - Ett kunskapslyft premiär i Umeå. Den 23 juni 2017 sändes en midsommarspecial av Mammas nya kille i Sveriges Radio P4, samt ett halvår senare en juldagsspecial. Under sommaren 2018 sändes 20 stycken sex minuter långa avsnitt enbart som pod, och på juldagen samma år sändes ännu ett specialavsnitt, denna gång med karaktären Mangans sketcher under sommarsäsongen. Under hösten och vintern 2018 spelades föreställningen Mammas nya kille firar jul på måfå.

Produktion och innehåll[redigera | redigera wikitext]

Programmet leds av Bengt Strömbro, som även är radioproducent och utgör redaktionen tillsammans med Sven Björklund och Olof Wretling från teatergruppen Klungan.[3] Inspelningen görs oftast under några intensiva veckor. Flera tagningar görs och dessa redigeras därefter hemma i Bengt Strömbros garage.[4]

Programledaren Bengt Strömbro är den ende som medverkar under sitt riktiga namn i programserien. Den ständige bisittaren "Patrik Larsson" från Piteå är, precis som alla gäster i programmet, en fiktiv karaktär. I programmet varvas musik, gäster och Bengts och Patriks mellansnack. De fiktiva karaktärerna i programmet spelas av Lars Berge, Sven Björklund, Mattias Fransson, Olof Wretling och Sofia Wretling[5], samt stundtals Carl Englén. Musikredaktör till programmet var Germund Stenhag, men Bengt Strömbro har för vana att alltid välja en hårdrocksklassiker till varje avsnitt. I podradioversionerna är dock musiken bortklippt.

Återkommande figurer[redigera | redigera wikitext]

  • Bisittaren Patrik Larsson (Sven Björklund) är en 15-årig kille från Piteå, i en 33-årings kropp. Han berättar gärna historier om sina upptåg tillsammans med den ständige följeslagaren Stefan "Steffe" Norell. De flesta historier inkluderar Steffes 125:a eller Patriks Seat Ibiza.
  • Mangan (Olof Wretling) har åkt inlines från Treriksröset till Smygehuk utan att någonsin stanna, har även hunnit med en inre resa och jobbat på att bli 100 kg enbart muskler.
  • Folklivsfanatikern Job Andersson (Sven Björklund) uppträder som gäst i varje avsnitt och berättar historier om gamla seder och bruk – den ena mer bisarr än den andra; något som allt som oftast förklaras med repliken "Du vet, förr i tiden - då var folk dum i huvet nå' djävulskt!" Under programserien utvecklar Job en allt starkare och mer uttalad erotisk dragning till programledaren Bengt Strömbro. Bengt håller dock bestämt distansen till Job.
  • Nycirkusartisten Katla (Olof Wretling) dyker upp och viskar i Bengts öra och berättar om sina provocerande installationer och föreställningar.
  • Shanti Roney (Olof Wretling) läser upp sina högstadieuppsatser som håller på att falla i glömska.
  • Gotte (Lars Berge) jobbade ursprungligen på SVT:s A-ekonomi, där han bland annat beskrev hur han undvek att arbeta. Därefter arbetade han på Mitt i naturen och hade sitt eget sätt att kommentera naturfilmer, samtidigt som han var redaktionens auktoritet när det gällde att avgöra vem som skulle vinna en fajt när olika djur ställs mot varandra. På senare tid har han återvänt till SVT:s A-ekonomi men nu i en friare roll där han tycks resa runt i bland annat Baltikum.
  • Peter Nilsson (Olof Wretling) är en provokativ och rättfram livscoach som svarar på lyssnarnas frågor.
  • Thunder (Mattias Fransson), egentligen Klas, är en dalmas, starkt influerad av actionfilmer, som förklarar hur man genomför diverse manövrer som att slå bakåtvolt med snöskoter samtidigt som man avfyrar en "stridsmissil". Han presenteras med introt från Thunderstruck av AC/DC. I senare säsonger handlade inslagen med Thunder allt mer om vårdnaden av hans son Rocky-Bruce.
  • Jessika (Sofia Wretling) och Krille (Sven Björklund) från Sunne, gör slut, ångrar sig, och får till slut olika ting från Bengt
  • Kicki Tapper (Sofia Wretling) är talesperson för Non Fighting Generation i Hagfors. Hon berättar om sina upplevelser på olika raggarträffar och slagsmål med sin stora nemesis, Hagfors-Horan (gestaltad av Lars Lerin under hösten 2015). Drycken Kaptenlöjtnant (likör) och en Chevrolet Impala -58 är också ingredienser i hennes rollkaraktär. Kicki presenteras med refräng från Gasen i Botten av Eddie Meduza.
  • Lars Stenberg (Sven Björklund) är sjukpensionär med ett arbetslivsförflutet på Assi Domän i Piteå och som oftast kritiserar dagens samhälle. Han medverkar även i tv-serien Ingen bor i skogen, där man bland annat får veta att han varit verksam som vice kassör i aktionsgruppen "Nej till ny simhall i Älvsbyn". I TV-serien ges även vissa indicier att Lars någon gång i sitt förflutna tagit livet av en annan människa, men att det avskrevs som en olycka.
  • Frisören (Mattias Fransson) har en återkommande kund som heter Joel. Alla inslag går ut på att frisören berättar om en vansinnig idé som ofta går ut på att korsa två olika saker (t.ex. "OS-invigare och hudsjukdomsbakterier"), för att få fram en avkomma med nya egenskaper. Frisören räknar sedan ut vad han kan tjäna på sin idé och avslutar med att räkna ut vad han kan köpa för pengarna. Det är alltid något extremt, som att sätta upp stroboskop i alla gatlyktor så "kan ju folk försöka slappna av i höstmörkret bäst dom vill". Joel avfärdar dock alltid frisörens idéer och sen är klippningen klar.[6]

Priser[redigera | redigera wikitext]

Mammas nya kille har två gånger nominerats till Stora radiopriset[7] och belönades 2008, 2009 samt 2010 med Svenska podradiopriset.[8]i kategorierna "Bästa svenska kanal" och "Bästa humorkanal". År 2009 utsågs programmet även till det bästa humorprogrammet i P3 genom tiderna efter en omröstning på P3:s webbplats.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]