Man lebt nur einmal (vals)

Från Wikipedia

Man lebt nur einmal (Man lever bara en gång), op. 167, är en vals av Johann Strauss den yngre. Den spelades första gången den 19 februari 1855 i danslokalen Zum Sperl i Wien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den i ländlerstil komponerade valsen Man lebt nur einmal skrevs till karnevalssäsongen 1855 och hade premiär den 19 februari i med anledning av en välgörenhetskonsert i danslokalen Zum Sperl. Året innan hade Wien drabbats av en allvarlig koleraepidemi som dödade tusentals medborgare. Med sin vals ville Strauss påminna människorna om livets gång. Därför innehåller verket inte bara glada melodier utan också kontemplativa melodislingor. Kritikerna var oeniga; vissa anammade det livsbejakande mottot medan andra tyckte det var olämpligt att bearbeta så allvarliga ämnen i valser. Titeln är ett citat från Johann Wolfgang von Goethes drama Clavigo (1774).

Om valsen[redigera | redigera wikitext]

Speltiden är ca 6 minuter och 43 sekunder plus minus några sekunder beroende på dirigentens musikaliska tolkning.[1]

Weblänkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Källa: Engelsk översättning av Booklet (sidan 39) för de 52 CD som ingår i den fullständiga utgåvan av Johann Strauss orkesterverk. Naxos. Verket återfinns som spår 6 på CD nr 12.