Mango

Från Wikipedia
Den här artikeln handlar om arten. För växtsläktet, se Mangosläktet. För andra betydelser, se Mango (olika betydelser).
Mango
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningKinesträdordningen
Sapindales
FamiljSumakväxter
Anacardiaceae
SläkteMangosläktet
Mangifera
ArtMango
M. indica
Vetenskapligt namn
§ Mangifera indica
AuktorL.

Mango (Mangifera indica) är en växtart i familjen sumakväxter. Man hittar den vilda formen i de södra delarna av Asien. Med människans hjälp har den kultiverade formen spridit sig till de flesta av världens varma och tropiska regioner. Mangon började troligen att odlas för ungefär 4 000 år sedan.

Det svenska namnet kommer av portugisiskans manga, av malayalam manga. Mangon är både Pakistans och Indiens nationalfrukt och används flitigt i drycker och matlagning, till exempel som basingrediens i chutney och i efterrätten aamras.

Frukten[redigera | redigera wikitext]

Frukten kan vara rund, oval, päron- eller njurformad.[1] Mangon innehåller en stor platt kärna i mitten som sitter fast i fruktköttet.[1][2] Den mogna frukten är grön, orange, röd eller skiftar i olika färger.[2] Skalet på frukten är segt och äts inte.[1] Det innehåller toxinet urushiol som kan orsaka allergi med lindriga symptom.[3] En mogen mango sänder ut en behaglig doft och ger efter för lätt tryck.[2] Smaken på den mogna frukten är kraftig och söt-syrlig med viss kryddighet.[1]

Frukten är känslig för kyla och kan få klämskador. Mango förvaras i 12-16 grader[2] och mognar i rumstemperatur[1]. Man kan påskynda mognadsprocessen genom att placera mangon i en papperspåse eller i tidningspapper[4].

Mango är rik på karoten som är bra för synen, huden och skelettet. Mango innehåller också enzymer som är bra för matsmältningen.[källa behövs]

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] https://www.totalproducenordic.se/everfresh/sv/produkter/Frukt/Druvor2/Mango/ Arkiverad 4 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. Läst 2 januari 2016.
  2. ^ [a b c d] http://www.kalundbladh.se/vara-produkter/frukt/mango Arkiverad 7 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. Läst 2 januari 2016.
  3. ^ Urushiol CASRN: 53237-59-5 TOXNET (Toxicology Data Network) NLM (NIH). (engelska) Läst 22 mars 2017.
  4. ^ http://www.arstiderna.com/Kundtjanst/Forvaring Arkiverad 24 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine. Läst 2 januari 2016.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]