Maniac Mansion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maniac Mansion
År1987
UtvecklareLucasfilm Games
UtgivareLucasfilm Games
GenreÄventyrsspel
FormatAmiga, Apple II, Atari ST, Commodore 64, MS-DOS och NES
Spelserie
UppföljareDay of the Tentacle
Datorspelsportalen

Maniac Mansion, äventyrsspel utgivet av Lucasfilm Games 1987. Maniac Mansion fick en uppföljare som heter Day of the Tentacle.

Äventyret var början på en serie av 12 spel som kom att släppas med samma sorts spelmotor. Spelmotorn utvecklades till Maniac Mansion och heter därför SCUMM (Script Creation Utility for Maniac Mansion).

Spelet utvecklades till Commodore 64 men släpptes samtidigt som konverteringarna till Apple II, Amiga och Atari ST. 1988 konverterades spelet även till MS-DOS och NES. Spelet kom att förändra äventyrsgenren, i och med att det var det första peka-och-klicka-äventyret. Till NES översattes spelet till svenska.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Maniac Mansion utspelar sig hemma hos den onde doktor Fred och hans fru Edna, samt deras son Ed. Huvudkaraktären Dave ska tillsammans med sina vänner rädda sin flickvän, Sandy, från Fred och hans vetenskapliga experiment. Spelet innehåller bland annat två något säregna tentakler, varav en drömmer om att bli rockstjärna. Sonen Ed har länge försökt göra något åt sin far och hans experiment, och framåt slutet är ett av alternativen att få hjälp av Ed genom att ge honom ett paket.

Se även[redigera | redigera wikitext]