Manillaskolan

Se även: Nedre Manilla
Manillaskolan
Manillaskolan April 2012.jpg
Manillaskolan i april 2012 sett från söder.
SkoltypSpecialskola
OrtStockholm
LänStockholm
LandSverige Sverige
Grundad1809
Webbplatswww.spsm.se/Manillaskolan

Manillaskolan, före 1879 Allmänna institutet för döfstumma och blinda å Manilla, är en statlig skola för döva och hörselskadade barn, grundad av Pär Aron Borg år 1809. Skolan låg, fram till höstterminen 2013, vid DjurgårdsvägenSödra Djurgården i Stockholm. Numer är verksamheten förlagd till Lärarhögskolans tidigare lokaler i KonradsbergKungsholmen.

Historik

Namnet “Manilla” går tillbaka till Gustav III:s tid. År 1790 överlät han ett landstycke här, vid Södra Djurgårdens södra strand, till Spaniens envoyé Ignacio Maria del Coral y Aquirre. Coral kallade stället “Manilla” (efter Filippinernas huvudstad Manilla som var spansk koloni) och lät uppföra ett antal påkostade byggnader efter ritningar av Louis Jean Desprez som samtidigt var sysselsatt med att rita Gustav III:s Stora Haga slott.

Pär Aron Borg.

Coral hämtades dock hem till Spanien strax efter Gustav III:s död och de storstilade byggnadsplanerna blev bara delvis utförda. Området förföll under en period och delades sedan in i tre delar; Övre Manilla, Nedre Manilla och Manhem. Vid Manhem grundade Pär Aron Borg 1817 Institutet för dövstumma och blinda. Från 1819 var Manhem landets enda dövstumanstalt fram till slutet av 1850-talet. Verksamheten bedrevs helt på ideell basis. Genom lagstiftning 1889 blev undervisning av hörselskadade obligatorisk och 1894 blev institutionen vid Övre Manilla huvudinstans för undervisningen och fick samtidigt benämningen ”Manilla dövstumskola”.

Manillaskolan flyttade 2013 sin verksamhet till KonradsbergKungsholmen.[1] Stiftelsen Carpe Diem, som idag driver Fredrikshovs Slotts skola, kommer flytta in på området.[2]

Byggnader

Manillaskolan innan påbyggnaden, 1900.
Manillaskolan från öster 2011.
Gymnastikhuset från öster 2011.
Flygfoto som visar Manillaskolan, Gymnastikhuset och idrottsplatsen.

Nuvarande byggnad på Övre Manilla stod klar 1864 och gamla Manhem revs 1881. Den stora institutionsbyggnaden i nyrenässans ritades av arkitekten Johan Adolf Hawerman. Komplexet uppfördes som skollokaler samt internat för såväl lärare som sina 180 elever. Internatverksamheten upphörde 1979.

Den höga tornkrönta mittbyggnaden innehåller en kyrksal som sträcker sig över två våningar, i trapphuset finns trappor och räcken i rikt utsirat gjutjärn. År 1912 påbyggdes ytterligare en våning på skolhuset. 1938 blev Manilla en statlig skola och skolan upphörde att vara internat 1979. Byggnaderna har renoverats flera gånger under åren. 1998 invigdes en ny byggnad för dramapedagogik ritad av Tallius-Myhrman Arkitekter. Åren 1995–1996 gjordes en större invändig ombyggnad.

Gymnastikhuset som står norr om huvudbyggnaden ritades av arkitekt E. Jakobsson och invigdes 1870. Det används fortfarande som gymastiksal. Framför gymnastikhusets entré står en skulptur visande en byst av Pär Aron Borg. Den invigdes under högtidliga former den 4 juli 1876.[3] En inskription lyder: Stiftare af det första allmänna institut för döfstumma och blinda i Sverige år 1809 i Portugal år 1823.

Byggnaderna ägs och förvaltas av Statens fastighetsverk som hyr ut dem till Manillaskolan.[4]

Manillaskolan idag

Manillaskolan är en tvåspråkig specialskola för barn och ungdomar som är döva, hörselskadade eller har cochlea implantat. Här undervisas varje läsår runt 100 elever mellan sex och sjutton år.

Citat ur Manillaskolans målsättning:

I Manillaskolan vill vi ge våra elever en grundskolekompetens som möjliggör en positiv gymnasietid och ett rikt vuxenliv. Fullgod kommunikation i form av teckenspråk och svenska, social kompetens och livskvalitet är också viktiga mål i vårt arbete med eleverna. Hörnstenar i arbetet för att uppnå detta är trygghet, identitet, arbetsglädje och kunskap hos såväl personal som elever. Alla - både elever och personal - ska tycka att det är roligt att komma till skolan varje dag! Vår vision är Alla elever lämnar vår skola med en framtidstro!
Pell Brita Persdotter född 1843 i Malung, en av de blinda eleverna på Manillaskolan i Stockholm. Hon fick lära sig blindskrift och var duktig på att virka och göra olika handarbeten. Foto från 1860-talet.

Källor

Se även

Externa länkar