Mannen från Mallorca

Från Wikipedia
Mannen från Mallorca
GenreThriller, Deckare
RegissörBo Widerberg
ProducentGöran Lindström
ManusBo Widerberg
Baserad påGrisfesten av
Leif G.W. Persson
SkådespelareSven Wollter
Tomas von Brömssen
OriginalmusikBjörn J:son Lindh
FotografThomas Wahlberg
KlippningBo Widerberg
ProduktionsbolagDrakfilm Produktion
Premiär
Speltid106 minuter
LandSverige
Språksvenska
IMDb SFDb Elonet
SVT Play

Mannen från Mallorca är en svensk kriminalthrillerfilm som hade Sverigepremiär den 12 oktober 1984[1], regisserad av Bo Widerberg. I huvudrollerna ses Sven Wollter och Tomas von Brömssen. Filmen är baserad på romanen Grisfesten av Leif G.W. Persson.

Ett postrån som sker under december följs av två dödsfall. Att händelserna har med varandra att göra framkommer i efterhand och de två poliskollegerna Bo Jarnebring och Lars Martin Johansson försöker att lösa fallen.

Sven Wollter mottog guldbaggen för bästa manliga huvudroll vid Guldbaggegalan 1985.

Handling

Ett kallhamrat rån utförs 13 december 1983 mot postkontoret på Dalagatan i Stockholm. Kriminalinspektörerna Bo Jarnebring och Lars Martin Johansson, som tillhör spaningsroteln, är först på brottsplatsen. Rånaren flyr med Johansson tätt i hälarna men lyckas skaka av honom i en närliggande skola. Rånarens byte blir 395.000 kronor. Jarnebring och Johansson kopplas in i utredningen av våldsrotelns chef, kriminalkommissarie Dahlgren.

Utredningen går långsamt framåt och en lång rad personer förhörs. Då inträffar ett par mystiska dödsfall till synes helt oberoende av varandra: Rogge, en yngling som såg rånaren i skolan, blir brutalt överkörd och dödad. Olsson, en före detta sportjournalist på dekis, hittas mördad på Skogskyrkogården. Olsson hade stått i kön vid postrånet och enligt ett vittne hälsat på rånaren. Vid husundersökning hos Olsson hittar polisen ett foto från en grisfest på Mallorca. På bilden finns bland annat Olsson, Rogge samt en polis vid namn Kjell Göran Hedberg. Denne Hedberg har Jarnebring och Johansson redan tidigare hyst misstankar mot.

De samlar in ytterligare graverande bevis mot Hedberg innan de kontaktar kriminalkommissarie Dahlgren. Dahlgren, som informerat sina överordnade, sammankallar dagen efter utredarna och förkunnar: - Vi kan glömma hela saken. Hedberg är inte vår man. Det visar sig att Hedberg har alibi som lämnats av ett oantastligt vittne. På grund av rikets säkerhet kan detta vittnesmål inte ifrågasättas. Jarnebring och Johansson fortsätter med egna spaningar på Hedberg. De uppdagar att Hedberg är skyddsvakt åt ett statsråd, nämligen justitieministern. De fortsätter då att noga följa justitieministern, som visar sig ha en sexuell förbindelse med en lyxprostituerad. Deras teori är att Hedberg begick rånet i skydd av justitieministern som kunde ge honom ett alibi, eftersom Hedberg visste att justitieministern umgicks med prostituerade. Men Olsson och Rogge kände igen Hedberg under rånet från grisfesten och försökte att pressa honom på pengar. Hedberg dödar nu båda två och kommer undan med båda morden och rånet med delvis skydd från justitieministern.

Samtidigt har säkerhetspolisen börjat bevaka Jarnebring och Johansson och lyckas bland annat lägga beslag på ett för justitieministern komprometterande negativ. Trots ett intensivt arbete av Jarnebring och Johansson leder spaningarna ingen vart. Fallet får ingen lösning och ärendet avskrivs.

Rollista

Produktion

Filmen är baserad på Leif G.W. Perssons roman Grisfesten, som i sin tur är baserad på Bordellhärvan och Geijeraffären under 1976. Filmen har flera likheter med Bo Widerbergs första thriller Mannen på taket (1976), bland annat skådespelare, filmteam och det finns en mängd likheter i repliker och inspelningsmiljö. Det finns även likheter med den amerikanska filmen French Connection – Lagens våldsamma män från 1971.

Widerberg ändrade titeln från Grisfesten till Mannen från Mallorca: "- Jag tyckte att namnet Grisfesten dels var för likt Grisjakten som Cornell filmade för några år sedan, dels att ordet grisfest på något sätt förknippas med sällskapsresor. Och eftersom jag inte ville att publiken skulle tro att min film var en uppföljning på Lasse Åbergs Sällskapsresan så döpte jag om filmen till Mannen från Mallorca. Då knyter den dessutom an till min tidigare film Mannen på taket".

Hela filmen spelades in i Stockholm, bland annat på Anstalten Hall och Skogskyrkogården. Inget spelades in på Mallorca.

Carl-Gustaf Lindstedt (spelade Martin Beck i Mannen på Taket) skulle från början spela Dahlgren, men fick hälsoproblem efter två inspelningsdagar och ersattes med Ernst Günther.

Många scener i bilarna sköts utan tillstånd av filmteamet med dolda kameror och walkie-talkies som kontakt med varandra. Teamet blev stoppade av flera poliser under inspelningarna, men vissa poliser kände igen Sven Wollter från den förra filmen Mannen på Taket och sa skämtsamt: "Aha, en kollega!"

I scenen när Rundberg förhör Olsson blev Sten Lonnert (Olsson) instruerad av Widerberg att avsiktligt glömma replikerna, så att inspelningen skulle ta flera timmar och skapa en frustration hos Tommy Johnson (Rundberg), vilket skulle göra att scenen kändes mera äkta.[2]

Leif G.W. Persson ville själv medverka i filmen men Bo Widerberg sa att han inte ville ha amatörer, då påpekade Persson att han hade använt amatörskådisen Pia Degermark i filmen Elvira Madigan, hon blev sedan en känd skådespelerska. Persson placerades i en baklucka med luckan nedfälld vid ett tillfälle; så han medverkar tekniskt sett i filmen fast man inte kan se honom (Persson hade dessförinnan medverkat i tv-serien Dubbelsvindlarna från 1982).[3]

Mottagande

Kritiskt mottagande

Mannen från Mallorca mottog positiva recensioner och anses som en av de bästa svenska filmerna under 1980-talet.[4] Eva af GeijerstamDagens Nyheter gav filmen en positiv recension och beskrev: "I Widerbergs Mannen från Mallorca vidarebefordras detta pursvenska angrepp. Han har skrivit ett utmärkt manus som tar vara på spänningen, komiken och kritiken i 'grisfesten' - och därtill lagt ett poetiskt bildporträtt av staden Stockholm i blekt vinterljus och nattligt skumrask." Mats OlssonExpressen konstaterade att: "Gradvis bygger Widerberg upp en spänning som, ju längre filmen lider, följs av en helig ilska, orsakad av ett rättssystem som möjliggör att en mördare går fri bara för att justitieministern knullar horor i hundkoppel." Carl RudbeckSvenska Dagbladet beskrev: "För att rätt förstå och uppskatta Widerbergs film måste man acceptera dess genremässiga orenhet: den ligger någonstans mellan den vanliga thrillern och den politiska indignationsfilmen. När man väl insett detta kan man inte låta bli att imponeras. Widerberg utvinner slående visuella effekter ur vardagliga scener och föremål; han får oss att se."

Utmärkelser

Sven Wollter mottog guldbaggen för bästa manliga huvudroll vid guldbaggegalan 1985.

Filmen finns med i boken Tusen svenska klassiker från 2009.

Kuriosa

  • Det finns inga eftertexter för denna film. Alla eftertexter visas i början, och i slutet av filmen bleknar bara skärmen svart.
  • Åklagaren i fönstersmygen, spelades av Jerry Martinger som var en verklig åklagare vid den tiden.
  • När inspektörerna svarar på varningen om rånet, misslyckas de att identifiera sig med enhetsnummer, som är obligatoriskt (senare i filmen lär vi oss att deras enhetsnummer är 1648).
  • Säkerhetsvakten som blir förhörd säger att han har varit på semester i Gambia, men han är inte solbränd.
  • Bilen som inspektörerna Johansson och Jarnebring söker senare i filmen, är kortvarigt synlig på parkeringen som rånaren löper genom under början av filmen.
  • Rånarens ansikte är klart synligt en bråkdels sekund precis som han griper den gamla damens hatt på posten, vilket gör det möjligt för tittarna att identifiera honom i god tid innan polisinspektörerna gör det.
  • Under biljakten visar en närbild hur Johanssons hår flyger i vinden, vilket avslöjar att det har filmats genom ett öppet fönster på bilens passagerarsida.
  • Ljudet från TV:n när Johansson firar jul och kollar på Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul med sin son och sin ex-fru, där kommer filmerna i fel ordning. När de sitter i soffan hörs ljudet från Kalle Anka i djungeln, medan när Johansson lämnar rummet, hörs ljudet från slutet av I jultomtens verkstad, som alltid visas först.
  • Filmen visar att det är helt mörkt ute när Johansson firar jul med sin son och sin ex-fru; men när han lämnar huset tittar de fortfarande på Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul som sänds varje jul i Sverige klockan 15.00. Det är fortfarande dagsljus i Stockholmsområdet då.
  • Mannen från Mallorca var öknamnet på Carlos i tv-serien Varuhuset.
  • Den förmodade säkerhetspolisen som i rulltrappan avlägsnar Johanssons klocka och plockar ur avlyssningskomponenten innan han elegant sätter tillbaka armbandsuret spelades av magikern Johnny Lonn, men hamnade aldrig i rollistan.

Se även

Referenser

Externa länkar