Mannen på balkongen (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mannen på balkongen
Roman
FörfattareMaj Sjöwall & Per Wahlöö
OriginalspråkSvenska
LandSverige Sverige
GenreDeckare
Utgivningsår1967
HuvudpersonerMartin Beck
Del i serie
Ingår i serieRoman om ett brott

Mannen på balkongen är en roman av Sjöwall Wahlöö som först kom ut 1967. Boken har filmatiserats 1993 med samma namn med Gösta Ekman som Martin Beck. Boken är den tredje i Sjöwall Wahlöös serie "Roman om ett brott". Boken har även givits ut som tecknad serie av Mats EkbergAlvglans förlag 1989.

Förlagan till historien var seriemördaren John Ingvar Lövgren, som erkände fyra mord mellan åren 1958 och 1963. De två sista morden på två små flickor företer stora likheter med morden i Mannen på balkongen. I ett av de riktiga Lövgren-fallen som inbegrep en liten flicka var nyckelvittnen jämnåriga lekkamrater till offret. I romanen är ett av nyckelvittnena en pojke i samma ålder. Mördaren i romanen bor i anslutning till parken där morden förövas, precis som Lövgren bodde i anslutning till Vitabergsparken där ett av hans barnamord ägde rum.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En ung flicka hittas död och våldtagen i en park. Snart upptäcker kommissarie Beck att det finns två vittnen: en pojke som är tre år samt en efterlyst rånare, men deras vittnesmål ger inget konkret. Men i Becks bakhuvud gnager en ledtråd om en man på en balkong som kan visa sig vara betydelsefull.