Manon Lescaut (roman)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Förstasidan till 1753 år utgåva av Manon Lescaut

Manon Lescaut eller L'Histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut är titeln på en roman av den franske författaren Antoine François Prévost eller Abbé Prévost. Den publicerades 1731 som den sjunde och sista volymen i samlingen Mémoires et aventures d'un homme de qualité.

Sammanfattning[redigera | redigera wikitext]

Romanen utspelar sig i Frankrike och Louisiana i början av 1700-talet och följer hjälten Chevalier des Grieux samt hans älskade Manon Lescaut. Des Grieux kommer ifrån en nobel och jordägande familj, men han mister sin möjlighet att ärva familjens rikedom då han rymmer iväg med Manon. I Paris lever det unga kärleksparet ett lycksaligt gemensamt liv medan Des Grieux anstränger sig för att tillfredsställa Manons förkärlek till lyx. Han skrapar ihop pengar genom att låna från sin orubbligt trofasta vän Tiberge samt genom att lura spelare. Vid ett flertal tillfällen mister Des Grieuxs delar av sina pengar, genom rån, husbrand och annat, vilket leder Manon till att lämna honom för en rikare man då hon inte kan tänka sig att leva i armod.

Kärleksparet bosätter sig dock till slut i New Orleans, där den virtuella avsaknaden av klasskillnader under en tid låter dem leva i idyllisk frid. När Des Grieux förtäljer deras ogifta status för guvernören och ber Manon om hennes hand så får guvernörens brorson upp ögonen för Manon och bestämmer sig för att vinna hennes hand. I desperation utmanar Des Grieux guvernörens brorson i en duell och knockar honom medvetslös. I rädsla för att ha dödat brorsonen samt det möjliga straffet för detta, flyr paret New Orleans in i Louisianas vildmark där de hoppas stöta på en engelsk bosättning. Manon dör av utmattning följande morgon och efter att Des Grieux har begravt henne återvänder han till Paris för att bli präst.

Opera och balett[redigera | redigera wikitext]

Historien om des Grieux och Manon har inspirerat till ett antal baletter och operor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelska Wikipedia