Mantua (klädsel)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Mantuaklänning

Mantua var en klänningsmodell vanlig under rokokon. Den var en av de vanligaste grundmodellerna för kvinnokläder under tiden 1680-1780. Mantuamodellen var en överklänning öppen framtill över ett snörliv, en besparing och en underkjol. Ärmarna var i regel armbågslånga, medan överkjolen vanligen draperades upp över underkjolen.

Benämningen mantua härstammar möjligen från franskans manteau, rock. Mantuan blev modern i slutet av 1600-talet som en kvinnlig version av männens banyan, hemmarock, och bars liksom den som en bekvämt alternativ till formell klädsel. Mantuan var ursprungligen en lös, säckliknande tunika. Den formella kvinnoklädseln bestod då av ett separat snörlivsförsett liv och kjol, och mantuan var en innovation som en klänning sydd i ett enda stycke snarare än som separata delar.

Under 1680-talet hade mantuan fått ett figursytt liv och blivit en formell klänning, som gjorde ett mer påklätt intryck än den tidigare klänningsmodellen eftersom den hade ärmar som räckte hela vägen upp över axlarna, och täckte ryggen ända upp till nacken till skillnad från den tidigare klänningsmodellens vida, ofta axelbara ringning; dess kjol började snart också draperas upp över underkjolen i ett släp.

Mantuaklänningen var under 1700-talet den mest formella av alla klänningsmodeller och konkurrerades på 1720-talet ut av Robe à la française som vardagsklänning, men den bars fortsatt som högtidsdräkt och vid mycket formella tillfällen, som till exempel hovdräkter, fram till cirka 1780, när både mantuan och Robe à la française utkonkurrerades av Robe à l'anglaise, som hade utvecklats ur mantuan.

Modellen gav namnet till benämningen mantuamakare, en benämning på klänningsskräddare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.