Emanuel

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Manuel)
Hoppa till: navigering, sök
För musikgruppen Emanuel se Emanuel (musikgrupp)

Mansnamnet Emanuel är ett hebreiskt namn (עִמָּנוּאֵל, Emmanuel eller Imanu'el) med betydelsen 'Gud är med oss'.[1] Namnet, som var det i Gamla Testamentet förutspådda namnet på Messias, har använts som dopnamn i Sverige sedan 1600-talet.

Historik och användning[redigera | redigera wikitext]

Under 1800-talet var det speciellt vanligt bland de frikyrkliga. Efter de första decennierna på 1900-talet avtog det i användning och var relativt ovanligt fram till 1980-talet då det ökade något i igen.

31 december 2005 fanns det totalt 28 995 personer i Sverige med namnet Emanuel varav 2135 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 643 pojkar namnet, varav 85 fick det som tilltalsnamn.

Ett smeknamn för Emanuel är Manne.

Namnsdag: 26 mars.

Emanuel (och Immanuel) används också som namn på många kyrkor och kapell inom väckelserörelsen.

Namnvarianter[redigera | redigera wikitext]

En främst portugisisk- och spanskspråkigt variant av namnet är Manuel. Det kommer från hebreiskans Emmanuel, som betyder "Gud är med oss", . Den tyska och skandiaviska formen av namnet är vanligen Emanuel. Den feminina motsvarigheten är Manuela.

Manolito är ett smeknamn i diminutiv som betyder "lilla Manuel" eller "lilla Manolo". Även Manolo är ett smeknamn för Manuel. En katalansk variant av namnet är Manel.[2]

Personer med namnet Emanuel[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva figurer med namnet Emanuel[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Johan Tyrberg. ”Namnet Jesus”. Svenska kyrkan. https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=689979. Läst 2 mars 2016. 
  2. ^ ”Manuel” (på engelska). Glosbe. https://ca.glosbe.com/es/ca/Manuel. Läst 15 mars 2018.