Maplestory

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
MapleStory
Originaltitel메이플스토리
ÅrSydkorea 29 april 2003 (testserver 2003)
UtvecklareWizet
UtgivareSydkorea, Japan, USA/Kanada, Europeiska unionen Nexon
Kina Shanda
Taiwan, Hongkong, Macao Gamania
Singapore, Malaysia, Thailand Asiasoft
GenreFantasy MMORPG
Antal spelare1
FormatWindows (98/ME/2K/XP)
Distribution
Australien23 juni 2005
Europa12 april 2007
Kina23 juni 2005
USA11 maj 2005
Datorspelsportalen

"MapleStory" (koreanska: 메이플스토리) är ett gratis MMORPG (massive multiplayer online role playing game) i 2D utvecklat av det koreanska företaget Wizet. Spelet går ut på att besegra monster för att förbättra sin karaktär.

Det finns flera olika regionsspecifika versioner av MapleStory. Sammanlagt har alla versioner över 80 miljoner spelare, och de olika regionerna ägs av olika företag som Wizet och Nexon. Trots att spelet är gratis så finns det möjlighet att köpa så kallade "NX Cash" (även kallat Nexon Cash i Europeiska MapleStory och Globala MapleStory) för riktiga pengar via bland annat PayPal eller genom att köpa "prepaid gamecards" i olika butiker runt om i USA, Canada och Australien. NX Cash kan man använda i en speciell "Cash Shop" där man kan köpa diverse saker som kläder, husdjur och utseendeförändringar, till exempel nya frisyrer. Man kan också gifta sig om man köper ett kort från Cash Shop. Det kommer nya karaktärer/klasser med tiden, så som Kaiser, Phantom, Angelic Buster och Luminous. Den senaste karaktären är Kinesis som släpptes i EMS (Europe MapleStory) den 26 juni 2016

Grunder[redigera | redigera wikitext]

Som i de flesta MMORPG-spel så förbättrar man i MapleStory sin karaktär genom att besegra monster och slutföra uppdrag, som ger erfarenhetspoäng och pengar ("Mesos").

Man startar spelet på ön Maple Island. Där får man som nybörjare lära sig hur spelet fungerar. Spelaren får prova på att göra uppdrag och att döda sina första monster. Det är rekommenderat att ta sig till nivå 7 innan spelaren tar en båt till Victoria Island där man kan välja ett av fem yrken: bågskytt, pirat, krigare, tjuv eller magiker.

Man kan välja att gå runt och döda monster själv i spelet eller välja att spela i lag ("party") tillsammans med upp till 5 andra spelare. Om man spelar i lag fördelas pengar samt erfarenhet mellan spelarna beroende på deras karaktärs nivå och hur mycket de varit delaktiga i striden.

Om man vill kan man även starta en klan ("guild"), där fler spelare kan vara medlemmar. Det kostar dock 1,5 miljoner mesos för själva startandet av klanen, därefter kostar det extra ju fler medlemmar man vill ska kunna vara med eftersom kapaciteten måste utökas.

När en spelare dör förlorar den erfarenhet och syns som ett spöke svävande ovanför en gravsten tills spelaren väljer att återupplivas vid närmaste stad.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Världen i MapleStory är full av karaktärer som behöver ens hjälp med både det ena och det andra. De flesta uppdragen ("quests") är enmansuppdrag eller går bara att genomföra en gång. Men det finns ett antal uppdrag som man kan genomföra flera gånger, och om man vill göra uppdrag tillsammans med andra spelare kan man göra så kallade "Party Quest"s, det första kan man spela när man når nivå 10.

Monster[redigera | redigera wikitext]

I spelet finns många olika sorters monster. När man börjar spelet på Maple Island har man endast ett par olika monster att bemöta. När man sedan tar sig därifrån stöter man på fler monster som ofta är inspirerade av djur eller följer olika teman. Exempel är bläckfiskar, getingar, krabbor, nallebjörnar, utomjordingar, robotar och växter.

De vanligaste monstren i Maplestory är de som kallas "Snail", "Slime" och "Mushroom". De finns i flera olika färger och former och även i extra stora varianter som man bara kan möta ibland på speciella ställen.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

IGN hyllade i en kort recension spelets färgglada grafik och tillgänglighet men ifrågasatte spelets låga tempo.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]