Maräng

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Maräng med vispad grädde

Maränger är bakverk som huvudsakligen består av äggvita och socker. Marängens hemvist tros vara orten Meiringen i Schweiz.

Maräng kan bakas av kall eller varm smet. I kall smet skiljs äggvitorna från gulorna och det är viktigt att inte minsta spår av äggula förorenar äggvitorna som sedan vispas till hårt skum tillsammans med sockret. Ett stänk ättiksyra brukar ingå i receptet. Smeten klickas eller spritsas med spritspåse ut på rena plåtar och gräddas i inte alltför varm ugn under lång tid. Maränger ska vara vita och torra när de är färdiggräddade. Smeten kan också gräddas i form av bottnar för att kunna användas i tårtor. Maräng kan smaksättas med till exempel choklad.

Äggvita kan ersättas med spad från kikärtor.[1]

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Italiensk maräng är en variant av maräng som är stabilare och inte kollapsar lätt och inte är helt rå. Den kan till exempel användas i parfait (en sorts glass) eller fruktmousser. Italiensk maräng är att föredra i smeter som innehåller frukt och bär som med sitt innehåll av syra kan få smeten att skära sig eller kollapsa. Den italienska marängen kan även gräddas i ugnen som vanlig maräng men under en kortare tid.

För att göra italiensk maräng används ett het sockerlag som hälls sakta över marängen medan den vispas. Man kokar vatten och strösocker till 120-125 grader. Medan sockerlaget når sitt temperatur vispar äggvitan lite grand så att den får vitt färg och bildar ett mjukt maräng. Sedan häller man försiktigt det heta sockerlaget i tunt stråle i marängen medan den fortsätter att vispas på lägsta hastigheten. När man har hällt över sockerlaget höjer man maskinens hastighet till den högsta ett par minuter. Sen låter man maskinen vispa på lågväxel tills marängen har kallnat vilket tar 20-30 minuter.[2]


Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Meringue

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Jennys recept på maränger på kikärtsspad", Meny, Sveriges radio, 3 januari 2016. Åtkomst 8 januari 2016.
  2. ^ ”Italiensk maräng | Recept från Köket.se”. Köket.se. http://www.koket.se/koket/johan-sorberg/italiensk-marang/. Läst 5 maj 2016.