Maranatarörelsen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maranatarörelsen
Grundad1960
TypKristet samfund
Officiella språkSvenska

Maranatarörelsen är en kristen pentekostal friförsamlingsrörelse. Ordet Marana'ta! är arameiska och betyder ungefär "Du vår herre, kom!". Det användes av de första kristna, särskilt i samband med nattvarden, som en bön om Jesu snara återkomst.[1]

År 1959 besökte pingstpastorn Donald Bergagård norska Maran Atas möten i Oslo. Han blev gripen av Maranataväckelsen och bestämde sig för att sprida den vidare i Sverige. År 1960 var han med om att bilda den första svenska maranataförsamlingen i Örebro.[2] Flera spektakulära väckelsemöten runt om i Sverige samlade ett stort antal människor. Den omtalade sångarpredikanten Målle Lindberg landade till exempel i Örnsköldsvik hängande från en helikopter.

Från början var rörelsen löst organiserad och 1967 splittrades den i olika riktningar. Donald Bergagård och Erik Gunnar Eriksson bröt med Stockholmsförsamlingen ledd av Arne Imsen. År 1968 fanns 15 maranataförsamlingar i Sverige, det största antalet under rörelsens historia. Året därpå hade det halverats till sju stycken.

År 1981 fanns bara två församlingar kvar i den inre kretsen kring Imsen och tidningen Midnattsropet. Imsen är starkt polemisk mot alla andra trossamfund och församlingsrörelser än den egna. Han och hans anhängare bildade kommuniteter eller storfamiljer. De demonstrerade under många år från 1980-talet och framåt, senast 2004 och 2005, utanför Storkyrkan i Stockholm när kärlekens mässa hölls där.

Maranata anser inte att en homosexuell läggning i sig själv är syndig, men att homosexuell praktik strider mot den kristna läran. Maranatarörelsen är mot abort.[3] De tror ej heller på evolutionen.[4] Maranata förespråkar även att det ska vara tillåtet att slå sina barn då de anser att barnaga är en del av Guds bud[5]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Bra Böckers lexikon, 1977
  2. ^ Alf Lindberg: Väckelse, frikyrklighet, pingströrelse Pingstskolornas Skriftserie 1985
  3. ^ Maranatas tidning Midnattsropet om abort och barnaga Arkiverad 11 juni 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  4. ^ Maranatas tidning Midnattsropet om evolutionen
  5. ^ ”Maranataskolan: Viktigare följa Guds lag än människors” (på sv). www.dagen.se. http://www.dagen.se/maranataskolan-viktigare-folja-guds-lag-an-manniskors-1.191168. Läst 9 mars 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]