Marc Okrand

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Marc Okrand
Född3 juli 1948[1] (75 år)
Los Angeles, USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidUniversity of California, Berkeley
University of California, Santa Cruz
SysselsättningSpråkvetare, Klingonist, skribent
Redigera Wikidata

Marc Okrand, född 1948, är en amerikansk lingvist och skaparen av klingonska.[2][3] Han anlitades av Paramount Pictures för att hitta på ett språk till den utomjordiska rasen klingoner i filmerna Star Trek III, Star Trek V - Den yttersta gränsen och Star Trek VI - The Undiscovered Country. Dessutom hittade han på en del av språket Vulcan för Star Trek II Khans vrede.[2]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Marc Okrand har skrivit The Klingon Dictionary (1985) som är den grundläggande källan för klingonska. Men han har även skrivit böckerna The Klingon Way (1996) och Klingon for the galactic traveler (1997).

Marc Okrand har doktorerat i lingvistik[2] med en avhandling om det amerikanska indianspråket mutsun. Klingon har hämtat några få drag och ljud från indianspråk, men uppvisar alltför stora skillnader för att kunna sägas vara en variant av något indianspråk. Marc Okrand är fortfarande aktiv i utvecklingen av klingonska.

Okrand har också skapat atlantiska för Disney-filmen Atlantis - En försvunnen värld.[4] Det språket skiljer sig från klingonska genom att vara ett försökt till ett urspråk (proto-språk) - ett språk som skulle kunna vara alla språks moder. Okrand använde sig bland annat av protoindoeuropeiska och protosinotibetanska för att få språket att vara uråldrigt och besläktat med nutida språk.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Internet Speculative Fiction Database, författar-id i ISFDB: 9238, omnämnd som: Marc Okrand, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ [a b c] He invented the Klingon language for ‘Star Trek.’ But how?, The Washington Post, 2018-07-10
  3. ^ Marc Okrand, Klingon language creator, reveals how he got started on Star Trek, Daily Star Trek News, 2020-02-26
  4. ^ Atlantean (Dig Adlantisag), Omniglot, läst 2020-11-11

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]