Margareta av Preussen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Margareta av Preussen år 1905.

Margareta Beatrice Feodora av Preussen, född 22 april 1872 i Potsdam, död 22 januari 1954 i Kronberg, var en tysk prinsessa, gift med prins Fredrik Karl av Hessen och som sådan drottning av Finland under oktober-december 1918, då maken tekniskt sett var Finlands kung, men fungerade aldrig som sådan då maken avstod tronen innan de ens hade anlänt till Finland.

Hon var dotter till Fredrik III av Tyskland och Viktoria av Storbritannien. Hon valde att gifta sig med Fredrik Karl av Hessen sedan hennes förstahandsval, prins Maximilian av Baden, hade avvisat henne. Hennes bror kejsaren hade först motsatt sig äktenskapet på grund av rangskillnaden, men gett med sig eftersom Margaretas egen ställning i egenskap av yngre syster ansågs oviktig. Vigseln ägde rum den 25 januari 1893.

Äktenskapet beskrivs som lyckligt. Margareta sågs som mer stabil och säker än Fredrik Karl, och hennes make var moderns favoritsvärson. Paret bosatte sig på Schloss Rumpenheim och från 1901 på Schloss Friedrichshof, som Margareta ärvt efter sin mor, trots att det då var kontroversiellt för en make att flytta till sin frus hem och familj snarare än tvärtom.

Paret blev tekniskt sett lantgreve och lantgrevinna av Hessen efter hennes svåger 1926.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Princess Margaret of Prussia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]