Maria Benktzon

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Maria Benktzon, född 1946 i Nyköping, är en svensk industriformgivare. Hon är medgrundare av Veryday, tidigare Ergonomidesign, i Stockholm.

Hon är bland annat aktiv inom design för alla och har varit inblandad i ett flertal pionjärarbeten, till exempel den första vinklade brödkniven för Gustavsberg (1974).

År 1972 utförde Maria Benktzon och Sven-Eric Juhlin ingående ergonomiska och fysiologiska studier för att undersöka greppvänligheten av bland annat knivar och brödsågar. Detta ledde till banbrytande insatser för att höja standarden på hjälpmedel för funktionshindrade .[1] Resultatet blev en lång rad ergonomiskt formgivna föremål som rönt stor internationell uppmärksamhet för RFSU Rehab, Bahco, BabyBjörn, Pfizer och många andra, varav flera finns representerade på Nationalmuseum[2] i Stockholm, på Museum of Modern Art (MoMA) i New York samt på Design Museum i London. Ett av föremålen är världens första vinklade kökskniv, som gjordes för Gustavsberg 1973.

Den droppfria serveringskannan för SAS från 1988 togs fram av Maria Benktzon och Sven-Eric Juhlin. Kannan har tillverkats i över 500 000 exemplar och används av ett 30-tal flygbolag världen över. Den följdes upp av ett ergonomiskt utformat serveringsset 1992 och av en juicekanna 1994.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska formrebeller, Historiska Media, 2008
  2. ^ Nationalmuseum