Maria Sylvan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gravsten

Maria Elisabeth Sylvan, även Silvan eller Silfvan, som gift Lemke och Westerlund, född 25 mars 1802 i Åbo, död 10 september 1865 i Uleåborg, var en finlandssvensk skådespelare, som betraktas som en av de första inhemska skådespelarna i Finland och den främsta och mest kända skådespelerskan i Finland under 1820- och 1830-talen.

Maria Sylvan föddes i Åbo och var från början medlem i K.G. Bonuviers teatersällskap; Bonuvier hade debuterat på Stenborgs Teater 1796 och uppträtt hos Johan Peter Lewenhagen och sedan på Djurgårdsteatern med Lewenhagen innan han åren 1813-1827 hade kejserligt priviliegium från tsaren att uppföra skådespel i det då ryska Finland och byggde en teater i Åbo. Hon spelade där titelrollen i Maria Stuart 1825. Åren 1825-1827 var hon gift med aktören Evert Lemke och tillsammans med honom sedan anställd vid A.P. Berggrens trupp och sedan vid Carl Wilhelm Westerlunds trupp. Efter att ha turnerat i Sverige turnerade hon sedan runt i de flesta av Finlands städer. Då hon gifte om sig med Westerlund gick maken med på skilsmässan i utbyte mot engagemang på livstid, vilket han också fick. Hon beskrivs som vacker, med skicklig deklamation och med ett intelligent och varmt spelsätt. bland hennes roller fanns: Maria Stuart, Johanna af Montfaucon, Ophelia i "Hamlet", Emma von Falkenstein i "Korsfararne" och Siri Brahe. N.H. Pinello sade om henne: "I historien om Finlands andliga odling skall hon minnas såsom ett folkets barn, som med mod, fast vilja och rastlöst arbete hängav sig åt den i hennes fädernesland på hennes tid så föga omhuldande sceniska konsten".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Georg Nordensvan:Svensk teater och svenska skådespelare Från Gustav III till våra dagar. Förra delen 1772-1842. Albert Bonniers Förlag (1917), Stockholm.
  • Maria Westerlund i Arvid Ahnfelt, Europas konstnärer (1887)