Maria Vittoria av Savojen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Maria Vittoria av Savojen

Maria Vittoria av Savojen, född 1690 i Turin, död 1766 i Paris, var en prinsessa av Savojen, gift 1714 med prins Viktor Amadeus I av Savojen-Carignano.

Hon var dotter till Viktor Amadeus II av Savojen och hans mätress Jeanne Baptiste d'Albert de Luynes; fadern legitimiserade henne, gav henne titeln markisinnan av Susa, och arrangerade ett äktenskap med en medlem av familjen Carignan, som var en sidogren av Savojens dynasti och hade näst högst status i landet.

År 1718 lämnade paret Savojen på grund av makens skulder och bosatte sig på Hôtel de Soissons i Paris, som de hävdade äganderätten till. Deras hem var ett av stadens största spelcentrum och de deltog i hovlivet, där maken fick en tjänst. Maria Vittoria hade en relation till både kardinal Fleury och Louis Henri I av Bourbon. Hon ska ha deltagit många intriger och agerade som Savojens agent då hon rapporterade alla politiska nyheter hon fick höra till sin far. Drottning Marie Leszczyńska bad henne år 1726 om råd om hur hon skulle bli sams med kungen igen efter sitt första och enda försök att få politiskt inflytande, men Maria Vittoria blev aldrig en anhängare till Leszczyńska. Hon rådde Marie att aldrig blanda sig i politik igen, ett råd denna också följde.

Maken samlade enorma skulder och dog djupt skuldsatt 1741. Hon levde som änka ett diskret liv i Paris, där hon också dog.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.